Παρά την ανελέητη πλύση εγκεφάλου για την καλλιέργεια της ‘ρωσοφοβίας’ στη Δύση, οι Έλληνες προτιμούν τον «ισχυρό άνδρα» της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν φέρνοντάς τον στην πρώτη θέση των προτιμήσεων!
Αναλυτικότερα, ο «ισχυρός άνδρας» της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ (ορκίζεται και αναλαμβάνει καθήκοντα την 20ή Ιανουαρίου) συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά δημοτικότητας στους «κόλπους» των Ελλήνων ψηφοφόρων, όπως αποτυπώνεται στην τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας MRB, τα στοιχεία της οποίας δημοσιοποιήθηκαν στο χθεσινό (18/12) κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN.
Η πρωτιά του Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαιώνει τη σταθερή δημοφιλία του μεταξύ σημαντικού μέρους της ελληνικής κοινής γνώμης, παρά τις διεθνείς αντιπαραθέσεις και τις κυρώσεις που έχει δεχθεί η Ρωσία τα τελευταία χρόνια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η επιρροή του Πούτιν στη γεωπολιτική «σκακιέρα» φαίνεται να εκτιμάται ιδιαίτερα από μεγάλο μερίδιο των Ελλήνων, που τον βλέπουν ως αντίβαρο στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, αν και εκτός προεδρίας, συνεχίζει να έχει σημαντικά ποσοστά αποδοχής, περίπου έναν μήνα πριν αναλάβει επισήμως καθήκοντα, την 20ή Ιανουαρίου. Στην τρίτη θέση, ο Εμανουέλ Μακρόν διατηρεί την εικόνα ενός σταθερού Ευρωπαίου ηγέτη που προωθεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ενώ, παράλληλα προσπαθεί να διατηρήσει ισορροπίες με άλλες μεγάλες δυνάμεις.
Οι αρνητικές αξιολογήσεις και ο ρόλος του Ερντογάν
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο όγκο αρνητικών αξιολογήσεων, όπως ήταν αναμενόμενο, δεδομένων των συνεχιζόμενων εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι προκλητικές του δηλώσεις και οι ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο έχουν ενισχύσει τη δυσπιστία των Ελλήνων πολιτών απέναντι στην ηγεσία της γείτονος χώρας.
Αρνητικά αξιολογούνται, επίσης, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου (60,6% αρνητικών κρίσεων) και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που συγκεντρώνει 60,4%. Παρά την έντονη υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία, φαίνεται πως στην Ελλάδα επικρατεί ένας διχασμός σχετικά με τον ρόλο και τη στάση του Ζελένσκι στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Ακόμη, αρνητική εικόνα έχει και ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος λαμβάνει 60,2% αρνητικών απόψεων. Οι χειρισμοί του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και η έλλειψη συγκεκριμένης υποστήριξης σε κρίσιμα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου φαίνεται να έχουν επηρεάσει τη δημοφιλία του, στην Ελλάδα.
Πώς αξιολογούνται οι άλλοι ηγέτες κρατών
Στη μέση της κατάταξης βρίσκονται ο Σι Τζινπίνγκ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο επικεφαλής του κινεζικού κράτους αξιολογείται θετικά από ένα μικρό ποσοστό Ελλήνων, πιθανώς λόγω του οικονομικού βάρους της ασιατικής χώρας, αλλά παραμένει σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό.