ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: Πολύ νωρίς εμφανίσθηκε ο Κύριος… Χάιντ – Κρυβόταν κάτω από τον Δόκτωρ Τζέκιλ

Share

 

Δεν είναι να απορεί κανένας με τα πρόσφατα γεγονότα στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου. Η έκρηξη του δημάρχου, Αλέξανδρου Κολιάδη και η επίθεσή του με ‘γαλλικά’ στον Τάσο Σπανό που δεν αρμόζουν καθόλου σε ένα πολιτικό πρόσωπο και μάλιστα μέσα στο ανώτερο πολιτικό όργανο του τόπου, δεν προκάλεσε έκπληξη σε όλους. Ίσως επειδή κάποιοι, γνώριζαν εκ των προτέρων ότι αυτό το πολιτικό ‘πείραμα’ δεν αναμένεται και τόσο επιτυχημένο. 

Κάποιοι έλεγαν ότι το περίμεναν να γίνει λίγο αργότερα -αλλά και πάλι ήταν θέμα χρόνου. Μόνο που… ξεκίνησε λίγο απότομα.

Θα μπορούσα να επικαλεστώ την περίφημη νουβέλα φανταστικής λογοτεχνίας «Η Παράξενη Υπόθεση του Δόκτωρ Τζέκιλ και του Κύριου Χάιντ» (πρωτότυπος τίτλος The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde) μιας και σε προηγούμενο άρθρο, μου θύμισε έναν Καφκικό ήρωα με την Μεταμόρφωσή του.

Όσο περνάει ο χρόνος, ο ήρωας είναι τραγικός. Ζει μέσα στο δράμα που του ετοίμασαν οι δημιουργοί του, οι οποίοι σαν καλοί πατερούληδες, τον φρόντισαν, του έκαναν και μια ‘λοβοτομή’ και τον έριξαν στην αρένα. Και όπως ήταν αναμενόμενο, κέρδισε (ή μάλλον, κέρδισαν οι πατερούληδες).

Το ερώτημα είναι όμως, πόσο θα μπορέσεις να ελέγξεις το δημιούργημά σου; Σε ποιο ποσοστό μπορείς να ελέγξεις έναν άνθρωπο κομμένο κ ραμμένο στα δικά σου μέτρα;

Η πορεία, δείχνει προβλέψιμη. Είναι θέμα χρόνου.

Και όπως ο  δόκτωρ Τζέκιλ είχε κάνει ένα πείραμα πάνω του, με ένα φάρμακο που υποτίθεται πως θα χώριζε το καλό και το κακό από τον άνθρωπο και το πείραμα πήγε στραβά, αφού ο ιατρός μεταμορφώθηκε στον κακό εαυτό του, τον Χάιντ, έτσι και η υπόθεση δεν θα έχει καλή έκβαση.

Διότι, ο κ. Χάιντ, εμφανίσθηκε. / Πέγκυ Ντόκου

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ

Με εντάσεις, υψηλούς τόνους και αποχωρήσεις, ξεκίνησε η πρώτη τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ρόδου για τη νέα θητεία.

Ως γνωστόν σήμερα θα γίνει ορισμός των μελών, προέδρων και των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων και των οργανισμών του Δήμου, ωστόσο το Σώμα δεν έχει μπει ακόμα στην ημερήσια διάταξη.

Στο στάδιο της ενημέρωσης οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι δημοτικοί σύμβουλοι έπαιρναν τον λόγο για να θέσουν διάφορα θέματα. Σε κάποιο σημείο, το μέλος της μείζονος μειοψηφίας και πρώην αντιδήμαρχος Oικονομικών, κ. Τάσος Σπανός, εξέφρασε τη διαφωνία και την αντίθεσή του για δηλώσεις τού νυν αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Κώστα Χαλκιά σχετικά με τα οικονομικά του δήμου. Απαντώντας, ο κ. Χαλκιάς είπε προς τον κύριο Σπανό: “παραλάβατε 55 εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο του Δήμου και αυτή τη στιγμή το ταμείο είναι μείον 912.000 € . Ο Δήμος δεν μπορεί να πάρει ούτε τσίκλα”.

