Δημοσκόπηση GPO μετά την υπόθεση παρακολουθήσεων: Στο 6,3% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, πλήττεται η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση

Share

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις αποκαλύψεις για το ζήτημα το παρακολουθήσεων που έσκασε σαν «βόμβα» στο πολιτικό σκηνικό διεξήχθη από την GPO και δημοσιεύεται στα «Νέα Σαββατοκύριακο». Όπως φαίνεται από τη δημοσκόπηση η υπόθεση των υποκλοπών αλλά και το παρατεταμένο κύμα ακρίβειας έχουν προκαλέσει πλήγμα στην κυβέρνηση, η οποία βλέπει τα ποσοστά της να μειώνονται και την «ψαλίδα» με τον ΣΥΡΙΖΑ να κλείνει.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τα ποσοστά του να ανεβαίνουν από 24,2% στις Αρχές Ιουλίου σε 25,1% ενώ ενισχυμένο είναι και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 12,1% το οποίο έχει αυξηθεί κατά μία μονάδα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO, η δυναμική των κομμάτων διαμορφώνεται ως εξής: Ν.Δ. 31,4%, ΣΥΡΙΖΑ 25,1%, ΠΑΣΟΚ 12,1%, ΚΚΕ 5,7%, Ελληνική Λύση 4,8%, ΜέΡΑ25 2,1%, Έλληνες για την Πατρίδα 1,6%, Δημιουργία Ξανά 1,2%, Οι αναποφάσιστοι και όσοι δεν απαντούν είναι στο 10,1%.

Για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, το 58,3 των συμμετεχόντων σημειώνει ότι πλήττει ή μάλλον πλήττει την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση με το 33,7 να απαντά αρνητική ή μάλλον αρνητικά, ενώ όσον αφορά στους ψηφοφόρους της ΝΔ, το 70% λέει ότι δεν πλήττει της εμπιστοσύνης τους ενώ το 29,2 % απαντά θετικά.

Σε κάθε περίπτωση οι περισσότεροι συμμετέχοντες σημειώνουν ότι το σημαντικότερο ζήτημα στη χώρα αυτή τη στιγμή είναι η ενεργειακή κρίση (36,7%), ενώ με ελάχιστη διαφορά έπεται το ζήτημα της γενικότερης ακρίβειας και του πληθωρισμού (36,3%). Το ζήτημα των παρακολουθήσεων βρίσκεται στην 3η θέση καθώς το 9,7% των πολιτών το θεωρεί το σημαντικότερο θέμα στη χώρα αυτή τη στιγμή.

Κυβερνητικά στελέχη: Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν την σαφή υπεροχή της ΝΔ
Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν το παγιωμένο πολιτικό σκηνικό που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια με σαφή υπεροχή της ΝΔ και του πρωθυπουργού, σχολιάζουν την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη.

«Παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ.Τσίπρας μιλούν για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και άλλα ηχηρά παρόμοια, οι πρώτες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο, τους διαψεύδουν. Οι μετρήσεις -με τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους- δείχνουν μικρή φθορά στα ποσοστά της κυβέρνησης (πέρυσι μετά τις πυρκαγιές το κλίμα ήταν πολύ χειρότερο) και πολύ οριακά κέρδη για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Η υπεροχή της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου εξακολουθεί να είναι καθαρή και μεγάλη, παρότι βρίσκεται στον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησης και ο Πρωθυπουργός υπερέχει σημαντικά έναντι των αντιπάλων του. Τα μεγάλα προβλήματα των πολιτών είναι αυτά που αφορούν την ενέργεια και τις αυξήσεις και η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να τα αντιμετωπίσει», τονίζουν. / πηγή: Έθνος