Δήμος Ρόδου / Εκλογές 2023: Οι διεκδικητές πριν από την ώρα της κάλπης

Share

 

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023, οι ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες να επιλέξουν τον δήμαρχο και περιφερειάρχη, για τα επόμενα πέντε χρόνια. Σε αυτό το άρθρο δεν θα αναφερθώ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μιας κι έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση εδώ και χρόνια με μια άνευ προηγούμενη δυναμική του νυν περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου –ο οποίος, κατάφερε μετά από πολλά χρόνια επικυριαρχίας, να είναι ο μοναδικός που διατηρεί άνετο και πολύ δυνατό προβάδισμα.

Η περίπτωση Χατζημάρκου όμως, θα μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον.

Ο Δήμος Ρόδου όμως, παραμένει ένα δύσκολο σταυρόλεξο. Οι βασικοί ‘παίκτες’ για τη θέση του δημάρχου, σε αυτό το παιχνίδι είναι τρεις: ο νυν Δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο επιχειρηματίας (και διατελέσας περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη του κ. Μανώλη Γλυνού) κ. Νίκος Γερονικόλας και ο πρώην αντιδήμαρχος (ξεναγός στο επάγγελμα) κ. Αλέξανδρος Κολιάδης. Ο 4ος υποψήφιος παραμένει σταθερή αξία, είναι ο κ. Καλετός Πότσος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης –στηριζόμενος από το ΚΚΕ με επίσης σταθερό ποσοστό εδώ και χρόνια.

Η αυλαία της προεκλογικής περιόδου, έπεσε και επίσημα μετά από πολλούς μήνες όπου κυριάρχησε το παρασκήνιο, η τοξικότητα και η προσπάθεια πόλωσης. Οι τρεις μονομάχοι, πραγματοποίησαν τις τελευταίες ομιλίες τους, με τον κ. Αντώνη Καμπουράκη να κάνει την κίνηση ματ, στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλλιθέας καταδεικνύοντας την δυναμική που συνεχίζει να έχει.

Ο κ. Νίκος Γερονικόλας πραγματοποίησε την ομιλία του σε αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Sheraton την περασμένη Τετάρτη, όπου σημειώθηκε μεγάλη προσέλευση κόσμου και μάλιστα, υπήρχαν σημαντικές παρουσίες.

Ο κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, πραγματοποίησε την ομιλία του σε ανοιχτό χώρο, στον πεζόδρομο της Εθνάρχου Μακαρίου (Πλατεία Κύπρου) με επίσης αξιοσημείωτη προσέλευση κόσμου.

Πριν προχωρήσω στην ανάλυση των υποψηφιοτήτων, θα ξεκαθαρίσουμε κάτι: μέχρι σήμερα, καμία επίσημη δημοσκόπηση για τον Δήμο Ρόδου (με όλες τις λεπτομέρειες, εντολέας, ημερομηνίες διεξαγωγής, ποσοστά, ερωτήσεις, δείγμα ερωτηθέντων κ.λπ.) δεν ήρθε στη δημοσιότητα. Μείναμε στις ‘διαρροές’ που τελικά, δεν βοήθησαν σε τίποτε την προεκλογική διαδικασία.

Τι είδαμε λοιπόν σε αυτή την προεκλογική περίοδο;

Είδαμε έναν εν ενεργεία Δήμαρχο, αντιμέτωπο με τα προβλήματα του Δήμου, με τους συνυποψηφίους του αλλά κυρίως, με τους αντιπάλους που ήρθαν εκ των έσω. Άνθρωποι που βγήκαν από την αφάνεια και μπήκαν στην πολιτική, τον υπονόμευσαν, τον κατηγόρησαν, τον δυσφήμισαν, τον έκριναν και διεκδικούν να τον ‘ξηλώσουν’.

