Αν και όλα φάνηκαν αρχικώς, ότι θα κυλήσουν σε ήρεμα νερά τελικά, δεν αποφεύχθηκαν οι πολύ υψηλοί τόνοι και τα διασταυρούμενα πυρά, στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, όπου την συζήτηση μονοπώλησε το Μεταναστευτικό και η επιβολή των ανταποδοτικών τελών από την Δημοτική Αρχή Ρόδου
ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Αρχικώς, στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης, μίλησε για το Μεταναστευτικό:
«Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι η λύση του προβλήματος είναι η γρήγορη μεταφορά από τη Ρόδο, στις Δομές της χώρας. Εντοπίσαμε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που βιώσαμε όλοι μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και τον τελευταίο μήνα. συζητήσει γίνονται συνεχώς με τους αρμοδίους των υπουργείων και είδαμε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός, αλλά δυστυχώς, έγινε και μια… ‘κοιλιά’ τις προηγούμενες μέρες.
Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την δημιουργία Κλειστής Δομής και το έχουμε ξεκαθαρίσει. Το είπαμε γιατί υπάρχουν Δομές σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου. Συνεπώς χρειαζόταν ένας καλύτερος συντονισμός. Διαβάσαμε σε κάποια ΜΜΕ ότι θα γίνει μια Δομή κ.λπ. Σκεφτήκαμε να διαμορφωθεί ένας προσωρινός χώρος, περιφραγμένος στο λιμάνι της Ακκαντιάς με σίτιση, σκηνές και χημικές τουαλέτες. Τελικά, δεν επετράπη να γίνει αυτό. Ωστόσο, χαίρομαι ιδιαίτερα αφού ο υπουργός θα έρθει στη Ρόδο την επόμενη εβδομάδα ενώ εξέδωσε ανακοίνωση όπου ξεκαθαρίζει ότι ΔΕΝ θα γίνει Κλειστή Δομή στην Ρόδο. Δεν είμαστε εμείς οι αρμόδιοι κι έχουμε πει επαλειμμένα ότι ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑ της δημιουργίας Δομής στη Ρόδο. Ήμασταν, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε ΚΑΤΑ της δημιουργίας Δομής στη Ρόδο, Δεν επιθυμούμε καμία Δομή στο νησί!» -όπως είπε, ευχαριστώντας την Αστυνομία, τις Λιμενικές αρχές και τις υπηρεσίες που στέκονται αρωγοί στην προσπάθεια αντιμετώπισης του μεταναστευτικού.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ
Ο Δήμαρχος είπε σχετικά με τα ανταποδοτικά τέλη, ότι έχει να κάνει με μια σειρά από κόστη που πρέπει να ισοσκελίζονται (τα έσοδα με τα έξοδα). «Μας το είπε και ξεκάθαρα ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ότι πρέπει να υπάρχει ισοσκέλιση ανάμεσα στα έσοδα και τα έξοδα των δήμων. είναι υποκριτικό, να υποκρύπτονται νούμερα. Π.χ. ο ΦΟΔΣΑ σε μια συνεδρίαση, ενημέρωσε τον Δήμο Ρόδου (την πρώην Δημοτική Αρχή) ότι υπάρχει μια αύξηση. Αυτή η αύξηση μαζί με την ανάλογη του ηλεκτρικού ρεύματος, αγγίζει τα δύο εκατομμύρια, συν το κόστος της αποκομιδής που αγγίζει τα 15 εκ. ευρώ. Συνεπώς, το γνώριζε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ότι πρόκειται για ένα ποσόν ύψους 7εκ. ευρώ. Γιατί τα απέκρυψαν αυτά τα ποσά που πρέπει να πληρωθούν το 2024; Άλλωστε δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ισοσκελιστούν με τα έξοδα. Δεν είμαστε σε καθόλου ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε αύξηση τελών, αλλά και οι φορείς, κατάλαβαν τι συμβαίνει. Η ερώτηση είναι γιατί να πληρώσει ο κόσμος αυτά που έκαναν οι άλλοι;»
Είπε ακόμη ότι το Τέλος Παρεπιδημούντων να επιβληθεί προς το τέλος του 2025 και όχι νωρίτερα, ώστε να μην είναι μεγάλη η επιβάρυνση. «Πρέπει οπωσδήποτε να διεκδικήσουμε αυτό που πρέπει να επιστρέφεται στον Δήμο Ρόδου. Σε λίγο έρχεται και το τέλος κρουαζιέρας. Αυτές οι πολιτικές είναι προκλητικές, την στιγμή που γίνονται τεράστιες προσπάθειες από όλους τους Ροδίτες. Μπορεί να μιλάμε για ‘ναυαρχίδα’ του Τουρισμού, αλλά κάποιοι στην Αθήνα, πρέπει να καταλάβουν τα προβλήματα του τόπου. Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση είναι ένα τοπόσημο που κρατάει πολύ ψηλά τον Τουρισμό και δίνει πολλά στο κέντρο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να μιλάμε με ακριβή στοιχεία και με πραγματικά νούμερα, να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στον κόσμο».
