Εκλογές: Τα κενά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και ο γρίφος του Επικρατείας – Ερωτηματικά στο ψηφοδέλτιο της Δωδεκανήσου

Share

Ελάχιστα κενά αλλά σημαντικά έχουν απομείνει για να συμπληρωθεί το παζλ των ψηφοδελτίων της ΝΔ στον δρόμο προς τις κάλπες. Το εκλογικό επιτελείο και ιδίως η τριάδα που έχει επωμιστεί το δύσκολο αυτό έργο, Γιάννης Μπρατάκος, Παύλος Μαρινάκης και Θανάσης Νέζης, ετοιμάζουν την μακριά αυτή λίστα προκειμένου να φτάσει στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος και θα δώσει το πράσινο φως για την δημοσιοποίησή τους, πιθανότατα τις επόμενες ημέρες.

Στόχος είναι από τη μια να ενημερωθούν οι ψηφοφόροι, αλλά και να το γνωρίζουν οι υποψήφιοι πριν μεταβούν στις περιφέρειές τους.

Ήδη ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες ονόματα υποψηφίων, όπως του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Ηλεία, της Σέβης Βολουδάκη, χήρας του αείμνηστου Μανούσου Βολουδάκη στα Χανιά, αλλά και του Νίκου Βλαχάκου, αδερφού του ήρωα των Ιμίων, στην Α’ Πειραιά.

Τα κενά
Σύμφωνα με πληροφορίες οι περιοχές που δυσκολεύουν το εκλογικό επιτελείο όσον αφορά στην εξεύρεση υποψηφίων με έρεισμα είναι κυρίως εκείνες στις οποίες αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την κούρσα υποψήφιοι.

Αριθμητικά είναι κάτω από 10, αλλά είναι σε περιφέρειες όπου η ΝΔ δεν θέλει να καταγράψει απώλειες από την δεξαμενή των ψηφοφόρων. Έτσι, αναζητούνται υποψήφιοι μεταξύ άλλων για την Φθιώτιδα, την Εύβοια, την Α’ Θεσσαλονίκης και την Πρέβεζα. Εκτός ψηφοδελτίων μένουν οριστικά ο Θέμης Χειμάρας στην Φθιώτιδα και η Μαρία Σπυράκη στην Θεσσαλονίκη.

Τι θα γίνει με το Επικρατείας
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός δεν βιάζεται να ανακοινώσει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος. Τα σενάρια που ακούγονται είναι πολλά και στο πλαίσιο του ανοίγματος του κυβερνώντος κόμματος δεν αποκλείεται να δούμε ανοίγματα πρόσωπα από άλλους χώρους.

Επίσης, πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να υπάρχουν και πολλές γυναίκες στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο το οποίο ως είθισται περιέχει υψηλούς συμβολισμούς, αλλά και τον αέρα της ανανέωσης.

Οι συνεννοήσεις στο παρασκήνιο είναι πολλές γιατί όπως έλεγε κυβερνητικό στέλεχος «πρέπει τα πρόσωπα αυτά να συμμερίζονται πλήρως τα οράματα και τους στόχους μας για την επόμενη 4ετια».

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να έχει «κλειδώσει» το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Θόδωρου Σκυλακάκη σε εκλόγιμη θέση, ενώ στο κάδρο έχει μπει και το όνομα του Χρήστου Στυλιανίδη, υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, οποίος ως Κύπριος θα μπορούσε να καταλάβει την εκλόγιμη θέση του υποψηφίου βουλευτή της Ομογένειας.

Ακόμα παραμένει στο τραπέζι ως επιλογή ο χρυσός μας Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, άλλωστε ήταν και βουλευτής το 2012.

Στο επίπεδο της φημολογίας είναι και το όνομα της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, στην οποία ακόμα δεν έχει γίνει κρούση.

ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Πολλά ερωτηματικά πάντως, έχει προκαλέσει όλη αυτή η καθυστέρηση’ από το Μαξίμου, να ανακοινώσει τα ψηφοδέλτια και στην δική μας περιοχή. Πέραν των εκλεγμένων κ.κ. Μάνου Κόνσολα, Βασίλη Υψηλάντη, Μίκας Ιατρίδη και Ιωάννη Παππά, που συμμετέχουν ex officio το μόνο ‘σιγουράκι’ ήταν η υποψηφιότητα της νεοφερθείσας στη ΝΔ κας Λίτσας Φτακλάκη (την οποία ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης).

Από εκεί και πέρα, ‘ακούγονται’ συνεχώς διάφορα ονόματα (όπως συνηθίζεται ένθεν και ένθεν του κόμματος στα Δωδεκάνησα με τις δήθεν αποκλειστικές πληροφορίες και ‘επιλεκτικές’ διαρροές) αλλά τίποτε δεν είναι απόλυτο.

Το όνομα της κας Κατερίνας Εμμανουήλ παραμένει στο προσκήνιο, όπως και του κ. Αντώνη Γιαννικουρή. Ωστόσο, δεν αποκλείονται και εκπλήξεις. Πολλά στελέχη του κόμματος πάντως, επιμένουν ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος και Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θα κάνει την τελική επιλογή και βέβαια, δεν αποκλείεται να υπάρχουν εκπλήξεις -όπως και στις προηγούμενες εκλογές.

Θυμίζουμε (για να μην ξεχνιόμαστε) ότι στις προηγούμενες εκλογές, ήταν υποψήφια η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Τόνια Μοροπούλου αλλά λόγω του σκανδάλου στο οποίο είχε εμπλακεί -σχετικά με την υπόθεση παράνομης είσπραξης της σύνταξης του θανόντος πατέρα της- αποκλείστηκε και τελευταία ώρα ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της δικηγόρου κας Ελένη Μαυρόγαλου, από την Πάτμο.

news-politics με πληροφορίες από newsbeast