COVID-ΔΕΙΚΤΕΣ: Το 2% σε βαριά κατάσταση – Μειώνονται οι θάνατοι – Αυξάνεται η μετάδοση λόγω μεταλλάξεων

Share

Βελτιώνονται οι δείκτες της επιδημιολογικής κατάστασης του κορωνοϊού –παρά το γεγονός πως υπάρχει έντονη ανησυχία για την εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης σε όλο τον κόσμο και το ενδεχόμενο να εμφανιστούν κι άλλες.

Ωστόσο, υπάρχει χαραμάδα ελπίδας κάτι που οφείλεται –σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις των επιστημόνων- στους εμβολιασμούς αλλά και στην προσπάθεια δημιουργίας του περιβόητου ‘τείχους της ανοσίας’ σε πολλές χώρες (δηλαδή να έχει εμβολιαστεί πάνω από το 60-70% του γενικού πληθυσμού).

Αν και τα στοιχεία και τα νούμερα ποικίλλουν ανά χώρα, τα γενικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζουμε σήμερα σχετικά με τα κρούσματα, τους θανάτους, τους νοσηλευόμενους αλλά και τους ασθενείς που είτε είναι σε βαριά κατάσταση, είτε αναρρώνουν πλήρως από τον κορωνοϊό, δείχνουν καλές τάσεις  βελτίωσης εδώ και πάνω από 4 μήνες.

Επειδή παρακολουθούμε συνεχώς το ρεπορτάζ ανά εβδομάδα και ανά μήνα, μπορούμε να δούμε εάν συγκρίνουμε τα νούμερα των τελευταίων μηνών ότι α. συνεχίζεται η μετάδοση αλλά τα κρούσματα δεν είναι σε βαριά κατάσταση β. βελτιώνεται συνεχώς η κατάσταση για περιστατικά όπου οι ασθενείς ανέρρωσαν πλήρως γ. βελτιώνονται οι δείκτες για τα κρούσματα.

Τα γραφήματα δείχνουν ότι η πανδημία ήταν στο pic (κορυφώθηκε) τον Ιανουάριο του 2021 αλλά σημειώνει συνεχώς πτώση. Οι μεταλλάξεις είναι ανησυχητικές αλλά με τον συνεχή εμβολιασμό και την προσπάθεια για χτίσιμο του ‘τείχους ανοσίας’ βοήθησε πολύ στην βελτίωση όλων των δεικτών.

Ακόμη, οι θάνατοι σε καθημερινή βάση (παγκοσμίως) έχουν πέσει από τον Ιανουάριο του 2021 που ήταν στις 17.000 ανθρώπων σε 8.784 περίπου (!)

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις το μόνο σχόλιο που μπορούμε να κάνουμε είναι πως σε κάθε περίπτωση, ο κορωνοϊός είναι ακόμη… εδώ. Οφείλουμε να παραμείνουμε σε εγρήγορση, τηρώντας τα μέτρα προστασίας και συνεχίζοντας τους εμβολιασμούς.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Ας ρίξουμε όμως, μια πιο προσεκτική ματιά στα επίσημα νούμερα και στα στοιχεία:

-ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ καταμετρημένα σε όλο τον κόσμο (συνολικά) 184,284,320

-ΘΑΝΑΤΟΙ: 3,988,367 (σε διεθνές επίπεδο)

– ΕΝΕΡΓΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ: 11,641,091

-ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΕ ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: 11,563,197 (99.3%)

-ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: 77,894 (0.7%)

-ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ: 172,643,229

-ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΑΝΕΡΡΩΣΑΝ ΠΛΗΡΩΣ: 168,654,862 (98%)

-ΘΑΝΑΤΟΙ: 3,988,367 (2%)

Στην φαρέτρα της επιστήμης έχουν προστεθεί πλέον τα εμβόλια και κάποια άλλα φάρμακα που δοκιμάζονται ενώ οι χώρες προχωρούν σε άρση των περισσοτέρων περιορισμών.

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα στοιχεία είναι από τον επίσημο ιστότοπο – https://www.worldometers.info/coronavirus/

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα νούμερα αλλάζουν συνεχώς)

Π.Ντ. / news-politics