Δεν έχει υπογραφεί ακόμη η σύμβαση με τον εργολάβο για την αποκατάσταση του Σχολείου της Τελένδου!

Share

Δεν έχει υπογραφεί ακόμη η σύμβαση με τον εργολάβο για την αποκατάσταση του Σχολείου της Τελένδου!!! Οι κάτοικοι του νησιού σηκώνουν τα χέρια ψηλά, απογοητευμένοι, μετά τις τόσες άκαρπες διαμαρτυρίες και οχλήσεις προς τους αρμόδιους, με την αγωνία και την ανησυχία τους  να χτυπάει «κόκκινο» αυτή την περίοδο, όπως κάθε φορά πριν χτυπήσει το πρώτο σχολικό κουδούνι. 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Πολλές φορές έχουμε ασχοληθεί  με τις μεγάλες ανάγκες, επισκευαστικές και άλλες, που έχει το Δημοτικό Σχολείο της Τελένδου. Πολλές φορές, επίσης, έχουμε επισημάνει   ότι η Δημοτική Αρχή πρέπει να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να επισκευαστεί το Σχολείο και να λειτουργεί  χωρίς να κινδυνεύουν οι μαθητές.

Η πικρή αλήθεια  είναι πως, καμία σημαντική παρέμβαση δεν έχει γίνει  μέχρι τώρα, για να  θωρακιστεί  και να ανακαινιστεί  το κτίριο, κάτι που αποτελεί άμεση αναγκαιότητα για το παλιό Σχολείο του νησιού.  Δυστυχώς, οι μόνες παρεμβάσεις από καιρό σε καιρό, είναι διάφορα ψιλομερεμέτια, ένας καθαρισμός, λίγη μπογιά, λίγο … «λούστρο», έτσι,  για να βελτιωθεί η εικόνα και  να συνεχίσουν οι κάτοικοι  να ελπίζουν και να είναι «όμηροι» υποσχέσεων που ποτέ δεν υλοποιούνται.

Το Νοέμβριο του 2021, επισκεφθήκαμε  το Δήμαρχο  για το θέμα, μετά από παράκληση των κατοίκων και μας ενημέρωσε ότι ο διαγωνισμός  για  την επισκευή του Σχολείου είχε βγει στον «αέρα». Μάλιστα με στόμφο δήλωσε ότι,  είναι ένα έργο μικρής κλίμακας μεν αλλά συμβολικής σημασίας  για τον ίδιο, διότι ήθελε να αποδείξει ότι η Τέλενδος δεν είναι ξεχασμένη.

Τον Φεβρουάριο του 2022 ενημερωνόμαστε ότι η εταιρία  3Κ ΤΕΧΝΙΚΗ αναδείχθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλυμνίων προσωρινός ανάδοχος εκτέλεσης του έργου, «ΕΠΙΣΚΕΥΗ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ & ΑΥΛΕΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΕΛΕΝΔΟΥ», προϋπολογισμού 108.870 ευρώ, που χρηματοδοτείται  από το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ.

Έκτοτε  δεν ακούστηκε τίποτα για το θέμα αυτό. Υπεγράφη τελικά η σύμβαση με τον εργολάβο;  Πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες;;  Ποιο είναι το χρονικό περιθώριο υλοποίησης του έργου;;; Σε λίγες ημέρες είναι ο αγιασμός του Σχολείου και κανείς δεν επισκέφθηκε τους κατοίκους να τους ενημερώσει τι γίνεται.

Επικοινωνήσαμε λοιπόν με τον Δήμαρχο Καλύμνου, Δημήτρη Διακομιχάλη, για να μάθουμε πού βρίσκεται η διαδικασία για την αποκατάσταση του Σχολείου. Ο Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι,  δεν έχει υπογραφεί ακόμη η σύμβαση ( από τον Φεβρουάριο!!!) για να προχωρήσει η αποκατάσταση. Μάλιστα, κάλεσαν πρόσφατα τον εργολάβο να προσκομίσει όλα τα δικαιολογητικά για τη σύμβαση, όπως είπε ο ίδιος.

Δυστυχώς, άλλη μια σχολική χρονιά θα περάσει με ανησυχία και φόβο για την ασφάλεια των παιδιών. Άλλο ένα σχολικό έτος που τα παιδιά και ο δάσκαλος, θα… «βολευτούν όπως όπως» για να περάσει κι αυτός ο χειμώνας.

Κύριε Δήμαρχε, σε μια περίοδο τρομερών γεωπολιτικών αμφισβητήσεων, με τα γνωστά προβλήματα με τους «γείτονες» μας, το στοίχημα δεν είναι μην νομίσουν οι κάτοικοι ότι η Τέλενδος ξεχάστηκε, όπως είπατε. Το στοίχημα είναι να διατηρούμε τα σχολεία στα ακριτικά νησιά ζωντανά – κύτταρα της γλώσσας, του πολιτισμού και της ιστορίας μας-, έστω και με ένα μαθητή, για να κυματίζει η Ελληνική σημαία. Το στοίχημα είναι να κάνουμε τη  ζωή των ακριτών πιο εύκολη ώστε να παραμείνουν στα νησάκια μας, υπό τις δύσκολες αυτές συνθήκες, για εθνικούς λόγους και όχι μόνο. Το στοίχημα είναι , να διαφυλάξουμε το στοιχειώδες δικαίωμα του κάθε παιδιού στη μόρφωση, με ασφάλεια.

Κύριε Δήμαρχε, είναι απαίτηση των κατοίκων της Τελένδου και όλων των Καλυμνίων να προχωρήσει το έργο αυτό, το συντομότερο δυνατόν!