Δύσκολα τα πράγματα για τον Μητσοτάκη: Πολλά μέτωπα κ αποσταθεροποίηση δείχνουν…. πρόωρες εκλογές

Share

Η συνέντευξη στον Αντ1 έδειξε τον πραγματικό Κυριάκο Μητσοτάκη: πολιτικά ανεπαρκή, φοβισμένο και αμήχανο λόγω της συγκυρίας, πάντα με πριγκιπική αντίληψη για την εξουσία αλλά κυρίως αποσταθεροποιημένο.

Οι απαντήσεις του πρωθυπουργού δεν αντέχουν σε κριτική: παραδέχθηκε τη λειτουργία του Predator ενώ ήταν πολιτικός υπεύθυνος της ΕΥΠ. Επίσης παραδέχθηκε ότι τρεις μήνες τώρα η κυβέρνησή του δεν έχει κάνει τίποτα για να αποκαλύψει τους διαχειριστές του Predator, δημιουργώντας τη βάσιμη ερώτηση αν οφείλεται σε ανικανότητα ή συγκάλυψη λόγω συνενοχής, αν όχι του ιδίου των ανθρώπων του. Έπεσε στο επίπεδο του εκδότη του Documento και του Μακελειού και εξέφρασε αγανάκτηση για τους φιλικούς του δημοσιογράφους που αλλάζουν απόψεις ανάλογα με τις διαθέσεις του ιδιοκτήτη.

Εξίσου σημαντικό αν όχι σημαντικότερο είναι ότι με τη συνέντευξή του επισφράγισε τον εμφύλιο πόλεμο με τον μέχρι πρότινος βασικό υποστηρικτή του, Βαγγέλη Μαρινάκη. Και αυτό παρότι το περασμένο Σάββατο το βράδυ οι δύο είχαν συνάντηση, μία ώρα και είκοσι λεπτά στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι σαφές ότι δεν τα βρήκαν και η αντιπαράθεση οδηγήθηκε στα άκρα.

Οι κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού για απειλές, εκβιασμούς, πιέσεις είναι εξαιρετικά βαριές, και πήρε την απάντηση ότι ακολουθεί μεθόδους υποκόσμου. Ακόμη κι έτσι δεν ξεμπέρδεψε. Όπως όλα δείχνουν το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει πολύ δρόμο και πολλές αποκαλύψεις ακόμη. Θα βγουν κι άλλα πρόσωπα και ενδεχομένως και μαγνητοφωνημένοι διάλογοι.

Παράλληλα η κυβέρνηση ταλανίζεται από διάφορα σκάνδαλα που προκύπτουν όπως η υπόθεση Πάτση αλλά κυρίως φθείρεται από το μείζον θέμα της ακρίβειας για το οποίο όλοι τείνουν να πιστέψουν ότι ευθύνεται η αδυναμία της κυβέρνησης ή η σκοπιμότητα προκειμένου να μη θιγούν τα κέρδη των φίλων της επιχειρηματιών.

Μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο το ερώτημα είναι εάν μπορεί να αντέξει ο Μητσοτάκης μέχρι το τέλος της τετραετίας; Και εάν ναι με τι όρους θα πάει στις εκλογές. Ήδη στα πολιτικά και επιχειρηματικά παρασκήνια κυκλοφορεί ότι «βασικοί υποστηρικτές του έχουν απογοητευτεί». Και δεν εννοούν μόνο τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Η προοπτική της συντριβής της ΝΔ αρχίζει να διαφαίνεται.

Διευθυντές φιλικών εφημερίδων που εξέφραζαν αντίστοιχα υποσυστήματα που τον στήριζαν, αλλά και βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, είχαν διαμηνύσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήδη από το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών τον Αύγουστο ότι «δε μπορεί να συνεχίσει business as usual», μέχρι τη λήξη της τετραετίας. Του υποδείκνυαν είτε να πάει σε εκλογές όσο ακόμη είχε το πάνω χέρι, είτε να δεχθεί την αλλαγή πρωθυπουργίας που συζητούσαν κάποιοι κύκλοι στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης.

