Διακομιχάλης: Η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και η διεκδίκηση του μειωμένου ΦΠΑ (video)

Share

Διακομιχάλης: Κορυφαίο ζήτημα για την Κάλυμνο η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών ωστόσο έχουμε πολύ δρόμο ακόμα

Για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ θα συνεχίσω να διεκδικώ ως δήμαρχος, για την Κάλυμνο. Θα μπει στο δημόσιο λόγο και η συζήτηση για αντισταθμιστικά οφέλη

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Κορυφαίο ζήτημα για το νησί χαρακτήρισε ο δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης την αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών. Ένα ζήτημα που προτάσσεται πάντα στην προεκλογική ατζέντα όλων των υποψηφίων δημάρχων και κυρίως του κ. Διακομιχάλη, εδώ και μια εικοσαετία, και δεν είμαστε ούτε καν στην “εκκίνηση”. Επίσης, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει με το ζήτημα αυτό και το νομοσχέδιο είναι έτοιμο προς ψήφιση, παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό το αν, με ποιο τρόπο, με ποια χρήματα και πότε, θα καταφέρουν οι δήμοι που το επιθυμούν, να αξιοποιήσουν τις ιαματικές πηγές τους και να μην περιέλθει η αξιοποίηση στο δημόσιο.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, ο δήμαρχος απαντώντας για το θέμα αυτό στο News-Politics.com, ενημέρωσε πως, όλοι οι δήμοι μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα , πρέπει να ξεκινήσουν διαδικασίες αναπτυξιακού χαρακτήρα για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών τους.

Ο Δημ. Διακομιχάλης είπε ότι ,εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί ως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, εντός τριών μηνών το Δημοτικό Συμβούλιο του κάθε δήμου πρέπει να πάρει την απόφαση ότι επιθυμεί να αξιοποιήσει τις ιαματικές πηγές του. Μετά το τρίμηνο και μέσα σε τρία έτη, ο δήμος πρέπει να ετοιμάσει και να καταθέσει οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας του σχεδίου αξιοποίησης του δήμου . Εν τω μεταξύ, ο ίδιος προτείνει ότι θα πρέπει να ενημερωθεί η αρμόδια υπηρεσία του δημοσίου ότι υπάρχει σχέδιο και να κατατεθεί. Στη συνέχεια, μετά την τριετία και μέσα σε πέντε χρόνια θα πρέπει να υλοποιηθεί το επενδυτικό σχέδιο.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο δήμαρχος, οι δήμοι δεν έχουν τα εργαλεία που χρειάζεται, χρηματοδοτικά ή άλλα για να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό και πρόσθεσε ότι ο ίδιος έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ως μέλος του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών, στη διαβούλευση και ότι στο νομοσχέδιο θα πρέπει να ξεκαθαρίζεται από πού θα βρουν οι δήμοι τα χρήματα για να υλοποιήσουν την επένδυση.

Καταλήγοντας ο δήμαρχος είπε ότι το μόνο που έγινε μέχρι στιγμής είναι ότι το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει, ότι μες το νομοσχέδιο θα αναφέρεται πως οι ιαματικές πηγές Καλύμνου ανήκουν στον δήμο αν και βρίσκονται σε αιγιαλό και παραλία και όχι στο δημόσιο και παραδέχθηκε ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη.

Για την παγίωση του μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε μόνο νησιά και την εξαίρεση των υπολοίπων από το καθεστώς αυτό, ο Δημήτρης Διακομιχάλης μας απάντησε ότι είναι ένα σύνθετο πρόβλημα όπου εμπλέκεται και η ΕΕ και ανέπτυξε τις ενέργειες
που ό ίδιος έκανε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Τόνισε επίσης ότι ο ίδιος διαφωνεί με τον Εμπορικό Σύλλογο που προτείνει να δούμε το πρόβλημα στην ολότητά του και να διεκδικήσουμε τους μειωμένους συντελεστές συλλογικά και για όλα τα νησιά, και ότι εκείνος ως δήμαρχος θα συνεχίσει να διεκδικεί μόνο για την Κάλυμνο.

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση μας αν σκέφτεται να πιέσει για πιθανά αντισταθμιστικά οφέλη, είπε ότι θα μπει και αυτό στη συζήτηση και ζήτησε να απολογηθούν οι βουλευτές , διότι δεν σήκωσαν το ανάστημά τους μέσα στη βουλή για το σοβαρό αυτό ζήτημα.

BINTEO