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης ‘Με Δύναμη για τη Ρόδο’, Αντώνης Καμπουράκης, υπογράμμισε τα εξής: «Ακούστηκε ότι ο Δήμος Ρόδου έχει μόνο 5εκ. ευρώ. Σας ενημερώνω ότι στα επιδοτούμενα προγράμματα ο Δήμος Ρόδου έχει περίπου 61εκ. ευρώ. Όσον αφορά για τους φορείς, δεν εμφανίζονται σύμφωνοι με αυτό που είπαμε ενώ υπάρχει έντονη αντίθεση. Πολλές φορές, έχετε πει ότι είστε άπειροι αλλά πρέπει να μάθετε να ακούτε. Για το Μεταναστευτικό έχω να πω ότι ο διάλογος πρέπει να γίνεται πάνω στο τραπέζι και όχι… μυστικά. Στην δική μας παράταξη, κανένας δεν υπάρχει που να επιθυμεί μια κακή εξέλιξη».
Ο κ. Καμπουράκης, ανέγνωσε αναλυτικά την τοποθέτησή του σχετικά με τα Δημοτικά Τέλη, λέγοντας –μεταξύ άλλων- ότι η νυν Δημοτική Αρχή συνεχίζει το αφήγημα περί ‘καμένης γης’ λέγοντας πως έχουν γίνει λάθος χειρισμοί, λόγω απειρίας: «Το ζήτημα των δημοτικών τελών έχει άμεση σχέση με τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα της κάθε εποχής, αλλά και την πολιτική και αυτοδιοικητική λογική και στόχευση της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής.
Η δική μας Δημοτική Αρχή απέναντι στη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών προέταξε τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και την αποστολή ενός ξεκάθαρου μηνύματος σε κάθε Ροδίτισσα και σε κάθε Ροδίτη: Είμαστε Δίπλα σας! Είμαστε Δίπλα σου!
Την ίδια ακριβώς περίοδο προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αναβαθμίσουμε βασικές λειτουργίες του δήμου, όπως για παράδειγμα την καθαριότητα, με αποτέλεσμα να χρηματοδοτήσουμε και να παραγγείλουμε νέα απορριμματοφόρα, 7-8 εκ των οποίων να έχουν έρθει και να αξιοποιούνται από τη σημερινή Δημοτική Αρχή.
Αυτή ήταν η δική μας απάντηση απέναντι στην υγειονομική, οικονομική και ενεργειακή
κρίση, όπου το μεγαλύτερο κόστος το είχαν οι τουριστικές περιοχές και ειδικά η Ρόδος
μας, που αποτελεί έναν κορυφαίο διεθνή τουριστικό προορισμό.
Σήμερα υπάρχει, πράγματι, ένα νέο περιβάλλον, όπου έχουν βελτιωθεί κάποιοι τουριστικοί και οικονομικοί δείκτες. Αλλά από την άλλη παραμένει η οικονομική επιβάρυνση από την ακρίβεια, τον ΦΠΑ και το ζήτημα της διάχυσης των ωφελειών από την αυξημένη τουριστική κίνηση σε όλη την τοπική κοινωνία. Παράλληλα με τα αυξημένα τουριστικά έσοδα, η Πολιτεία έχει αυξήσει τα έσοδα από τους ΚΑΠ και έχει διαθέσει επιπλέον χρήματα για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Απέναντι σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, η σημερινή Δημοτική Αρχή έκανε δύο βασικές επιλογές. Η πρώτη είναι να συνεχίσει το γνωστό αφήγημα περί ‘καμένης γης’, δηλαδή ότι για όλα φταίει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, χωρίς βεβαίως να μας πει γιατί αυτά δεν τα έλεγε προεκλογικά και δεν μιλούσε καθόλου για αύξηση τελών και γιατί έχει προαναγγείλει εδώ και 11 σχεδόν μήνες, από τις πρώτες κιόλας ημέρες του Ιανουαρίου, την αύξηση των δημοτικών τελών χωρίς να συνυπολογίσει καθόλου το πραγματικό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον.