Η στιγμή της αποχώρησης του Τάσου Σπανού μετά τα ‘γαλλικά’ του δημάρχου Ρόδου

Η φράση αυτή του αντιδημάρχου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προκατόχου του και σε αυτό το σημείο παρενέβη ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Κολιάδης ο οποίος ήθελε να επαναφέρει τον κ. Σπανό στην τάξη λέγοντάς του να αφήσει τον κύριο Χαλκιά να τοποθετηθεί, όπως άφησαν και εκείνον επί αρκετά λεπτά. Οι τόνοι ανέβηκαν και κάποια στιγμή ο δήμαρχος ακούστηκε να λέει προς τον κ. Σπανό:“Βγάλτε τον σκασμό”! Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Σπανός αντέδρασε εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του και ζήτησε από τον δήμαρχο να ανακαλέσει, αλλιώς θα αποχωρούσε. Ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, είπε αρκετές φορές ότι ανακαλεί, ωστόσο λίγα λεπτά αργότερα ο κ. Σπανός αποχώρησε.

Νωρίτερα είχε αποχωρήσει και το μέλος της μείζονος και πρώην αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης κ. Στέφανος Δράκος μετά από διαφωνία διαδικαστικού περιεχομένου για τα μέλη που ορίστηκαν στην Επιτροπή Παρακολούθησης για την Προγραμματική Σύμβαση για την ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης. (ΠΗΓΗ ΡΟΔΙΑΚΗ)

ΒΙΝΤΕΟ

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ

Από το Γραφείο Τύπου της Δημοτικής Παράταξης “Με Δύναμη για τη Ρόδο” εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Βασική και διαχρονική μας αρχή είναι ότι η Αυτοδιοίκηση ενώνει και αποτελεί έναν θεσμό που μπορεί να προσφέρει, μόνο μέσα από τη σοβαρότητα, το διάλογο και τη συνεργασία. Διαφορές υπάρχουν, όμως αυτές πρέπει να εκφράζονται με ήθος και ευπρέπεια, γιατί διαφορετικά αποκαλύπτουν αδυναμία, αδιέξοδο και το σοβαρότερο, τάσεις αυταρχισμού.

Η χθεσινή απαράδεκτη, απρεπής και προσβλητική στάση του κ. Κολιάδη, απέναντι στον τέως Αντιδήμαρχο Οικονομικών και νυν δημοτικό σύμβουλο κ. Αναστάσιο Σπανό, αποτελεί μία απαράδεκτη στάση. Ειδικά δε, όταν ο κ. Σπανός, δεύτερος σε σταυρούς προτίμησης σε όλο το νησί, με τεκμηριωμένη τοποθέτηση και ακράδαντα επιχειρήματα, ανέδειξε την καλή και χρηστή οικονομική διαχείριση, της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Επισημαίνεται ότι αυτή η απρεπής και αυταρχική συμπεριφορά του κ. Κολιάδη έγινε σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με παρόντα εκπρόσωπο του ελληνικού κοινοβουλίου. Εκφράσεις τύπου «Βγάλε τον Σκασμό» δεν μπορούν να εκστομίζονται από στόμα αυτοδιοικητικού, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου. Πέρα από την αυτονόητη καταδίκη αυτής της συμπεριφοράς, εμείς δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, καθώς και να προκρίνουμε προτάσεις και θέσεις, ακόμα και απέναντι σε ύβρεις και συκοφαντίες.

Από το Γραφείο Τύπου

Tάσος Σπανός για Αλέξανδρο Κολιάδη: “Αρχή άνδρα δείκνυσι”

Όσοι είχαν την τύχη ή καλύτερα την ατυχία να παρακολουθήσουν τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πήραν μια γεύση από το πώς εννοεί ο νέος Δήμαρχος την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου.

Ο κ. Κολιαδης απευθυνόμενος σε εμένα και ενώ μιλούσα με προέτρεψε ” να βγάλω το σκασμό”. Είναι φανερό ότι έχει αλλάξει πλέον το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης στο νησί μας.

Ο κ. Κολιαδης το κατέβασε τόσο χαμηλά όσο δεν περίμενε ίσως κανείς. Δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι ο πολιτικός διάλογος πρέπει να διεξάγεται με ευπρέπεια όπως και το ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν αποτελεί πεδίο επίδειξης πεζοδρομιακών εκφράσεων.
Κυρίως όμως δεν αντιλαμβάνεται ότι τα πέντε επόμενα χρόνια θα πρέπει να συνυπάρχουμε, να διαφωνούμε πολιτισμένα αλλά να αναζητάμε κάθε φορά πεδίο συνεργασίας και συνεννόησης.

Εύχομαι και ελπίζω ο κ. Κολιάδης να έχει συνειδητοποιήσει το λάθος του, παρά το γεγονός ότι έστω και καθυστερημένα ανακάλεσε.

“Αρχή άνδρα δείκνυσι”

Αναστάσιος Ν. Σπανός
Δημοτικός Σύμβουλος