ΕΚΛΟΓΕΣ μέσα στο 2021: Τι θα γίνει στα Δωδεκάνησα – Ποια ονόματα «παίζουν» στα ψηφοδέλτια

Share

Αν και προσπαθούν όλοι να τηρήσουν ‘σιγή ασυρμάτου’ οι εκλογές έρχονται μέσα στο 2021. 

Και δεν είναι δύσκολο να το αφουγκραστεί κανείς από τώρα, αφού όλα γίνονται μεν με προσοχή, αλλά υπάρχει κινητικότητα –έστω και υπό το καθεστώς περιορισμών.

Η κατάσταση με την κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού δεν αφήνει πολλά περιθώρια για σενάρια, όμως αυτά είναι ενεργά και καθημερινά, οι φήμες ‘φουντώνουν’.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου έχει αποφασίσει να πάει σε εκλογές μετά τον Σεπτέμβρη –εφόσον λάβει πρώτα σοβαρά υπόψη τις εξέλιξη με την επιδημιολογική κατάσταση της πανδημίας και θα προχωρήσει αναλόγως.

Όπως γράψαμε πρόσφατα, οι εσωκομματικές εκλογές αναβάλλονται (επ αορίστου) και όπως δείχνουν τα πράγματα τα κομματικά όργανα που υπάρχουν θα συνεχίσουν την θητεία τους και μέχρι το τέλος του 2021.

Τι θα γίνει όμως στα Δωδεκάνησα;

Οι ενδιαφερόμενοι για τα ψηφοδέλτια είναι ήδη σε ετοιμότητα. Κι αυτό για τους εξής λόγους:

Εάν γίνουν εκλογές το 2021 θα ισχύσει η απλή αναλογική (νόμος που ψήφισε ο Σύριζα το 2018). Αυτό σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία, εάν επικρατήσει (που είναι προφανές καθώς τα άλλα κόμματα μετρούν πολύ χαμηλά ποσοστά) θα μπορέσει να κερδίσει από δύο μέχρι τρεις έδρες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εκτός από τον Σύριζα που θα είναι δεύτερο κόμμα, μπορεί και τα μικρά κόμματα να πάρουν έδρες όπως το ΚΙΝΑΛ.

Εάν την πρώτη Κυριακή δεν εκλεγεί κυβέρνηση, θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές αλλά με ενισχυμένη αναλογική.

Σημειώνουμε ότι η δισταυρία, παραμένει (δύο σταυροί προτίμησης).

Τα ονόματα στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ – Cherchez La Femme (!)

Να θυμηθούμε όμως, το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας όπου εστιάζεται το ενδιαφέρον. Στις εκλογές του 2019 το στελέχωσαν οι εξής:

Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη, Ιωάννης Παππάς, Ελένη Μαυρογάλου και Αντώνης Γιαννικουρής.

Υπενθυμίζεται ότι συμμετείχε και η κα Τώνια Μοροπούλου, η οποία αναγκάσθηκε να αποσυρθεί λόγω κωλύματος που αντιμετώπισε την τελευταία στιγμή (με κάποιες αποκαλύψεις σε βάρος της ότι εισέπραττε παράνομα τη σύνταξη του νεκρού πατέρα της κ.λπ.) ενώ αποκλείστηκε η κα Κατερίνα Εμμανουήλ από το βόρειο συγκρότημα (Λέρος).

Συνεπώς, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, το ψηφοδέλτιο θα διαμορφωθεί (εκτός…. συγκλονιστικού απροόπτου) ως εξής: Θα συμμετέχουν οι τέσσερις εκλεγμένοι βουλευτές (κ.κ. Κόνσολας, Υψηλάντης, Ιατρίδη και Παππάς), η κυρία Ελένη Μαυρογάλου από το βόρειο συγκρότημα (Πάτμος) και ο κ. Αντώνης Γιαννικουρής (Κως).

Απομένει λοιπόν μία θέση κενή για την Ρόδο που θα πρέπει κανονικά να καλυφθεί από γυναικεία υποψηφιότητα –κι εδώ η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να αναζητήσει υποψήφια. 

Την ίδια ώρα απομακρύνονται τα σενάρια για το ενδιαφέρον του υπουργού Επικρατείας κ. Γιώργου Γεραπετρίτη να πολιτευτεί στα Δωδεκάνησα, καθώς φαίνεται να τον ενδιαφέρει περισσότερο η Α’ Πειραιά (δική του εκλογική περιφέρεια) έχοντας απέναντί του έναν εξαιρετικά ισχυρό αντίπαλο, τον κ. Κωνσταντίνο Κατσαφάδο (υφυπουργός Ναυτιλίας) που κερδίζει δυναμικά έδαφος μέσα στη Ν.Δ.

Θυμίζουμε ότι η Νέα Δημοκρατία το 2019 είχε λάβει ιστορικά… υψηλό ποσοστό της τάξης του 41.28% ενώ το 2015 είχε λάβει 34.54% το 2015 και 32.38% το 2012 -αν και συμμετείχαν και άλλα κόμματα όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, Το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. Η Χρυσή Αυγή είχε συμμετάσχει σε όλες τις προηγούμενες αναμετρήσεις.

Πώς ψήφισαν τα Δωδεκάνησα το 2019

Να θυμηθούμε όμως πώς ψήφισαν τα Δωδεκάνησα το 2019:

Αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου 2019 στην εκλογική περιφέρεια Δωδεκανήσου
Κατάταξη Κόμμα Αριθμός ψήφων Ποσοστό ψήφων Αριθμος εδρών
1 Νέα Δημοκρατία 40.034 41.28% 4
2 ΣΥΡΙΖΑ 28.826 29.73% 1
3 Κίνημα Αλλαγής 10.059 10.37% 0
4 Ελληνική Λύση 3.754 3.87% 0
5 Χρυσή Αυγή 3.575 3.69% 0
6 Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας 3.099 3.20% 0
7 ΜέΡΑ25 2.917 3.01% 0

 

Στα άλλα κόμματα, από τον Σύριζα θα κατέβει και πάλι ο εν ενεργεία βουλευτής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός ενώ στο προηγούμενο ψηφοδέλτιο συμμετείχαν: Γιώργος Ανααστασιάδης, Δημήτρης Γάκης, Μαρία Γκασούκα, Ηλίας Καματερός και Άννα Μοσχονά.

Στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ θα υπάρξουν αλλαγές μετά την απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού. Το 2019 ήταν υποψήφιοι: Δημήτρης Κρεμαστινός, Κατερίνα Γαβαλά, Βάιος Καλοπήτας, Σαράντος Μπακρυσιώρης, Μαρία Παπαζαχαρίου, Ελευθερία Φτακλάκη και Μιχάλης Χανιώτης.

Στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στα Δωδεκάνησα ήταν υποψήφιοι: Κώστας Γιαννόπουλος, Θεανώ Κουντούρη, Κυριακή Μακρή, Καλετός Πότσος, Βασίλης Σακελλαρίου, Μαρία Χατζηγιάννη και Σακελλάριος Χούλλης.

Στο ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25, οι υποψήφιοι για τα Δωδεκάνησα ήταν: Βογιατζής Γιάννης, Κανετάκης Γιώργος, Κοδέλλα Θεοδώρα, Κούτρη Ελένη και Μπαράκας Θανάσης.

Σε κάθε περίπτωση, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της κρίσης με την πανδημία του κορωνοϊού.

news-politics