Εκλογές 2023 / Άνοιξαν οι κάλπες για τους Έλληνες του εξωτερικού – Πώς ψηφίζουμε την Κυριακή

Share

Πόσους σταυρούς βάζουμε. Πώς ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού και οι ετεροδημότες. Διευκολύνσεις στη μετακίνηση των εκλογέων εντός επικράτειας

Οι κάλπες έχουν στηθεί, τα ψηφοδέλτια έχουν διανεμηθεί, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έχουν ετοιμάσει τα εκλογικά βιβλία και αναμένουν αύριο, Κυριακή, 21 Μαΐου 2023, τους 9.813.595 εκλογείς για να εκφράσουν τη βούλησή τους διά της ψήφου τους.

Σε αυτές τις εκλογές συμμετέχουν 36 κόμματα με το σύστημα της απλής αναλογικής, αλλά στη Βουλή θα μπουν μόνον όσα συμπληρώσουν το 3%. Έχουν ήδη στηθεί 21.197 εκλογικά τμήματα, εκ των οποίων 332 τμήματα ετεροδημοτών και 99 εκλογικά τμήματα εξωτερικού. Σημειωτέον ότι σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουν 20.020 Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού από τριανταπέντε χώρες ανά την υφήλιο.

Κάλπες σε 35 χώρες
Οι κάλπες, λοιπόν, ανοίγουν το πρωί της Κυριακής, 21 Μαΐου 2023, εντός επικράτειας από τις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το βράδυ. Για τους εκτός επικράτειας Έλληνες εκλογείς οι κάλπες ανοίγουν σήμερα, Σάββατο, 20 Μαΐου 2023, σε 99 εκλογικά τμήματα σε 35 χώρες.

Οι χώρες στις οποίες έχουν στηθεί οι κάλπες είναι στην Αφρική η Αίγυπτος και η Νότιος Αφρική, στην Ασία είναι η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, η Κορέα, η Σαουδική Αραβία, η Σιγκαπούρη. Στις εκλογές συμμετέχουν οι Έλληνες κάτοικοι της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και του Καναδά. Στην Ευρώπη, θα ψηφίσουν οι Έλληνες που έχουν εγγραφεί σε καταλόγους και κατοικούν σε Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία, Τσεχία και Φινλανδία.

Οι σταυροί
Να υπενθυμίσουμε ότι οι εκλογείς του εξωτερικού ψηφίζουν μόνον συνδυασμό και δεν βάζουν σταυρό, για να εκλέξουν τρεις βουλευτές Επικρατείας σε σύνολο 15 βουλευτών Επικρατείας. Οι εκλογείς του εσωτερικού της χώρας βάζουν σταυρό προτίμησης στο ψηφοδέλτιο παραπλεύρως του ονόματος του υποψηφίου. Κάθε εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων ως ακολούθως:

α) Στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από ένας (1) μέχρι και τρεις (3) βουλευτές, έναν (1) σταυρό.

β) Στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από τέσσερις (4) έως και επτά (7) βουλευτές, μέχρι δύο (2) σταυρούς.

γ) Στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από οκτώ (8) έως και δώδεκα (12) βουλευτές, μέχρι τρεις (3) σταυρούς.

δ) Στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς (13) βουλευτές, μέχρι τέσσερις (4) σταυρούς.

Έκδοση αστυνομικών ταυτοτήτων και διαβατηρίων
Για την έκδοση αστυνομικών ταυτοτήτων και διαβατηρίων, τα αντίστοιχα γραφεία της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη τη χώρα θα λειτουργήσουν ως εξής: Τα μεν γραφεία ταυτοτήτων θα λειτουργήσουν το Σάββατο, 20 Μαΐου 2023, κατά τις ώρες 08.00 έως 20.00, και την Κυριακή, 21 Μαΐου 2023, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00. Τα δε γραφεία διαβατηρίων, για την παράδοση διαβατηρίων που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους, θα λειτουργήσουν το Σάββατο, 20 Μαΐου 2023, κατά τις ώρες 08.00 έως 15.00, και την Κυριακή, 21 Μαΐου 2023, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00. Επισημαίνεται ότι σε περιπτώσεις αρχικής έκδοσης – αντικατάστασης δελτίων ταυτότητας, αυτό θα εκδίδεται άμεσα, ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας, εφόσον προσκομισθούν αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιολογητικά και διευκρινιστικές λεπτομέρειες για την έκδοση δελτίων ταυτότητας, από τα γραφεία ταυτοτήτων, μπορούν οι πολίτες να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr / Οδηγός του Πολίτη – Δικαιολογητικά.

Για διευκολύνσεις μετακίνησης
Με απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επιστρέφονται ήδη οι πινακίδες και οι άδειες οδήγησης και κυκλοφορίας, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετάβαση των πολιτών στον τόπο όπου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, με την προϋπόθεση της καταβολής του διοικητικού προστίμου. Η επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας επιτρέπεται μόνον για περιπτώσεις παραβάσεων του άρθρου 34 του ΚΟΚ (στάση και στάθμευση) και της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του ΚΟΚ (πινακίδα Ρ-40, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση), για την οποία προβλέπεται αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας για είκοσι (20) ημέρες, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 103 του ΚΟΚ. Σημειωτέον ότι εξαιρούνται οι παραβάσεις που αφορούν στην παρεμπόδιση ραμπών διάβασης ατόμων με αναπηρία και στη στάθμευση σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία. Υπογραμμίζεται ότι η εκτέλεση αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από δικαστικές ή άλλες Αρχές εφαρμόζεται κανονικά, καθώς δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω διαδικασία επιστροφής των στοιχείων. Επίσης ότι η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων επέστρεφε χθες, Παρασκευή, τις πινακίδες των αυτοκινήτων και μοτοσικλετών μετά την καταβολή του αντίστοιχου προστίμου.