Δημήτρης Μάντζος στο Συμβούλιο της Ευρώπης: «Πρέπει να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες για το σκάνδαλο των υποκλοπών»

Share

 

Συμμετέχοντας στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την έκθεση του οργανισμού για το Pegasus και άλλα συναφή κατασκοπευτικά λογισμικά, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, έκανε την ακόλουθη ομιλία:

«Αυτή είναι η πρώτη μου ομιλία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενός εμβληματικού οργανισμού που έχει θέσει στην προμετωπίδα του την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη την Ευρώπη. Δυστυχώς, η έκθεση την οποία συζητούμε μας υπενθυμίζει με εμφατικό τρόπο ότι αυτό παραμένει το ζητούμενο. Διότι αναφέρεται και περιγράφει μια υπόθεση που αποτελεί τον ορισμό της παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων εμπλέκει συγκεκριμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και δυστυχώς μεταξύ αυτών και τη συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας, σε συστηματική παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών επιλεγμένων προσώπων, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών.

Όπως αναφέρεται αναλυτικά και στην Έκθεση, στους στόχους περιλαμβάνεται και ο ίδιος ο πρόεδρος του δικού μου κόμματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, κατά τον κρίσιμο χρόνο. Χάρη στις ενέργειές του το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε στην Ελλάδα και έλαβε διεθνείς διαστάσεις.

Το πρώτο βήμα έγινε από τον θεσμό που μας φιλοξενεί σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ειδική υπηρεσία του οποίου ανακάλυψε το ύποπτο μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο.

Στη συνέχεια, χάρη και στην καταγγελία του ίδιου στην αρμόδια εθνική ανεξάρτητη αρχή, έγινε γνωστό ότι ταυτόχρονα με την απόπειρα παγίδευσης του κινητού με το κακόβουλο λογισμικό Predator, είχε ενεργοποιηθεί και διαδικασία παρακολούθησης από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Δυστυχώς όμως, το σκάνδαλο των υποκλοπών ακολουθήθηκε από ένα δεύτερο σκάνδαλο: αυτό της συγκάλυψης, που είναι σε εξέλιξη ακόμη σήμερα.

Η Κυβέρνηση αξιοποίησε την πρακτική του απορρήτου, που καυτηριάζεται και στην Έκθεση. Απόρρητο, που τελικά δεν προστατεύει το εθνικό συμφέρον αλλά τελικά την ίδια την Κυβέρνηση και ορισμένους αξιωματούχους από τις πολιτικές και νομικές ευθύνες τους.

Η ισχύουσα νομοθεσία διατηρεί το απόρρητο ώστε το πρόσωπο που παρακολουθήθηκε να μη μάθε ποτέ τον λόγο της παρακολούθησης. Ποιος ήταν ο λόγος εθνικής ασφαλείας; Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής δεν εξέτασε ούτε καν τους ιδιοκτήτες των εταιρειών που έφεραν το Predator στην Ελλάδα. Η δικαστική διερεύνηση καθυστερεί. Και πολύ πρόσφατα η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με την άκρα δεξιά, άλλαξε τη σύνθεση της ανεξάρτητης αρχής που ερευνά την υπόθεση, την παραμονή λήψης κρίσιμης απόφασης.

Έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην επιβεβαιωθεί το επαναλαμβανόμενο μοτίβο ταύτισης μεταξύ Predator και κρατικής παρακολούθησης.

Παρ’ όλα αυτά τα φαινόμενα, η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει ισχυρό κράτος δικαίου, μια εμπεδωμένη δημοκρατία. Κανείς -και πρώτη η Κυβέρνηση- δεν επιτρέπεται να την εκθέτει με τις πρακτικές που ακολουθεί. Πρέπει, λοιπόν, να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες, στους αληθινούς υπευθύνους, όσο πολιτικά ή οικονομικά ισχυροί και αν είναι. Να λάμψει η αλήθεια και να διαλυθούν τα σύννεφα πάνω από την Αθήνα.

Είμαι βέβαιος ότι θεσμοί όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, θα παρακολουθούν στενά το ζήτημα».