Δημήτρης Γάκης: Είναι τιμή και καθήκον για εμένα προσωπικά να συνεισφέρω στην νέα πορεία που οραματιζόμαστε για τη χώρα

Share

Το τετράπτυχο, αύξηση μισθών και εισοδημάτων, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών αποτελεί τη βασική μας προτεραιότητα, δηλώνει ο υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Δημήτρης Γάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο News-Politics. Ο κ. Γάκης μιλά για το κρίσιμο διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, που είναι να ξαναβρεί η χώρα τον κοινωνικά δίκαιο προσανατολισμό της, για το «Συμβόλαιο για την Αλλαγή» του ΣΥΡΙΖΑ, αναπτύσσει τις προτάσεις του κόμματος του για την επίλυση των κρίσιμων ζητημάτων των νησιωτών και των ευάλωτων πολιτών και καλεί σε συλλογική προσπάθεια για καθαρή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα αλλάξει την πορεία της χώρας. 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Ακολουθεί η συνέντευξη του Δημήτρη Γάκη

Ποιο είναι για εσάς το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Το κρίσιμο διακύβευμα είναι να ξαναβρεί η χώρα τον κοινωνικά δίκαιο προσανατολισμό της. Να γίνει μια πραγματική προοδευτική ΑΛΛΑΓΗ για να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά, αναπτυξιακά, με δικαιοσύνη και στήριξη των πολλών. Να ξεπεράσει η χώρα με σχέδιο, με ρεαλιστικό και αξιόπιστο πρόγραμμα τον «πολιτικό βάλτο» της κληρονομιάς Μητσοτάκη που είχε μικροκομματικό στόχο και υλοποιούσε ως κυβέρνηση οτιδήποτε εξυπηρετούσε τους λίγους, αδιαφορώντας τις ανάγκες των πολλών. Και η προοδευτική κυβέρνηση μακράς πνοής που θα προκύψει μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές της 21ης Μαΐου είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να βγει η χώρα δυναμικά μπροστά.

Στόχος του κόμματός σας σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα είναι η συγκρότηση μιας ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης την επομένη των εκλογών, με εγγυητή τον ΣΥΡΙΖΑ. α. Με ποιες πολιτικές δυνάμεις θα επιδιώξετε να συνεργαστείτε για να το επιτύχετε αυτό; β. Πώς σχολιάζεται τη δήλωση Ανδρουλάκη ότι δεν θέλει πρωθυπουργό ούτε Μητσοτάκη ούτε Τσίπρα και τη δήλωση Βαρουφάκη ότι δεν θα συνεργαστεί με κανένα;

Η προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η εγγύηση των πολιτών ότι η χώρα θα ξαναβρεί το δρόμο προς την ευρωπαϊκή κανονικότητα. Ένα κοινωνικό Κράτος, με το εισόδημα των πολιτών να έχει αγοραστική αξία, ένα κράτος πρόνοιας και δικαιοσύνης και για εμάς τους νησιώτες, να έχουμε δίπλα μας ένα κράτος που θα διασφαλίσει την δημόσια Υγεία και την απρόσκοπτη ενδονησιακή επικοινωνία σε κάθε νησί του Αρχιπελάγους.

Σχετικά με τις προεκλογικές «ρητορείες» που ακούγονται για «τρίτα» πρόσωπα και/ή μη συνεργασίες, η δική μας υπεύθυνη πορεία που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και το αξιόπιστο ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμά μας είναι η απάντηση σε κάθε μια από τις ανεύθυνες πολιτικά «δυνάμεις» που θέλουν να αυτοχαρακτηρίζονται «αριστερές», «προοδευτικές», «σοσιαλιστικές» κ.ά. και την ίδια στιγμή αρνούνται τη συνεργασία, αρνούνται την προοπτική προοδευτικής αναπτυξιακής διεξόδου για τη χώρα, βοηθώντας στην ουσία τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη…

Έχετε πει σε δηλώσεις σας ότι προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι οι αδύναμοι και οι ευάλωτοι πολίτες. Τι προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει η προτεραιότητα πραγματικότητα;

Στο Συμβόλαιο για την Αλλαγή, το κυβερνητικό πρόγραμμά μας όπως το παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη 3/5/23 στο Λαύριο, αναφέρεται ό,τι από τις πρώτες κιόλας ημέρες νομοθετούμε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας, τη συγκράτηση και μείωση τιμών,  προχωράμε σε γενναίες παρεμβάσεις για τη ρύθμιση χρεών και την προστασία πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης.

Αυτό το τετράπτυχο, αύξηση μισθών και εισοδημάτων, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών αποτελεί τη βασική μας προτεραιότητα για να πάρει η κοινωνία ανάσα, για να μπορέσουμε μαζί στη συνέχεια να ξεδιπλώσουμε το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα.

