Εκλογές 2023: Δημοσκόπηση GPO – 25,6% έφτασε η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Share

Αυξητικές τάσεις εμφανίζουν τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας ενόψει της κάλπης της 25ης Ιουνίου, κινούμενη πάνω από τα ποσοστά που κατέγραψε μετά την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται πλέον στο 41,9% αυξάνοντας την επιρροή της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στο 17,8%, με την μεταξύ τους διαφορά να φτάνει στις 24,1 μονάδες.

Δημοσκόπηση GPO: Στις 25,6 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου
Αντίστοιχα στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 44,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 18,9%, ανεβάζοντας την απόστασή τους στο 25,6%. Με βάση αυτό το εύρημα η ΝΔ θα λάμβανε στη νέα Βουλή 164 έδρες έναντι 53 του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δημοσκόπηση δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει αυτή τη στιγμή μάχη οπισθοφυλακής, προσπαθώντας να διατηρήσει τα ποσοστά του Μαΐου και μια απόσταση ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ το οποίο μένει στο 11,7% στην πρόθεση ψήφου.

Το ΚΚΕ διατηρεί και αυτό τις δυνάμεις του χωρίς μεταβολές στο 6,5%, ενώ στα μικρότερα κόμμα γίνεται κανονική μάχη.

«Χάνει δυνάμεις» η Πλεύση – «Εκτινάσσονται» οι Σπαρτιάτες μετά την στήριξη Κασιδιάρη, επανακάμπτει το ΜέΡα25
Η Πλεύση Ελευθερίας φαίνεται να πληρώνει την αναταραχή που δημιουργήθηκε με τις αλλαγές υποψηφίων στα ψηφοδέλτιά της, χάνοντας σχεδόν μια μονάδα και ισοβαθμεί με την Ελληνική Λύση στο 3,5%.

Η Νίκη είναι λίγο πίσω από τα δύο αυτά κόμματα με ποσοστό 2,9% , ενώ εμφανίζονται για πρώτη φορά το κόμμα Σπαρτιάτες με 2,1% που στηρίζονται από τον Ηλία Κασιδιάρη.

Με τη σειρά του, το ΜέΡΑ25 εκμεταλλεύεται την αναταραχή στο κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και επανακάμπτει στο 2,5%.

Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ επιθυμεί το 45,9% των πολιτών
Στην ερώτηση για το είδος της κυβέρνησης που θα ήθελαν οι πολίτες να προκύψει μετά τις εκλογές, το 45,9% απαντά αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, το 21,8% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και το 9,4% συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει στη συγκεκριμένη ερώτηση η ανάλυση των ψηφοφόρων με αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνουν σε ποσοστό 70,5% ότι επιθυμούν μια κυβέρνηση συνεργασίας του κόμματος με το ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι 18,9%.

Ποιοι σκέφτονται να «αλλάξουν την ψήφο τους»
Διάθεση αλλαγής ψήφου στις επερχόμενες εκλογές εκφράζει το 17,1% του συνόλου με τον δείκτη μεταβλητότητας να καταγράφεται υψηλότερα στον ΣΥΡΙΖΑ με 17,1 και στο ΠΑΣΟΚ με 18%. Στον αντίποδα μόλις το 5% των ψηφοφόρων της ΝΔ τον Μάιο σκέφτεται τώρα να κάνει άλλη επιλογή στην κάλπη.

Λιγότερο δημοφιλής ο Τσίπρας από Κουτσούμπα, Ανδρουλάκη, Κωνσταντοπούλου
Παράλληλα, η δημοφιλία του Κυριάκου Μητστοτάκη παραμένει σε υψηλά επίπεδα (53,9%), τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 26,6% των θετικών απόψεων που τον κατατάσσει στην 5η θέση του πίνακα δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών πίσω από Κουτσούμπα, Ανδρουλάκη και Κωνσταντοπούλου.