Είδαμε έναν επιχειρηματία που διετέλεσε περιφερειακός σύμβουλος, χωρίς όμως μεγάλη πορεία, χωρίς προηγούμενες παρεμβάσεις στα κοινά, πέραν της προηγούμενης κομματικής του ιδιότητας (διετέλεσε στη Νομαρχιακή Επιτροπή της Ν.Δ.), έχοντας δώσει το βάρος στην επιχειρηματική δραστηριότητα του. Χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό λόγο, διεκδικεί ευκολότερα την ψήφο των αναποφάσιστων, των δυσαρεστημένων, ίσως και την χαλαρή ψήφο –όσων δηλαδή δεν έχουν όρεξη να ψηφίσουν, αλλά θα επιλέξουν την λιγότερο πολιτική υποψηφιότητα, τον πιο άφθαρτο και πιο ατσαλάκωτο από την εξουσία.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου, κ. Νίκος Γερονικόλας επικεφαλής της παράταξης ‘Αρχή Οργάνωσης για το νησί μας’.

Είδαμε έναν υποψήφιο, με παρουσία στο συνδικαλιστικό χώρο, να λέει ότι προέρχεται από την κοινωνία και σε αυτήν λογοδοτεί, έχοντας όμως διατελέσει σε καίριες θέσεις – πόστα στον Δήμο Ρόδου, έχοντας αισθανθεί την φθορά και το βάρος της εξουσίας, έχοντας διοικήσει, να εμφανίζεται αποφασισμένος να αλλάξει το ‘κατεστημένο’ –το οποίο υπηρέτησε αλλά δεν του άρεσε, προφανώς- να κάνει την ρήξη του και να ηγηθεί μιας ‘επανάστασης’ απέναντι στην διοίκηση του Αντώνη Καμπουράκη, της κυβέρνησης, των θεσμών ή γενικώς απέναντι σε όλους όσους δεν πιστεύουν τις αγνές του προθέσεις (;) Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει ακόμη διευκρινίσει την ουσία της επαναστατικής αιτίας και συμπεριφοράς του ο κ. Κολιάδης και σύντομα θα πρέπει να εξηγήσει ποιο είναι το παλιό και πιο είναι το καινούργιο αφού από μόνος του, είναι αδύνατον να αλλάξει τους νόμους, τους θεσμούς, τη νοοτροπία που ονομάζεται δημόσια διοίκηση -και όλες τις ασάφειες τις οποίες επικαλείται.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου επικεφαλής της παράταξης ‘Ενωμένοι Αλλάζουμε – Μαζί για τη Ρόδο’ κ. Αλέξανδρος Κολιάδης.

Απέναντι, λοιπόν, στον νυν Δήμαρχο, Αντώνη Καμπουράκη, έχουν ταχθεί δύο άλλες υποψηφιότητες: ο ένας διεκδικεί την χαλαρή ψήφο / την δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του Δημάρχου κι ένα –ίσως- διαφορετικό πρότυπο διοίκησης, ο άλλος διεκδικεί την επανάσταση και την ρήξη με όλους και με όλα –αν και ο ίδιος δεν έχει αποδείξει ποτέ το αντίθετο πέραν των διφορούμενων τοποθετήσεών του μέσα στο δημοτικό συμβούλιο για μια σειρά από ζητήματα του Δήμου.

Τον Αντώνη Καμπουράκη, τον αφήσαμε για το τέλος. Στις προηγούμενες εκλογές (Μάιος – Ιούνιος 2019) αντιπαρατέθηκε με τον Φώτη Χατζηδιάκο σε μια πολύ σκληρή εκλογική μάχη, και τον κέρδισε. Πέρασαν τέσσερα χρόνια (τα δύο από αυτά 2020 – 2021) με την πανδημία Covid-19 όπου όλα είχαν παγώσει σε ολόκληρο τον πλανήτη και επανήλθε, έχοντας πολύ καλή συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς, για να κερδίσει το στοίχημα για τον Τουρισμό αλλά και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις σε καυτά ζητήματα που είτε προωθήθηκαν, είτε μπήκαν σε μια σειρά. Η ομάδα του, δούλεψε και έφερε εις πέρας πολλά, αν και οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν σε πολλές περιπτώσεις, στέρησαν την χαρά πολλών, να επιχαίρουν ότι έδωσαν λύσεις (πέραν των εκατοντάδων ανακοινώσεων και της μη φυσικής τους παρουσίας. Κάποιοι πρέπει να μάθουν ότι το Δελτίο Τύπου, δεν είναι η λύση στην ανεπάρκεια).