Η δεύτερη επιλογή είναι να αυξήσει όλα τα τέλη – καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και παρεπιδημούντων- επικαλούμενη μάλιστα ‘άπειρες ώρες’ διαβούλευσης με τους συλλογικούς φορείς. Δεν ξέρω αν ήταν ‘άπειρες’ οι ώρες διαβούλευσης. Αντιλαμβάνομαι όμως ότι
σίγουρα υπάρχει απειρία στη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων. Μία απειρία που
την είδαμε και στο αίτημα δανείου με επιτόκιο 8,5%, όπου όταν λέγαμε ‘διεκδικήστε
χρηματοδότηση από την Πολιτεία’ μας έλεγαν ότι ‘«η μόνη λύση είναι το δάνει’ για να
φτάσουμε στο σημείο πριν από ένα μήνα να μας λένε ότι τελικά η αυξημένη επιδότηση
του Υπουργείου Εσωτερικών μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αναπροσαρμογή του
δανείου που έχουν αιτηθεί. Μία απειρία που την βλέπουμε και στην επιλογή
πάντα των εύκολων λύσεων, και στην περίπτωση των δημοτικών τελών, όπου
αυξάνονται χωρίς να συνυπολογίζεται η συνολική επιβάρυνση των πολιτών από τον
συνδυασμό αυτών των αυξήσεων με το αυξημένο κόστος ζωής.
Και βέβαια τα ερωτήματα είναι αυτονόητα:
-Δεν υπήρχαν άλλες λύσεις;
-Δεν επηρεάζουν καθόλου, για παράδειγμα, τα επιπλέον νέα απορριμματοφόρα
τα τέλη καθαριότητας;
-Δεν υπάρχει ελάφρυνση των οικονομικών του δήμου από τα αυξημένα τουριστικά έσοδα και τις αυξημένες κρατικές επιχορηγήσεις;
-Δεν υπάρχει πολύ μεγάλη επιβάρυνση, ειδικά στον κλάδο της εστίασης, από το τέλος παρεπιδημούντων;
-Έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια διεκδικήσεων επιπλέον κονδυλίων, από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους;
-Υπάρχει κάποιος ευρύτερος αναπτυξιακός σχεδιασμός, όπου η αύξηση αυτών των τελών θα συνοδεύεται και με επιπλέον έργα;
-Έχει συνυπολογιστεί στο αφήγημα περί αποκλειστικής επιβάρυνσης των ‘εχόντων’, δηλαδή των ξενοδόχων, ο συνδυασμός της μειωμένης μέσης πραγματικής δαπάνης ανά επισκέπτη, με έναν αντικειμενικά υψηλό ΦΠΑ διαμονής, και την προβλεπόμενη αύξηση κατά 50%, στον πρώην Φόρο Διαμονής;
Σε κάθε περίπτωση, η κάθε εποχή έχει τις δικές της δυσκολίες και τα δικά της
προβλήματα. Επί της αρχής υπάρχουν 2 τρόποι να αντιμετωπίσεις τα
προβλήματα:
-Ή να προσπαθείς να τα επιρρίψεις σε άλλους και να στείλεις, τελικά, το
λογαριασμό στους πολίτες.
-Ή να αναλάβεις τις ευθύνες σου, να διεκδικήσεις με σοβαρότητα από την
Πολιτεία, να αξιοποιήσεις με καλύτερο τρόπο τα κονδύλια που ήδη έχεις και
βέβαια να προσπαθήσεις να συνεργαστείς με όλους- και εντός και εκτός Τοπικής
Αυτοδιοίκησης- για να πετύχεις το βέλτιστο αποτέλεσμα με το μικρότερο δυνατό
κοινωνικό κόστος.