Στην παρούσα φάση ο προβληματισμός επανέρχεται με πιο δύσκολους όρους. Το ένα σενάριο που συζητείται είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπό την πίεση των καταστάσεων αναγκάζεται να πάει σε πρόωρες εκλογές. Τις οποίες και θα χάσει, παίρνοντας στον λαιμό του τη ΝΔ την οποία έχει καταστήσει συνυπεύθυνη.

Το δεύτερο σενάριο είναι να γίνει κίνηση αλλαγής της ηγεσίας της κυβέρνησης και του κόμματος. Το οποίο όμως έχει κάποιες επιπλέον προϋποθέσεις. Η πρώτη ότι χρειάζεται να αποκαλυφθεί ένα σημαντικό στοιχείο εμπλοκής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην υπόθεση των υποκλοπών που θα δώσει την απαραίτητη βάση και θα νομιμοποιήσει την κίνηση αμφισβήτησης.

Αυτό μπορεί να είναι η απόδειξη ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης ήταν στο κέντρο του δικτύου που έφερε το Predator στην Ελλάδα και γνώριζε τον χειρισμό του -όπως αποκάλυψαν τα ΝΕΑ και το Βήμα προ δύο εβδομάδων. Δεν είναι εύκολο. Ακόμη όμως κι αν προκύψει τέτοιο στοιχείο υπάρχει η δεύτερη προϋπόθεση: οι βασικοί επιχειρηματικοί, μιντιακοί και πολιτικοί παράγοντες που διαδραματίζουν ρόλο στα πολιτικά πράγματα να συμφωνήσουν στη διάδοχη κατάσταση.

Το δεύτερο συμπυκνώνεται στο εξής: υπάρχει πρόσωπο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ που θα μπορούσε να αναλάβει την ηγεσία κυβέρνησης και κόμματος, να οδηγήσει σε εκλογές με πιθανότητες να είναι πρώτο κόμμα κατά τρόπο που θα επιστρέψει η προοπτική της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ και άρα η διατήρηση της εξουσίας; Προς το παρόν δε διαφαίνεται τέτοιο πρόσωπο κοινής αποδοχής. Η άλλη προοπτική είναι να οδηγήσει τη ΝΔ σε εκλογές σε συνθήκες πλήρους κατάρρευσης. (δημοσιεύτηκε: antinews)

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, δεν παρέστη καν σε εξεταστική επιτροπή της PEGA, του οργάνου του Ευρωκοινοβουλίου που συστάθηκε για να διερευνήσει θέματα υποκλοπών που έχουν ανακύψει εκτός της χώρας μας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όταν αυτή συνεδρίασε στην Αθήνα. Αυτό προκάλεσε και την έντονη αντίδραση της Βελγίδας ευρωβουλεύτριας των Πρασίνων και μέλος της PEGA, Σάσκια Μπρικμόν, η οποία αποκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό «παρανοϊκό» που δεν έδωσε το παρών σε μια τόσο σημαντική συνεδρίαση, υπονοώντας πως έχει ευθύνη για όσα συμβαίνουν και απουσίασε για να μη βρεθεί προ των ευθυνών του.

«Ο παρανοϊκός Έλληνας πρωθυπουργός κατηγορήθηκε ότι έθεσε υπό παρακολούθηση άτομα που υποψιαζόταν ότι ήταν εναντίον του, συμπεριλαμβανομένου του επιτελείου του. Αυτό εξηγεί γιατί ο Μητσοτάκης δεν εμφανίστηκε ενώπιον της εθνικής ή της ευρωπαϊκής εξεταστικής επιτροπής», έγραψε χαρακτηριστικά η ευρωβουλεύτρια. (info: avgi)

Δείτε την ανάρτηση: