Εκοιμήθη ο μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος με πολύχρονη προσφορά στους διαχριστιανικούς διαλόγους

Share

Την τελευταία του πνοή άφησε ο μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος σε ηλικία 71 ετών ύστερα από πολύχρονη μάχη με σοβαρά προβλήματα υγείας. 

Είχε έρθει πολλές φορές στην Ρόδο και σε άλλα νησιά της περιοχής της Δωδεκανήσου, συμμετέχοντας σε κορυφαία συνέδρια που πραγματοποιούνταν ενώ υπήρξε μια από τις σημαντικότερες φωνές της ορθόδοξης Εκκλησίας με πολύχρονη προσφορά στους διαχριστιανικούς διαλόγους. 

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022 στη γενέτειρά του Θεσσαλονίκη.

Ποιός ήταν ο μακαριστός Μητροπολίτης Σασίμων κυρός Γεννάδιος
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Σασίμων κυρός Γεννάδιος (κατά κόσμον Νικόλαος Λυμούρης) γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 27 Ιουλίου 1951.

Σαν σήμερα, την 1 Ιουνίου 1997 χειροτονήθηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι τιτουλάριος Μητροπολίτης Σασίμων και στις 3 Νοεμβρίου του 2007 προήχθη σε ενεργεία Μητροπολίτη με τον ίδιο τίτλο.

Αποφοίτησε από το Θεολογικό Ινστιτούτο Αγίου Σεργίου Παρισίων και στη συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.

Αναγορεύθηκε διδάκτωρ (PhD) στην Αμερική και ήταν κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος των Πανεπιστημίων Στρασβούργου Γαλλίας – Τυβίγγης Γερμανίας.

Από το 1984-1992 διετέλεσε καθηγητής του Ορθοδόξου Κανονικού Δικαίου στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και από το 1990-1997 δίδαξε την Ορθόδοξο και Οικουμενική Θεολογία στο Ινστιτούτο Οικουμενικών Σπουδών “St. Bernardino” της Βενετίας του Ποντιφικού Πανεπιστημίου “Pontificio Ateneo Antonianum” της Ρώμης, Ιταλίας. Δίδαξε ως επισκέπτης Καθηγητής σε διάφορα Πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης.

Ήταν επίσης μέλος διαφόρων Θεολογικών Εταιρειών στην Ευρώπη και αντιπροσώπευε το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε διάφορες αποστολές. Συνέγραψε πέραν των διακοσίων θεολογικών μελετών, άρθρων και πονημάτων σε διάφορα ελληνικά και ξένα περιοδικά και εξέδωσε διάφορα βιβλία περί της Ορθοδόξου Θεολογίας και οικουμενικού περιεχομένου. Τιμήθηκε με εκκλησιαστικές και πολιτειακές διακρίσεις. Μιλούσε την Ελληνική, Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική και Ρωσική γλώσσα.

Τα τελευταία χρόνια ήταν Πατριαρχικός Επόπτης στην Περιφέρεια Ταταούλων και υπεύθυνος στην Πατριαρχική Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή. / (με πληροφορίες: orthodoxianewsagency)