ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: ‘Φωτιά’ έχει πάρει το πολιτικό σκηνικό στον Δήμο Ρόδου, μετά τις εκπτώσεις των αιρετών

Share

 

‘Φωτιά’ έχει πάρει το πολιτικό σκηνικό στον Δήμο Ρόδου, μετά τις εκπτώσεις του τέως αντιδημάρχου κ. Βάιου Καλοπήτα και του κ. Μιχάλη Κορδίνα, από το δημοτικό συμβούλιο. Χτες ο τέως δήμαρχος, κ. Αντώνης Καμπουράκης απέστειλε την ακόλουθη επιστολή προς τον πρόεδρο του Δημοτικού ΔΣυμβουλίου Ρόδου, κ. Κυριάκο Κασάπη με την οποία ζητεί να μην παραστεί στην επόμενη συνεδρίαση ο Βάιος Καλοπήτας.

Βέβαια, ο κ. Κασάπης, είπε ότι θα αποστείλει νέα πρόσκληση, για την συνεδρίαση η οποία ΔΕΝ θα περιλαμβάνει τον κ. Καλοπήτα. Ακολουθούν οι επιστολές:

Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου
Κοιν.:Δήμαρχο Ρόδου

Κοιν.: Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου

Κύριε Πρόεδρε,
Όπως σας είναι γνωστό, την Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024, δημοσιεύθηκε η με αριθμό Α147/2024 απόφαση του 2ου Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, με την οποία κηρύχθηκε έκπτωτο το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αναπληρωτής Δημάρχου και Αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης, κ. Β.Τ. Καλοπήτας, καθώς έγινε δεκτή σχετική Ένσταση και διαπιστώθηκε η ύπαρξη κωλύματος εκλογιμότητας στο πρόσωπό του.

Συνεπώς, ο κύριος Καλοπήτας, από την Παρασκευή, 19-04-2024, έπαψε και τυπικά να φέρει την ιδιότητα του μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου. Ταυτόχρονα, η ίδια ως άνω απόφαση, ανακηρύσσει ως τακτική δημοτική σύμβουλο, την πρώτη επιλαχούσα του ιδίου συνδυασμού (η οποία θα πρέπει άμεσα να κληθεί από το Δήμο, για να δώσει τον προβλεπόμενο όρκο και να αναλάβει καθήκοντα).

Παρά ταύτα, με έκπληξη διαπιστώσαμε, στη σημερινή Πρόσκληση για την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (με ημερομηνία έκδοσης 22-04-2024), να καλείται και ο κ. Β.Τ. Καλοπήτας για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία «Οι οριστικές αποφάσεις, με τις οποίες γίνεται ολικώς ή μερικώς δεκτή η ένσταση, ισχύουν έναντι όλων» (βλ. άρθρο 81, παρ. 06, του Ν.4804/21, και επίσης ακόμα και «Όταν ασκείται αίτηση αναίρεσης δεν χορηγείται αναστολή εκτέλεσης της αναιρεσιβαλλόμενης απόφασης» (άρθρο 82, παρ. 02, του ιδίου νόμου).

Συνεπώς, προκειμένου η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να διεξαχθεί νόμιμα και να μην πάσχουν ακυρότητας, οι αποφάσεις που θα λάβει το Σώμα, λόγω κακής σύνθεσης, σας καλώ όπως ενεργήσετε άμεσα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η οικεία νομοθεσία και διατάσσει η σχετική δικαστική απόφαση.

Με Τιμή,
Αντώνης Β. Καμπουράκης

Κυριάκος Κασάπης προς Αντώνη Καμπουράκη: Σταματήστε να εκτίθεστε
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Κυριάκος Κασάπης, σε απάντησή του στην επιστολή που απέστειλε προς τον ίδιο ο επικεφαλής της μείζονος κ. Αντώνης Καμπουράκης, αναφέρει:

Απαιτεί αριστοτεχνική δεξιοτεχνία να προκαλεί κάποιος συνεχώς το κοινό αίσθημα, να βλέπει παντού φαντάσματα και να δημιουργεί προσκόμματα στις δημοκρατικές διαδικασίες του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Καμπουράκης το έχει καταφέρει και αυτό.