Ποιοι είναι οι κύριοι άξονες της νησιωτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και ποιες οι προτάσεις σας για τα κρίσιμα ζητήματα των νησιών μας;

Η «Νησιωτική πολιτική» βρίσκεται μέσα σε κάθε άρθρο και προτεραιότητα του Συμβολαίου για την Αλλαγή, του κυβερνητικού προγράμματος μας. Στην οικονομία, στο κρίσιμο  πρόγραμμα των 50 ημερών για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας, στις κοινωνικές δράσεις, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ποιότητα ζωής και κυρίως στην Υγεία, την συγκοινωνιακή πρόσβαση και τη στήριξη των ακριτικών μικρών νησιών του Αρχιπελάγους.

Οι προτάσεις μας βασίζονται σε έναν «οδικό χάρτη νησιωτικής πολιτικής», που θα δίνει έμφαση στις ιδιαίτερες ανάγκες των ευαίσθητων νησιωτικών κοινωνιών, λαμβάνοντας υπόψιν τις χωρικές, αναπτυξιακές και δημογραφικές ιδιαιτερότητες των νησιών μας. Κρίσιμος παράγοντας σε αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο είναι επαναφορά της κανονικότητας στη λειτουργία του Μεταφορικού Ισοδυνάμου και η περαιτέρω θεσμική ενίσχυσή του. Έτσι, θα διασφαλιστεί η επαρκής προσβασιμότητα των νησιωτικών περιοχών με την ηπειρωτική χώρα αλλά και με τα διοικητικά κέντρα των νησιών.

Δίνουμε σημασία επίσης στην ολοκληρωμένη νησιωτική Τουριστική Πολιτική, που θα λαμβάνει υπόψιν τον πολιτισμικό και φυσικό πλούτο, τον ανασχεδιασμό του παραγωγικού μοντέλου στα νησιά, με κίνητρα και έμφαση στη βιώσιμη, αειφόρο ανάπτυξη και τον πρωτογενή τομέα.

Τέλος, όπως έχω τονίσει σε πρόσφατες δηλώσεις μου – και η πρόταση αυτή εντάχθηκε στο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – μαζί με την ενδονησιακή επικοινωνία, η σημαντικότερη «νησιωτική» καινοτομία του προγράμματος μας είναι η θέσπιση του Υγειονομικού Ισοδύναμου. Ένα «πακέτο» μέτρων που περιλαμβάνει ειδικά κίνητρα προσέλκυσης γιατρών σε απομακρυσμένες και ειδικά στις νησιωτικές περιοχές, που θα περιορίζει  τις περιφερειακές ανισότητες στη φροντίδα Υγείας με θετική διάκριση υπέρ των οικονομικά αδύναμων, των ευπαθών ομάδων, των ευάλωτων πληθυσμών και όσων ζουν σε απομακρυσμένες – νησιωτικές περιοχές.

Κλείνοντας τη συνέντευξη ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους Δωδεκανήσιους; Γιατί οι Δωδεκανήσιοι να επιλέξουν Δημήτρη Γάκη;

Το μήνυμα μας, που απλώνεται ολοένα και πιο ηχηρό απ’ άκρη σ’ άκρη στη Δωδεκάνησο, είναι μια ισχυρή εντολή προοδευτικής αλλαγής στη χώρα στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Η καθαρή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αλλάξει την πορεία της χώρας, ο πολίτης θα νιώσει ξανά ότι έχει μια κυβέρνηση που εμπιστεύεται, μια κυβέρνηση για την οποία η κοινωνική συνοχή σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας είναι η πρώτη προτεραιότητα της.

Για να πετύχει αυτό, χρειάζεται συνέπεια και μια στάση ζωής υπέρ του κοινωνικού συνόλου, υπέρ των αδυνάτων, υπέρ των νησιωτών. Χρειάζεται μια συλλογική προσπάθεια, όπως αυτή που με συνέπεια ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σε αυτό τον αγώνα, με την εμπειρία και τη γνώση από τη συνεχή παρουσία στους κοινωνικούς αγώνες στη Δωδεκάνησο, είναι τιμή και καθήκον για εμένα προσωπικά να συνεισφέρω στην νέα πορεία της χώρας που οραματιζόμαστε. Θα συνεχίζω να είμαι δίπλα στους καθημερινούς αγώνες των νησιωτών και στο Κοινοβούλιο θα θέτουμε στο επίκεντρο των παρεμβάσεων μας προτάσεις και μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση των πιο απαιτητικών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων σε κάθε νησί της Δωδεκανήσου.