Διάγγελμα Μακρόν: Στις 15 Δεκεμβρίου θα άρει το lockdown η Γαλλία

Share

Στις 15 Δεκεμβρίου θα άρει το lockdown η Γαλλία, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στο αποψινό του διάγγελμα στον γαλλικό λαό.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως οι προσπάθειες του γαλλικού λαού απέδωσαν και αποδείχθηκαν αποτελεσματικές για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού. «Όταν στις 28 Οκτωβρίου απευθύνθηκα σε εσάς, δεσμεύθηκα να σας δώσω νεότερα για την εξέλιξη της επιδημίας» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος τόνισε πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έπεσε θεαματικά από τις 60.000 στις 20.000 κατά μέσο όρο την περασμένη εβδομάδα. Όπως είπε, το πικ του δεύτερου κύματος της πανδημίας πέρασε.

«Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει από τις 28 Νοεμβρίου» ανακοίνωσε στη συνέχεια ο Εμανουέλ Μακρόν. «Έχουμε μπροστά μας αρκετές εβδομάδες προκειμένου να φτάσουμε στον στόχο, να έχουμε 5.000 κρούσματα την ημέρα. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια» σημείωσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως η βεβαίωση μετακίνησης δεν θα σταματήσει μετά τις 28 Νοεμβρίου, προαναγγέλλοντας ωστόσο αλλαγές στα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Ανοίγουν οι αγορές το Σάββατο, στις 15 Δεκεμβρίου η άρση lockdown
Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως οι ανοιχτές αγορές και τα μικρά καταστήματα (βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια κλπ) ανοίγουν από το Σάββατο, με την προϋπόθεση πως θα λειτουργούν ως τις 21.00. Επιπλέον, επεκτείνεται στα 20 χιλιόμετρα η απόσταση από την οικία των πολιτών, στην οποία μπορούν να μετακινηθούν για φυσική άσκηση.

Από το Σαββατοκύριακο επιτρέπεται πιο διευρυμένη προσέλευση σε χώρους λατρείας, με τήρηση ωστόσο αυστηρών μέτρων ασφαλείας και ανώτατο όριο πιστών στο εσωτερικό ναών τα 30 άτομα.

Το δεύτερο στάδιο της άρσης του lockdown θα ξεκινήσει, σύμφωνα με όσα είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, στις 15 Δεκεμβρίου, με την προϋπόθεση πως θα εξακολουθήσει η μείωση των νέων μολύνσεων από τον κορωνοϊό. «Θα μπορούμε να μετακινηθούμε χωρίς βεβαίωση και από περιφέρεια σε περιφέρεια, να περάσουμε τα Χριστούγεννα με την οικογένεια», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες και μετά την άρση του lockdown
Επιπλέον, τόνισε πως, εφόσον αρθεί το lockdown, θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες από τις 15 Δεκεμβρίου και έπειτα και για τις ώρες 21.00 με 07.00 το πρωί. «Θα μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθερα τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αλλά δεν θα γίνουν συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους».

Ο Εμμανουέλ Μακρόν σημείωσε επίσης πως προβλέπεται η επαναλειτουργία των κινηματογραφικών αιθουσών, των θεάτρων και των μουσείων από τη 15η Δεκεμβρίου και έπειτα.

Εστιατόρια και σχολεία θα ανοίξουν στις 20 Ιανουαρίου
«Υπολογίζεται εκεί κατά τις 20 Ιανουαρίου θα μπορέσουμε να επανέλθουμε, αν αυτό είναι δυνατό, σε επαναλειτουργία των αθλητικών αιθουσών και των εστιατορίων», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Τα σχολεία δεν αναμένεται να ανοίξουν μέσα στο 2020, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως τα μαθήματα εκ του σύνεγγυς θα ξεκινήσουν και πάλι στις σχολικές αίθουσες στις 20 Ιανουαρίου, ενώ δυο εβδομάδες αργότερα θα επιστρέψουν και οι φοιτητές στις πανεπιστημιακές αίθουσες.

Ωστόσο επιτρέπονται εκ νέου, από το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, οι εξωσχολικές δραστηριότητες των μαθητών, με την προϋπόθεση πως θα πραγματοποιούνται σε κλειστούς χώρους και τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί ενάντια στον κορωνοϊό στα τέλη Δεκεμβρίου
Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως τα πρώτα εμβόλια και οι πρώτοι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό στη Γαλλία θα ξεκινήσουν από τα τέλη του Δεκεμβρίου.

«Οι υγειονομικές αρχές θα αποσαφηνίσουν τις πρακτικές λεπτομέρειες του εμβολιασμού με τα νοσοκομεία και τα γηροκομεία» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, που σημείωσε πως οι ηλικιωμένοι θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται από τα τέλη Δεκεμβρίου και στις αρχές του νέου έτους.

Ωστόσο, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε πως δεν σκοπεύει να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό. «Ο εμβολιασμός θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με τον πιο διαφανή και ξεκάθαρο τρόπο», είπε.

Βίντεο: Δείτε το διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε στον γαλλικό λαό έπειτα από έναν μήνα καραντίνας για τον κορωνοϊό. / info: iefimerida