Δυστυχώς, η σημερινή Δημοτική Αρχή, επέλεξε το πρώτο!»
Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης ‘Με Δύναμη για τη Ρόδο’, Τάσος Σπανός, απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο είπε: «Επιτέλους απαγκιστρωθείτε από το παρελθόν! Πρέπει επιτέλους να πρυτανεύσει η λογική και η συνεννόηση –κυρίως επί βασικών θεμάτων που αγγίζουν την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Κύριε Δήμαρχε, τι θα πει ‘απειρία’; Έναν χρόνο μετά, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι η… απειρία. Δεν μπορείτε να μιλάτε για έλλειμμα 8εκ. ευρώ που αποκρύφτηκαν! Δεν γίνεται αυτό. Πάντως εγώ, σαν αντιδήμαρχος Οικονομικών, δεν απέκρυψα τίποτα! Κι αν έχετε στοιχεία, φέρτε τα εδώ!»
ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
Οι τόνοι ανέβηκαν κατά την διάρκεια της συζήτησης του ‘καυτού’ ζητήματος των ημερών που απασχολεί την επικαιρότητα κι έχει δημιουργήσει ποικίλες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες και τους φορείς, που αφορά στα ανταποδοτικά τέλη, εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Κώστας Χαλκιάς.
«Το ετήσιο κόστος όφειλε να προσδιοριστεί γύρω στα 30εκ. ευρώ. Θέλω να θέσω υπόψη του Σώματος την κανονιστική την οποία ήδη γνωρίζετε» -όπως είπε εξηγώντας την λογική που ακολούθησε η Δημοτική Αρχή ενώ άσκησε σκληρή κριτική στους προκατόχους του για τους χειρισμούς σε οικονομικό επίπεδο και στην καθαριότητα. Είπε πάντως ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος, από αυτόν που ακολουθείται με αυτό τον τρόπο με την αύξηση των τελών.
«Η κανονιστική δεν είναι οριστική. Έχει ισχύ ένα έτος και θα εξετάσουμε τι θα γίνει αργότερα σε μικρές περιοχές / χωριά και επιχειρήσεις» -ανέφερε ενώ, πρόσθεσε πως διατηρούνται όλα τα κοινωνικά τιμολόγια.
Ακολούθησαν ερωτήσεις από δημοτικούς συμβούλους τις οποίες απάντησε ο κ. Χαλκιάς για το πώς θα γίνει η εφαρμογή στην πράξη. Είπε ακόμη ότι πρόκειται για ανελαστικές δαπάνες και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί η κανονιστική και να μειωθούν τα τέλη.
Δεν άργησαν όμως να…. ανάψουν τα αίματα γι ακόμη μια φορά, ανάμεσα στον κ. Σπανό, τον κ. Χαλκιά και τον κ. Κολιάδη όταν ο πρώτος, ζήτησε εξηγήσεις για το ακριβές ποσοστό αύξησης.
Ο κ. Κολιάδης κατηγόρησε την πρώην Δημοτική Αρχή ότι απέκρυψε την πραγματικότητα με συνέπεια, να επιρρίπτονται ευθύνες στους υπηρεσιακούς ενώ επέμεινε ότι 12,5εκ. ευρώ έκαναν ‘φτερά’.
«Έχετε ‘κρυφή ατζέντα’ και φορτώνετε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με νέα τέλη» είπε ο κ. Σπανός.
Ακολούθησε σκληρή αντιπαράθεση με βαρείς χαρακτηρισμούς εκατέρωθεν.
Εν τέλει, το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου.
Τέλος, να σημειωθεί, πως ο κ. Χαλκιάς, ανακοίνωσε ότι έγινε αποδεκτό από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σύναψη δανείου ύψους 9,5 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου Ρόδο στο πλαίσιο του προσυμβατικού ελέγχου.
«Το γεγονός πως αφού τα καταφέραμε, δείχνει ότι πράξαμε σωστά» -τόνισε ο κ. Χαλκιάς και κατέθεσε επεξηγήσεις προσθετικά ως προς την εισήγησή του.
Μετά από 7 ώρες συζήτησης, τα περισσότερα θέματα εγκρίθηκαν ομόφωνα. ΠΗΓΗ: TopFm