Η πρόσκληση για τη συμμετοχή του κ. Βάιου Καλοπήτα στην επικείμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εστάλη την Δευτέρα 22 Απριλίου, όπως ορίζει ο κανονισμός καθώς είναι υποχρεωτικό να μεσολαβούν τουλάχιστον τρεις ημέρες μεταξύ αποστολής πρόσκλησης και συνεδρίασης του σώματος.

Η απόφαση για την έκπτωση του κ. Καλοπήτα από τα καθήκοντά του, επιδόθηκε στο Προεδρείο σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου 2024 και συνεπώς ορθώς έλαβε την πρόσκληση και ορθώς έπραξαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το ότι ο κ. Καμπουράκης είναι εκτός τόπου και χρόνου είναι γνωστό, ας φροντίσουν τουλάχιστον οι συνεργάτες του να τον προστατέψουν από τις ιδεοληψίες που τον διακατέχουν για να σταματήσει να εκτίθεται όχι μόνο απέναντι στους συναδέλφους του στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και απέναντι στον ροδιακό λαό.

Είναι τουλάχιστον λυπηρό, ένας πρώην Δήμαρχος που είχε την τιμή να υπηρετήσει αυτό το νησί και τους κατοίκους του, να συμπεριφέρεται οδηγούμενος από την μικροπρέπεια και το μένος του κατ΄αυτόν τον τρόπο απέναντι σε δημοκρατικά εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους.

Αν δεν είναι σε θέση ο ίδιος να αντιληφθεί την εμμονική και εκδικητική συμπεριφορά του, η οποία δυσχεραίνει πλέον έμπρακτα την ομαλή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου ο ρόλος του οποίου είναι να υπηρετεί τον ροδιακό λαό, συνιστούμε στους συνεργάτες του να τον προστατέψουν από κακό εαυτό του.

Επιστολή του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Στράτου Καρίκη προς τον Πρόεδρο Κυριάκο Κασάπη

Προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου κ. Κυριάκο Κασάπη
Αγαπητέ πρόεδρε, θεωρώ ότι κυρίαρχο στοιχείο του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και ειδικά του προέδρου, είναι να ενώνει και όχι να διχάζει.

Με απόλυτο σεβασμό πάντα στο θεσμό του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και με βάση τις αξίες που πρέπει να υπηρετεί, θεωρώ ότι η ανακοίνωση ήταν ατυχής.

Τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα και προφανή: Η Ελληνική Δικαιοσύνη έκρινε ως έκπτωτο, έναν δημοτικό σύμβουλο, στις 19 Απριλίου.
Αυτή η απόφαση έγινε γνωστή σε όλους, έγινε παραταξιακή συνάντηση της πλειοψηφίας, όπου το θέμα συζητήθηκε, και μάλιστα σχολιάστηκε διεξοδικά, από τον ίδιο τον κο Δήμαρχο, με δελτία τύπου, όπως και τη Δευτέρα 22 Απριλίου.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ θα μπορούσε να προσπαθήσει έστω να δικαιολογήσει την αποστολή πρόσκλησης, προς τον έκπτωτο δημοτικό σύμβουλο, την ίδια ακριβώς ημέρα, χωρίς να κάνει τέτοιους απρεπείς χαρακτηρισμούς, εναντίον του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.

Είναι ξεκάθαρο ότι, από τη στιγμή που με βάση την δικαστική απόφαση, ο κ. Καλοπήτας δεν έχει δικαίωμα να συμμετέχει στο δημοτικό συμβούλιο, και μάλιστα ορίζεται και η αντικαταστάτριά του ΔΣ, ο κ. Καμπουράκης ορθώς έστειλε σχετική επιστολή, προς τον Πρόεδρο, υπογραμμίζοντας την νομιμότητα. Το έκανε δε με ευπρέπεια και φανερό σεβασμό. Άνευ οποιουδήποτε υποκειμενικού σχόλιου.

Όλα τα υπόλοιπα που ακολούθησαν, δεν βοηθούν κανένα, και σε κάθε περίπτωση τον Δήμο Ρόδου και τους πολίτες μας.

Με εκτίμηση,
Στράτος Καρίκης,
Αντιπρόεδρος ΔΣ Ρόδου