Εκτεταμένες ζημιές από τη σφοδρή κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της Καλύμνου. Αίτημα δημάρχου για κήρυξη των Σκαλίων σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Share

Δεν θα λειτουργήσουν αύριο Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κάλυμνο, λόγω των συνθηκών που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της θεομηνίας. Μεγάλης έντασης και διάρκειας καιρικά φαινόμενα, ισχυρή βροχόπτωση με αστραπές και βροντές και έντονη χαλαζόπτωση, έπληξαν τη Κάλυμνο χθες βράδυ, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές σε πολλές περιοχές του νησιού και να καταστραφούν οι περιουσίες των κατοίκων. Τα Σκάλια αλλά και η Παλιόνησος, ο Εμπορειός, το Καντούνι, τα Βλυχάδια ,είναι οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Στα Σκάλια έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής οι περισσότερες ζημιές από τη θεομηνία, όπου σπίτια πλημμύρισαν από λάσπη και νερά, καλύφθηκαν από φερτά υλικά και δρόμοι χωμάτινοι εξαφανίστηκαν. Σε πολλά σημεία το οδικό δίκτυο έχει υποστεί καθίζηση, το ίδιο και στα Βλυχάδια και στο δρόμο προς Παλιόνησο. Επίσης, σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου του νησιού έγιναν κατολισθήσεις, κλείνοντας τα βράχια τους δρόμους μαζί με τις φερτές ύλες που κατέβασαν τα ορμητικά νερά. Ο κεντρικός εμπορικός δρόμος για άλλη μια φορά υπερχείλισε, βάρκες βυθίστηκαν στο λιμάνι και άλλες γέμισαν νερά (Μελιτσάχας).

Αρκετοί κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν, σε απόγνωση από τις εικόνες που αντίκρυσαν μετά την πρωτοφανή κακοκαιρία, ανάρτησαν φωτογραφίες στο διαδίκτυο και ζητούσαν τη συνδρομή των συνεργείων του Δήμου, τα οποία ήταν στην επίταξη από την πρώτη στιγμή, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να αποκαταστήσουν το οδικό δίκτυο και τις ζημιές. Αρκετές ήταν οι κλείσεις και για άντληση υδάτων. Ο Δήμαρχος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, επιστάτησε τις εργασίες των συνεργείων και είδε τις σοβαρές ζημιές που έχουν υποστεί τα σπίτια και οι περιουσίες των Σκαλιωτών.

Λόγω των εκτεταμένων καταστροφών ο Δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης έκρινε αναγκαίο, με αίτημά του, να ζητήσει από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Πολιτική Προστασία, να κηρυχθούν τα Σκάλια σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ δεν θα λειτουργήσουν αύριο Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λόγω των συνθηκών που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της θεομηνίας, με απόφαση του δημάρχου, όπως μας ενημέρωσε η Αντιδήμαρχος κ. Ρένα Μαγκάκη.

Ο Έπαρχος Καλύμνου Μανώλης Μουσελλής από τη Ρόδο όπου βρισκόταν, ενημερώθηκε για την σοβαρές ζημιές στην περιοχή και σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, ενεργοποιήθηκε άμεσα το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και ξεκίνησαν οι εργασίες στα Σκάλια με το μισθωμένο μηχάνημα και το όχημα των τεχνικών υπηρεσιών του Επαρχείου. Ο ίδιος σε ανάρτησή του το πρωί, έγραψε: « Άμεση ενεργοποίηση του σχεδίου εκτάκτου ανάγκης της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας μας, για τις καταστροφές στα Σκάλια. Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη μας κ Χατζημάρκο και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστος Ευστρατίου για την ενεργοποίηση του μηχανισμού και τον υπεύθυνο πολιτικής προστασίας κ. Δρόσο Αθανάσιο για την έγκαιρη κινητοποίηση τους.»

Οι κακές καιρικές συνθήκες εξακολουθούν να υφίστανται στην περιοχή και όλος ο μηχανισμός είναι σε επαγρύπνηση.