Εκλογές: ζυμώσεις, δημοσκοπήσεις, μυστικά δείπνα και… συναντήσεις – Το πάζλ των κινήσεων κ οι μνηστήρες

Share

Όπως είχαμε αναφέρει σε άλλο άρθρο, η προεκλογική περίοδος άνοιξε (σχεδόν επίσημα) με κάποιους να δηλώνουν εμπράκτως την πρόθεσή τους και άλλους να μένουν στις ‘παρασκηνιακές κινήσεις’.

Οι ανήκοντες στην δεύτερη κατηγορία, μέχρι στιγμής, προτιμούν να λειτουργούν στα… σκοτάδια, είτε κάνοντας διαρροές, είτε φροντίζοντας να τροφοδοτούν σενάρια επί σεναρίων, διοχετεύοντας πληροφορίες μέσω μερικών ΜΜΕ, ενδεχομένως για να ελέγξουν και να εκτιμήσουν τις αντιδράσεις.

Στο παζλ ήρθαν να προστεθούν και οι πρώτες δημοσκοπήσεις –κάποιες επίσημες, κάποιες ανεπίσημες.

Τα ονόματα των ‘φερόμενων ενδιαφερόμενων’ μνηστήρων για τα ψηφοδέλτια των κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές –πέραν των εκλεγμένων βουλευτών- δίνουν και παίρνουν. Τα χτυπήματα κάτω από την μέση, έχουν ξεκινήσει ένθεν και ένθεν. Βέβαια, στον πόλεμο όλα επιτρέπονται, οπότε θα περιμένουμε να ‘χυθεί αίμα’ όπως άλλοτε στην αρένα του Κολοσσαίου για να ικανοποιηθούν τα απαιτητικά… ένστικτα μέχρι τις εκλογές.

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπάρχει έντονη κινητικότητα. Οι παρατάξεις δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει πώς θα κινηθούν, αν και οι δύο εκλεγμένοι σε Δήμο Ρόδου και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου -παρά την άνετη επικράτησή τους μέχρι τώρα- δεν έχουν μείνει με σταυρωμένα τα χέρια περιμένοντας να δουν ποιοι θα είναι οι αντίπαλοί τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο στο ένα Μέγαρο όσο και στο απέναντι, γίνονται συνεχώς συναντήσεις με εν ενεργεία αιρετούς και άλλα πρόσωπα, αφού οι δύο άρχοντες, έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε ανανέωση των παρατάξεών τους –κάτι που θα το δούμε στην συνέχεια, αν προχωρήσουν και σε ριζικές αλλαγές, όπως φημολογείται.

Τα βλέμματα όλων ωστόσο, είναι στραμμένα στην ‘ονοματολογία’. Ποιος θα είναι στα ψηφοδέλτια των εθνικών, ποιοι θα εκλεγούν και φυσικά, τι θα κάνουν όσοι δεν εκλεγούν…
Το ‘βαρόμετρο’ δηλαδή, είναι οι εθνικές εκλογές που θα προηγηθούν, των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2023.

Δεν είναι τυχαίο πάντως, που όλα άρχισαν από τώρα. Σε Real Time, οι ενδιαφερόμενοι ξεκίνησαν να κάνουν τις επαφές τους, να λειτουργούν (ατύπως, φυσικά) τα γραφεία τους, να ετοιμάζουν τις ομάδες τους, να ψάχνουν τους υποστηρικτές τους, να κάνουν περιοδείες.

Είναι αλήθεια, ότι οι εκλογές δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση για κανέναν. Ακόμη και για όσους ήθελαν να κάνουν ‘περιπάτους’, για κείνους που νόμισαν ότι θα κερδίσουν και βρέθηκαν μπροστά σε εκπλήξεις αλλά και για όσους βγήκαν κερδισμένοι ή χαμένοι.

Όσοι έχουν πείρα, γνωρίζουν ότι οι εκλογές ξεκινούν από πολύ νωρίς και τελειώνουν μόνον όταν ανακοινωθεί και το τελευταίο αποτέλεσμα ή καταμετρηθεί και το ψηφοδέλτιο που αμφισβητήθηκε.

Γι αυτό και ετοιμάζονται από τώρα.

Σε αυτό το άρθρο, δεν θα διαβάσετε ονόματα (όχι σήμερα!) Τα διαβάζετε κάθε μέρα. Δηλώσεις, φήμες, δημοσκοπήσεις, διαρροές, διαψεύσεις, δελτία Τύπου -γενικώς, έπεα πτερόεντα, προς το παρόν.

Όλα αυτά όμως, μπορεί να ανατραπούν μέσα σε πέντε λεπτά. Διότι ο πολιτικός χρόνος δεν είναι ο ίδιος με τον φυσικό χρόνο. Διότι όλα μπορούν να ανατραπούν από απρόοπτα, από μια εξέλιξη, από ένα ατύχημα, από μία προεδρική απόφαση, από ένα λάθος, από έναν ιό ή από έναν πόλεμο.

Και γιατί οι γνωρίζοντες την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής μας, θυμούνται ποιοι ήταν εκείνοι που διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιοι και σε μια μέρα, άλλαζαν τα πάντα!

Γι αυτό, ας μείνουμε ψύχραιμοι.

Η τοπική μας κοινωνία έχει τρομακτικά μεγάλα προβλήματα να αντιμετωπίσει. Η καλή τουριστική σεζόν, ανακούφισε τον κόσμο αλλά δεν σημαίνει ότι θα είναι προάγγελος των χειμερινών μηνών –μέχρι την έναρξη της επόμενης σεζόν.

Οι πολίτες της Ρόδου, δεν περιμένουν πια κανέναν Σωτήρα (διότι όλοι, είναι γνωστοί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο). Γνωρίζουν ποιος έκανε έργο, ποιος δεν έκανε τίποτα, γνωρίζουν ποιος τους κορόιδεψε και ποιος όχι –άσε που υπάρχει και έλλειψη ενδιαφέροντος για πάμπολλους λόγους, που δεν είναι της παρούσης.

Δεν είναι λίγες οι φορές, που ακούω δίπλα μου, στον δρόμο ή σε κάποιο καφέ, συμπολίτες μου, να συζητούν και να μην θυμούνται πώς λένε τον έναν ή τον άλλον εκλεγμένο. Ξέρουν όμως, αν αυτός έχει κάνει έργο ή όχι. Ξέρουν ποιος είναι στα παρασκήνια και ποιος δουλεύει. (sic!!!)

Και είναι, τελικά, τόσο απλό. Γιατί, γνωριζόμαστε όλοι.

Μέχρι την κάλπη, όλα παίζονται αλλά και όλα είναι γνωστά. Μην γελιέστε. Μην παραμυθιάζεστε. Μην αιθεροβατείτε.

Και όπως λέει και η παροιμία… όλα εδώ πληρώνονται! Θα κριθείτε σύντομα, την κάλπη. Όλοι. Εδώ, στην Ρόδο και στα νησιά.

Ραντεβού, σύντομα. Και μην μειδιάσετε με τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις παλιές ελληνικές ταινίες. Διότι δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα από την εποχή του Γκόρτσου! / Π.Ντ. (ταινία Τζένη Τζένη)