ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: Άρχισαν τα όργανα με αφορμή τις παραλίες | Σε ‘μετωπική’ Καμπουράκης – Διακοσταματίου

Share

Άρχισαν τα όργανα στο Δήμο Ρόδου και ίσως να μπαίνουμε πλέον πιο δυναμικά στην προεκλογική περίοδο για τις εκλογές του προσεχούς Οκτώβρη. Η αφορμή είναι οι παραλίες που ανήκουν στην ΕΤΑΔ όπου ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Σάββας Διακοσταματίου, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, προέβη σε μια πρόταση προς τη δημοτική αρχή. Ο Δήμαρχος, κ. Αντώνης Καμπουράκης, του απάντησε γραπτώς (και μάλιστα σε σκληρή γλώσσα, επικρίνοντάς τον) για να λάβει επίσης μια απάντηση με στοιχεία που παραθέτει ο κ. Διακοσταματίου. 

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις είναι οι εξής:

Πρόταση του Υπ. Δημάρχου Σάββα Διακοσταματίου  για τις παραλίες 17/5/23

Με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την (χτεσινή διαδικασία δημοπρασίας στο Δημαρχείο Ρόδου, για τις παραλίες που δεν ανήκουν στην ΕΤΑΔ και το αδιέξοδο που προέκυψε, ο υποψήφιος Δήμαρχος Ρόδου, Σάββας Διακοσταματίου προέβη στην ακόλουθη δήλωση – πρόταση:

«Μετά τα χτεσινά, τραγικά για τους συμπολίτες μας, επαγγελματίες και οικογενειάρχες, αποτελέσματα των δημοπρασιών, όπου η Δημοτική Αρχή Ρόδου απέτυχε να προστατεύσει (όπως είχε, αρχικώς δεσμευτεί) τους ομπρελάδες της Ρόδου και της Καλλιθέας, προτείνω το εξής:

Να μην υπογράψει την Προγραμματική Σύμβαση με την ΕΤΑΔ (εφόσον δεν έχει υπογραφεί ακόμη) και να απαιτήσει ο Δήμος Ρόδου την παραχώρηση των παραλιών στη ΔΕΡΜ Α.Ε.

Αυτό δίδει τη δυνατότητα στη ΔΕΡΜ Α.Ε. να συνάψει συμβάσεις απ’ ευθείας με τους ενδιαφερόμενους ομπρελάδες σε Ρόδο, Ιαλυσό, Αφάντου και Τσαμπίκα κι επομένως, με αυτό τον τρόπο, ο Δήμος να προστατέψει τους συμπολίτες μας.

Αυτό, υπενθυμίζω ότι έχει γίνει ξανά στο παρελθόν και υπάρχει η δυνατότητα για τη ΔΕΡΜ Α.Ε. να διαχειριστεί τις παραλίες μέσω αυτής.

2η – 19/5/23

Απάντηση του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη στην πρόταση του Σάββα Διακοσταματίου για τις δημοπρασίες των παραλιών της Ρόδου

Η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει αποδείξει έμπρακτα πως είναι στο πλευρό των επαγγελματιών ομπρελάδων και σέβεται απεριόριστα το δικαίωμά τους να ζήσουν τις οικογένειές τους αξιοποιώντας την τουριστική σεζόν. Γι’ αυτό και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να δώσουμε λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε, χωρίς υπαιτιότητα του Δήμου Ρόδου. Και είμαστε βέβαιοι πως θα το καταφέρουμε.
Δεν θα το κάνουμε όμως παρανομώντας, όπως προτείνει με περισσή ανευθυνότητα ο κ. Διακοσταματίου, εντάσσοντας ένα τόσο σοβαρό ζήτημα της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας στις σκοπιμότητες της προεκλογικής του καμπάνιας. Η παρανομία ποτέ δεν μπορεί να είναι λύση, όταν μάλιστα θα δημιουργούσε ακόμη περισσότερα προβλήματα στους συμπολίτες μας. Γι’ αυτό και ως Δημοτική Αρχή θα συνεχίσουμε να λύνουμε τα προβλήματα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και τηρώντας ευλαβικά τη νομιμότητα.
Ο λαϊκισμός για προεκλογική κατανάλωση είναι κακός σύμβουλος. Ο κ. Διακοσταματίου αποκαλύφθηκε. Το σχέδιό του για τη Ρόδο είναι η παρανομία, η αυθαιρεσία και η ανευθυνότητα.