Ο ίδιος ο Δήμαρχος, κατηγορήθηκε, συκοφαντήθηκε, υπονομεύτηκε, στοχοποιήθηκε, διασύρθηκε, διαπομπεύτηκε όσο κανένας άλλος τον τελευταίο καιρό στην τοπική πολιτική, λόγω της –αδιαμφισβήτητης- λαμπρής επιχειρηματικής του πορείας και της κληρονομιάς του. Ωστόσο, έχει πολλά θετικά στοιχεία, τα οποία οι συκοφάντες και υπονομευτές του, φρόντισαν να τα αποσιωπήσουν, τεχνηέντως. Ο Αντώνης Καμπουράκης, με προσωπικότητα διεθνούς κύρους και εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία στον Τουρισμό και στις επιχειρήσεις, δεν δίστασε να σηκωθεί από την καρέκλα του και να διεκδικήσει τη δημαρχία Ρόδου. Δεν δίστασε να τσαλακώσει την εικόνα του και να τεθεί στην κρίση των δημοτών της Ρόδου. Δεν δίστασε να τολμήσει και να ‘ξεβολευτεί’. Και αυτό αποτέλεσε την απαρχή για τη συνέχεια.

Ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης, επικεφαλής της παράταξης ‘Με Δύναμη για τη Ρόδο’.

Να πάμε και σε μια ακόμη παράμετρο: Ας θυμηθούμε την εποχή του 2019, όταν η Νέα Δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο με τα κορυφαία στελέχη της (σε κομματικές και πολιτικές θέσεις και με ονοματεπώνυμα) ζήτησαν από τον τότε γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη, να έρθει στη Ρόδο και να δώσει χρίσμα στον Αντώνη Καμπουράκη, επικαλούμενοι άπαντες την προσωπικότητά του, το ειδικό βάρος που διαθέτει, τη λαμπρή πορεία του στην επιχειρηματικότητα και στον Τουρισμό. Και φυσικά, υπήρξαν πάμπολλες αντιδράσεις μέσα στη Ν.Δ. επειδή κάποιοι δεν ρωτήθηκαν. Ωστόσο, ο πανδαμάτωρ χρόνος απέδειξε ότι ήταν η μοναδική επιλογή.

Αλήθεια, σήμερα, πού είναι, η Ν.Δ.; Μην αναρωτιέστε. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έδειξε τον εκλεκτό του, για τον Δήμο Ρόδου. Οι υπόλοιποι, ακόμη και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, στηρίζουν με διάφορους τρόπους τον έναν ή τον άλλον, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά, ότι αυτό το κόμμα δεν έχει καμία σοβαρότητα και υπευθυνότητα, όταν πρέπει να λάβει αποφάσεις για τοπικά ζητήματα. Λειτουργεί μόνον συγκυριακά και ευκαιριακά (και δυστυχώς, το αποδεικνύει επανειλημμένα, σε τοπικό επίπεδο…)

Για να επανέλθουμε στις εκλογές της Κυριακής.

Η ώρα της κάλπης είναι εδώ και οι πολίτες της Ρόδου, καλούνται να επιλέξουν τον Δήμαρχο για τα επόμενα πέντε χρόνια (ούτε τρία, ούτε τέσσερα…)

Συνεπώς, είναι η ώρα της ευθύνης.

Πολλοί, μου λένε ‘δεν θέλω να πάω να ψηφίσω’. Είναι κι αυτό μια θέση –σεβαστή- αλλά δεν είναι θέση ευθύνης. Ίσως δεν αποτελεί ούτε και πολιτική θέση. Θα είναι όμως μια απόφαση που θα λειτουργήσει σαν βαρίδι για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Διότι, η συμμετοχή είναι το μεγάλο στοίχημα! Αν βγει Δήμαρχος μειοψηφίας, μην γκρινιάζετε για τα επόμενα πέντε χρόνια ότι δεν σας αρέσει κανένας. Το ίδιο κάνατε και με τους προηγούμενους, μην το ξεχνάτε…

Και όπως συνηθίζουμε να λέμε στον χώρο μας: η κάλπη είναι η καλύτερη δημοσκόπηση κι εκεί, κρίνονται όλα!

Κλείνοντας, οφείλουμε να ευχηθούμε καλή επιτυχία σε όλους τους θαρραλέους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που έδωσαν τον αγώνα τους και αποφάσισαν να τολμήσουν και να εκτεθούν σε αυτή την δύσκολη εκλογική αναμέτρηση!

Ο λόγος στην κάλπη. / Πέγκυ Ντόκου για το news-politics