News&

Εκλογές στις 21 Μαΐου με απλή αναλογική -Πώς υπολογίζονται οι έδρες

Share

Στις 21 Μαΐου, δηλαδή σε λιγότερο από δύο μήνες από σήμερα, εκατομμύρια πολίτες θα σπεύσουν στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές του 2023. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου, ανακοίνωσε, όπως είχε προαναγγείλει το iefimerida.gr, την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

«Η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη κάλπη πώς θα κυβερνήσει. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ποιον θα έχουν πρωθυπουργό. Συνεπώς, αυτοδύναμη ΝΔ – ισχυρή Ελλάδα. Προϋπόθεση για ένα πιο αποτελεσματικό κράτος με καλύτερους μισθούς, και οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις 21 Μαΐου θα επιλέξουν αν ο τόπος θα συνεχίσει τον δρόμο του εκσυγχρονισμού και θα κρίνουν δύο θητείες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός για τις επερχόμενες εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως οι δεύτερες εκλογές, αν χρειαστεί να γίνουν, θα διεξαχθούν το αργότερο στις αρχές Ιουλίου.

Εκλογές 2023: Τι σημαίνει η επαναφορά της απλής αναλογικής
Η μεγάλη διαφορά των επικείμενων εκλογών από τις προηγούμενες είναι η επαναφορά του συστήματος της απλής αναλογικής, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με τον εκλογικό νόμο του 2016.

Με την απλή αναλογική οι έδρες που λαμβάνει κάθε κόμμα υπολογίζονται βάσει του πανελλαδικού ποσοστού τους. Για παράδειγμα, με την απλή αναλογική στην καθαρή μορφή της, αν ένα κόμμα στην Ελλάδα λάβει 20% των ψήφων, τότε κατακτά 60 έδρες (το 20% των 300 εδρών). Εν ολίγοις, το πρώτο κόμμα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση μόνο αν συγκεντρώσει ποσοστό που προσεγγίζει το 50% των ψήφων, γι’ αυτό και αναλυτές επισημαίνουν πως θα είναι πιο δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, ο Ευτύχης Βαρδουλάκης, σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας, είπε για την πρώτη Κυριακή των εκλογών ότι «κυβέρνηση θα μπορεί να σχηματιστεί εάν τα κόμματα τα οποία την απαρτίζουν έχουν ένα ποσοστό το οποίο ξεκινάει από 45%, αν το 10% περίπου μείνει εκτός Βουλής. Και, όπως είπε, μπορεί να φτάσει μέχρι το 47%-48% εάν είναι μικρότερο το ποσοστό που θα μείνει εκτός Βουλής».

Παρά ταύτα, η πιο ακριβής περιγραφή του συστήματος με το οποίο θα διεξαχθούν οι προσεχείς εθνικές εκλογές είναι «απλή αναλογική με όριο». Αυτό σημαίνει ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει το όριο του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή. Αυτό που παύει να ισχύει με τον εκλογικό νόμο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι το μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα.

Το παράδειγμα με τις προηγούμενες εκλογές
Αν οι εκλογές του 2019 είχαν γίνει με το σύστημα της απλής αναλογικής που ψηφίστηκε το 2016, τότε οι βουλευτικές έδρες θα κατανέμονταν ως εξής (σε παρένθεση οι έδρες που έλαβαν τα κόμματα με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής):

ΝΔ 130 (158 το 2019)
ΣΥΡΙΖΑ 103 (86 το 2019)
ΚΙΝΑΛ 27 (22 το 2019)
ΚΚΕ 17 (15 το 2019)
Ελληνική Λύση 12 (10 το 2019)
ΜέΡΑ25 11 (9 το 2019)

Υπενθυμίζεται ότι τυχόν δεύτερες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με τον νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, την ενισχυμένη αναλογική, που προβλέπει μπόνους εδρών, διευκολύνοντας τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Ενημερώθηκε η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκλογές
Κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα ενημέρωνε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Όπως αργότερα επιβεβαιώθηκε, ο πρωθυπουργός ήδη ενημέρωσε την κυρία Σακελλαροπούλου για την απόφασή του να στηθούν οι κάλπες των εκλογών στις 21 Μαΐου.

Exit mobile version