Δύσκολη εξίσωση οι εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ – Νέα ονόματα στο προσκήνιο

Share

Για τον χειμώνα προωθούνται οι εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία αφού ήδη έχουν αναβληθεί αρκετές φορές από πέρσι. 

Η αναβολή ήρθε και με επίσημο τρόπο από τα γραφεία του κόμματος και όλα δείχνουν ότι θα γίνουν πρώτα οι εθνικές – βουλευτικές εκλογές και μετά θα αποφασιστεί τι θα γίνει με τις εσωκομματικές εκλογές για νέα κομματικά όργανα.

Η θητεία των κομματικών οργάνων της Ν.Δ. σε όλη τη χώρα έληγε σύμφωνα με τις διαδικασίες και τις ημερομηνίες, πέρσι τον Μάιο.

Η έξαρση της πανδημίας με τον κορωνοϊό όμως, ανάγκασαν τους επιτελείς της Ν.Δ. να αναβάλλουν τις εκλογές για το τέλος του 2020.

Από εκεί και πέρα εφόσον η κρίση με την πανδημία συνεχίζεται, δεν ήταν δυνατόν να ληφθεί κάποια απόφαση για εκλογές.

Οι πληροφορίες από τα κεντρικά της Ν.Δ. αναφέρουν ότι εν μέσω πανδημίας και με συνεχή λοκντάουν, δεν υπάρχει περιθώριο για τέτοιες διαδικασίες. Το ίδιο συμβαίνει και με τα άλλα κόμματα στην παρούσα φάση.

Όλα δείχνουν ότι θα διενεργηθούν πρώτα οι εθνικές εκλογές που τοποθετούνται μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο και αργότερα οι εσωκομματικές εκλογές.

Στην Ρόδο και στα Δωδεκάνησα, παραμένει η ίδια σύνθεση και διοίκηση στην ΔΕΕΠ (Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας) μέχρι νεωτέρας.

Οι εσωκομματικές διαδικασίες αφορούν, την ανάδειξη νέων κομματικών οργάνων σε ΔΗΜΤΟ (Δημοτικές Τοπικές Επιτροπές) και ΔΕΕΠ (Διοικούσες Επιτροπές Εκλογικής Περιφέρειας).

Σύμφωνα με το Καταστατικό της Ν.Δ. οι εκλογές επρόκειτο να πραγματοποιηθούν με την λήξη της θητείας των υφιστάμενων κομματικών οργάνων: οι προηγούμενες εκλογές είχαν διεξαχθεί στις 13 Μαΐου 2018, οπότε αυτό τον μήνα του 2020 έληξε, κανονικά, η θητεία των κομματικών οργάνων.

Η παράταση δόθηκε αρχικά για τον Οκτώβριο του 2020 και όλα έδειχναν πως τα αρμόδια όργανα θα προχωρούσαν κανονικά. Το ξέσπασμα της κρίσης όμως, άλλαξε τα σχέδια.

Η βούληση του ιδίου του πρωθυπουργού και Προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να γίνουν οι εκλογές, ενόψει του Τακτικού Συνεδρίου το οποίο έχει προγραμματιστεί για τον προσεχή Δεκέμβριο 2020, αλλά και αυτό αναβλήθηκε.

Η Ν.Δ. δήλωσε αρμοδίως ότι προτεραιότητα έχει την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών.

Η Γραμματεία Οργανωτικού του κόμματος, αν και προχώρησε τις διαδικασίες σε άλλα επίπεδα (όπως επαφές στο Μητρώο Πολιτικών Μελών της Ν.Δ.) ακόμη δεν έχει ανακοινώσει τίποτε επισήμως.

ΣΕ ΡΟΔΟ ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Σε τοπικό επίπεδο, είναι γνωστό πως δεν υπάρχει πλέον η ΝΟΔΕ υπό την προηγούμενη μορφή της, αλλά υπό την μορφή της (ΔΕΕΠ) Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας Δωδεκανήσου, με επικεφαλής, την Έφη Χαραλαμποπούλου –μετά τις αλλαγές στον Κανονισμό Πανελλαδικής Οργάνωσης.

Μέχρι σήμερα, κάποιοι ενδιαφερόμενοι για την προεδρία της ΔΕΕΠ, είχαν εκφράσει από νωρίς την πρόθεσή τους για να την διεκδικήσουν, όπως ο Μηνάς Νικολάου που διετέλεσε παλαιότερα πρόεδρος της ΝΟΔΕ ενώ και η Έφη Χαραλαμποπούλου φέρεται να ενδιαφέρεται να διεκδικήσει την προεδρία. Ίσως όμως μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές, να υπάρξουν και άλλα ονόματα που δεν θέλουν να εμφανιστούν τώρα και περιμένουν τις εξελίξεις αφού υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν εθνικές εκλογές.

ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΔΗΜΤΟ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΡΟΔΟ
Όλοι λένε ότι στο νησί της Ρόδου θα δημιουργηθεί μία ΔΗΜΤΟ. Αυτό σημαίνει ότι οι τέσσερις ΔΗΜΤΟ που υπάρχουν στο νησί, θα ενωθούν σε μία, η οποία θα έχει ενισχυμένο ρόλο. Βεβαίως, αυτό θα πυροδοτήσει εν καιρώ μια σειρά εξελίξεων, από την στιγμή που θα υπάρχει ένα όργανο και θα πρέπει να επανεξεταστεί με ποιον τρόπο θα λειτουργήσει το κόμμα σε δημοτικές ενότητες, χωριά κ.λπ.

Η εκλογή της μίας ΔΗΜΤΟ θα εξαρτηθεί από τον αριθμό μελών που θα υπάρχουν ενώ όσοι είναι ήδη μέλη των σημερινών ΔΗΜΤΟ θα μπορούν να συμμετέχουν μόνον ως μέλη.

Επίσης να σημειωθεί ότι πολύ έντονο ενδιαφέρον θα υπάρξει για την διεκδίκηση της προεδρίας της ΔΗΜΤΟ αφού οι υποψήφιοι έχουν αρχίσει τις επαφές. Τα ονόματα που ακούγονται χωρίς να είναι κάτι σίγουρο, είναι του Παναγιώτη Σακελλαρίου και της Σοφίας Χατζηεγωργίου ενώ ο Ηλίας Τσέρκης που είναι πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ στην πόλη, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. / πηγή: 12 βήμα