Απάντηση Σάββα Διακοσταματίου στο Δήμαρχο Ρόδου για τις παραλίες 3η – 19 /2/23

 Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ρόδου, Σάββας Διακοσταματίου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:  

«Σε απάντηση προς το Δήμαρχο Ρόδου σχετικά με την πρόταση μου για τις παραλίες που ανήκουν στην ΕΤΑΔ, παραθέτω τα εξής στοιχεία:  

 Το σχετικό άρθρο της ΚΥΑ «Αριθμ. 38609 ΕΞ 2023 – Καθορισμός όρων, προϋποθέσεων, τεχνικών θεμάτων, αναγκαίων λεπτομερειών και διαδικασίας για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και πλεύσιμου ποταμού» που αναφέρει:

 Άρθρο 3 

Δικαιούχοι Παραχώρησης δικαιώματος απλής χρήσης  

 Δικαιούχοι του παραχωρούμενου δικαιώματος της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και πλεύσιμου ποταμού είναι: 

Α) Οι Δήμοι, στην χωρική αρμοδιότητα των οποίων βρίσκονται οι ως άνω κοινόχρηστοι χώροι, με δικαίωμα περαιτέρω παραχώρησης, έναντι ανταλλάγματος, με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία, που  

προβλέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 13 και 15 του ν. 2971/2001, όπως ισχύουν και την παρούσα απόφαση σε: 1. Υφιστάμενες δημοτικές ανώνυμες εταιρείες του άρθρου 266 του ν. 3463/2006 (11 Α’), εφόσον περιλαμβάνεται στους σκοπούς της, για ιδία χρήση και χωρίς δικαίωμα περαιτέρω παραχώρησης.  

 Την αριθμ.1535 Σύμβαση Παραχώρησης Δικαιώματος Χρήσης και Εκμετάλλευσης τμήματος αιγιαλού μεταξύ της ΕΤΑΔ ΑΕ και του Δήμου Ρόδου που υπογράφτηκε στις 23 Οκτωβρίου 2015, όπου στην παράγραφο 8, επιτρέπεται η υπομίσθωση σε αμιγή επιχείρηση του Δήμου.

  Επιτέλους ο Δήμαρχος Ρόδου ας μας απαντήσει, αφού θέλει να εμφανίζεται σαν υπερασπιστής των πολιτών και επαγγελματιών, στα εξής ερωτήματα:  

 Α. Αν θέλει να διεκδικήσει από το κεντρικό κράτος το δικαίωμα του Δήμου  Ρόδου, να διαχειρίζεται προς όφελός του και προς όφελος των δημοτών του, τις παραλίες που ανήκουν στην ΕΤΑΔ;  

 Β. Γιατί επέτρεψε την ψήφιση του αρ.71 του Νόμου 5036/2023 την παραμονή του κλεισίματος της Βουλής με τον οποίο οι παραλίες έφυγαν από το Δήμο και πήγαν στην ΕΤΑΔ;  

 Γ. Γιατί δεν πάλεψε ώστε σε ένα από τα τελευταία νομοσχέδια που ψηφίστηκαν πριν από το κλείσιμο της Βουλής, να ανατραπεί η παραπάνω αναφερόμενη διάταξη;  

Δ. Πώς είναι δυνατόν να επικαλείται ο ίδιος ότι η συμφωνία και η Προγραμματική Σύμβαση με την ΕΤΑΔ είναι ‘επαίσχυντη’ και αντί να παλεύει για την τροποποίησή της προς όφελος του Δήμου, να την υπογράφει;  

 Όλα αυτά χρήζουν απαντήσεων. Ειδάλλως θα θεωρηθεί είτε ανικανότητα, είτε ένοχη σιωπή.  

 Εμείς, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε για το Δήμο μας και τους δημότες του, απέναντι στο συγκεντρωτικό κράτος το δικαίωμα να αποφασίζουμε για τον τόπο μας».