Διευκρινίσεις Γ.Καμπούρη για την οικονομική ενίσχυση των 330ευρώ από τον Δ.Ρόδου

Share

Σε διευκρινίσεις προέβη με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο αρμόδιος αντιδήμαρχος σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής κ. Γιάννης Καμπούρης, για την Απαξ έκτακτη οικονομική ενίσχυση λόγω COVID-19 από τον Δήμο Ρόδου. Επειδή το θέμα έγινε γενικά δεκτό με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τους Ροδίτες και ξεκίνησαν να ζητούν ενημέρωση για τα κριτήρια, το ποσόν κ.λπ. ο κ. Καμπούρης (ο οποίος κατέθεσε την σχετική πρόταση στον δήμαρχο Ρόδου την οποία ο κ. Αντώνης Καμπουράκης έκανε αποδεκτή κι έδωσε αμέσως εντολή να υλοποιηθεί) υπογράμμισε τα εξής:

«Κατ’ αρχήν μετά την σχετική ανακοίνωση από τον Δήμο Ρόδου, επικοινώνησαν μαζί μας ήδη οι δήμοι Ηρακλείου, Χανίων και Πύργου. Εμείς, αποστείλαμε την ανακοίνωσή μας μαζί με τα δικαιολογητικά, καθώς η πρωτοβουλία του Δήμου Ρόδου έχει λάβει ήδη μεγάλη διάσταση σε πανελλήνιο επίπεδο. Η ενίσχυση των συνδημοτών μας με 300 ευρώ αποτελεί μια ανάσα για πολλά άτομα που έχουν ανάγκη. Υπάρχουν κάποια κριτήρια τα οποία πρέπει να τηρούνται αφού αφορά όσους δεν έχουν συγκεντρώσει τα απαραίτητα ένσημα για να μπουν στην επιδότηση ανεργίας. Εκτιμώ ότι είναι ένα καλό βοήθημα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποσόν και πόσοι το δικαιούνται (μέχρι στιγμής) ο αντιδήμαρχος τόνισε: «Το ποσόν είναι 60.000 ευρώ και αναλογεί σε 200 περίπου άτομα. Το κονδύλι αυτό περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής. Θα δούμε τον αριθμό των αιτήσεων –οι οποίες, έχουν μοιραστεί σε όλα τα ΚΕΠ του νησιού, για να μην σημειώνεται συνωστισμός στο δημαρχείο κ.λπ. Όσοι ενδιαφέρονται να δουν αν το δικαιούνται. Ωστόσο, πρέπει οι δημότες μας να γνωρίζουν ότι τα ΚΕΠ δεν θα μπορούν να αξιολογούν τις αιτήσεις. Μόνον θα τις δέχονται.

Η εξέταση όλων των κριτηρίων θα γίνεται από την Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής. Στην πορεία θα επανεξετάσουμε την κατάσταση και αν χρειαστεί, μπορεί να αυξήσουμε το κονδύλι. Η καταληκτική ημερομηνία που θα δεχόμαστε αιτήσεις είναι η 8η Ιανουαρίου 2021». Οι αιτήσεις έχουν ξεκινήσει να κατατίθενται (μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του Δήμου Ρόδου).

Αναλυτικότερα:
Προτεραιότητα θα δοθεί σε πολίτες που εργάζονταν σε τουριστικές επιχειρήσεις. Η λήψη της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που θα καταβληθεί μόνο μια φορά λόγω της πανδημίας του covid-19 και ανέρχεται στο ποσό των 300€ αφορά:
-Άνεργους από το Μάρτιο του 2020, που δεν πληρούν τα κριτήρια για επίδομα ανεργίας
-Νοικοκυριά στα οποία είτε όλα τα μέλη δεν δικαιούνται επίδομα αναστολής εργασίας είτε τουλάχιστον ένα εκ των μελών του και οι υπόλοιποι δεν εργάζονται ή δεν λαμβάνουν σύνταξη

Προϋποθέσεις
-Να μην είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην Κ.Ε.Α.) και να μη δύναται να γίνουν
-Να μην εργάζονται τη δεδομένη χρονική στιγμή
-Να μην λαμβάνουν αποζημίωση αναστολής εργασίας (ΕΡΓΑΝΗ-ΑΠΟΡΡΙΨΗ)
-Να μη λαμβάνουν επιδόματα του ΟΑΕΔ (εκτός του εφάπαξ)
-Να μην έχουν λάβει εντός του τελευταίου έτους έκτακτη οικονομική ενίσχυσή από την Δ/νση Κοινωνικής πολιτικής & Υγείας και τον Δ.Ο.Π
-Τελευταίο εκκαθαριστικό έως 000 ευρώ για οικογένειες και έως 10.000 ευρώ για μεμονωμένο άτομο
-Να μην δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα

Δικαιολογητικά:
-Αίτηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης
-Αριθμό Λογαριασμού Τραπέζης (ΙΒΑΝ) με όνομα δικαιούχου τον αιτούντα
-Βεβαίωση μονίμου κατοικίας του αιτούντα
-Πιστοποιητικό Οικογενειακής κατάστασης
-Οικονομικά στοιχεία: τελευταίο Ε1, Εκκαθαριστικό σημείωμα, Ε9 & Ε2
-Απορριπτική αίτηση αποζημίωσης από το ΕΡΓΑΝΗ
-Βεβαίωση πληρωμών ΟΑΕΔ
-Για άνεργο/η κάρτα ανεργίας θεωρημένη τουλάχιστον από Μάρτιο του 2020
-Φωτοαντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας
-Άδεια διαμονής σε ισχύ για αλλοδαπούς
-Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας το αντίστοιχο δικαιολογητικό
-Σε περίπτωση αναπηρίας πιστοποιητικό ΚΕΠΑ
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021.

Προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων, διατηρώντας τα μέτρα κατά του κορωνοϊού για αποφυγή χρονοβόρων μετακινήσεων οι αιτήσεις με τα συνοδευόμενα δικαιολογητικά μπορούν να αποστέλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ektakto@rhodes.gr.
Επιπλέον, μετά από τηλεφωνικό ραντεβού θα μπορεί να κατατεθεί η αίτηση σε όλα τα ΚΕΠ της επικράτειας του νησιού καθώς και στο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ρόδου.

πηγή: dimokratiki