Δημοσκόπηση GPO για τα Παραπολιτικά: Μεγάλη η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά σπάει προς τα κάτω το όριο του 30% για το κυβερνών κόμμα

Share

 

Η νέα δηµοσκόπηση της GPO για τα «Παραπολιτικά» ανιχνεύει τις στάσεις και τις αντιλήψεις των πολιτών για µια σειρά από παραµέτρους σχετικές µε τις ευρωεκλογές, αλλά και την επίδραση που είχε στην κοινή γνώµη το θυελλώδες συνέδριο του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης την προηγούµενη εβδοµάδα.

Κατ’ αρχάς, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών γνωρίζει ότι διανύουµε χρονιά ευρωεκλογών και όσοι από αυτούς προσέλθουν τελικά να ψηφίσουν θα το κάνουν έχοντας στο µυαλό τους ως βασικό κριτήριο επιλογής τις γενικότερες πολιτικές θέσεις των κοµµάτων σε ποσοστό 44%, τα θέµατα της εσωτερικής επικαιρότητας σε ποσοστό 29,4% και τους υποψηφίους που θα βρεθούν στις ευρωλίστες των κοµµάτων, σε ποσοστό 15,2%. Μόλις το 9% δηλώνει ότι η ψήφος του θα επηρεαστεί από τα ευρωπαϊκά θέµατα, γεγονός που καταδεικνύει την απόσταση που υπάρχει µεταξύ της καθηµερινότητας των πολιτών και την ευρωπαϊκή ατζέντα.

Οι ευρωεκλογές µπορεί να θεωρούνται εκλογές δευτερεύουσας σηµασίας, όµως και σε αυτές κυριαρχούν η εσωτερική επικαιρότητα και ο ανταγωνισµός των εθνικών κοµµάτων.

Διαβάστε ακόμα: Νέα Δημοκρατία: Απόλυτη κυριαρχία στις δημοσκοπήσεις – ΠΑΣΟΚ σε πτώση, ΣΥΡΙΖΑ τραυματισμένος μετά το συνέδριο

Δημοσκόπηση GPO για τα Παραπολιτικά: Πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές
ΝΔ 28,6%
ΠΑΣΟΚ 11,3%
ΣΥΡΙΖΑ 10,6%
ΚΚΕ 8,4%
Σπαρτιάτες 1,7%
Ελληνική Λύση 6,4%
Νίκη 2,7%
Πλεύση Ελευθερίας: 1,9%
ΜέΡΑ25 2,1%
Νέα Αριστερά 2,3%
Άλλο 2,5%
Λευκό Άκυρο 1,6%
Δεν θα ψηφίσω 2,4%
Αναποφ. 17,5%

Δημοσκόπηση GPO για τα Παραπολιτικά: Εκτίμηση πρόθεσης ψήφου στις ευρωεκλογές
ΝΔ 36,4%
ΠΑΣΟΚ 14,4%
ΣΥΡΙΖΑ: 13,5%
ΚΚΕ 10,7%
Σπαρτιάτες 2,2%
ΕλληνικήΛύση 8,2%
Νίκη 3,4%
Πλεύση Ελευθερίας 2,4%
ΜέΡΑ25 2,7%
Νέα Αριστερά 2,9%
Άλλο 3,2%