Εκτός δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, ο Βάιος Καλοπήτας – Οι δηλώσεις των επικεφαλής κ του Δημάρχου

Share

 

Με δικαστική απόφαση ο μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος, κ. Βάιος Καλοπήτας τίθεται εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου έπειτα από ένσταση που είχε καταθέσει η παράταξη του Αντώνη Καμπουράκη και συγκεκριμένα υποψήφια στην Ιαλυσό. Το δικαστήριο αναγνώρισε πως υπάρχει σοβαρό κώλυμα εκλογιμότητας λόγω των επιχειρηματικών δράσεων του αφού λάμβανε έργα του Δήμου. Την θέση του κ. Καλοπήτα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου, καταλαμβάνει η κα Σταματία Γιαννέλη του Μόσχου.

Δήλωση του τέως Δημάρχου Ρόδου, κ. Αντώνη Καμπουράκη για την υπόθεση Καλοπήτα

Σύμφωνα με την σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου, κηρύχθηκε έκπτωτος ο κύριος Τσαμπίκος-Βάιος Καλοπήτας, λόγω του ότι από το 2015, μέχρι και την 14η Αυγούστου του 2023, ήταν διαχειριστής και εταίρος με ποσοστό 50%, Ιδιωτικής Τεχνικής Εταιρείας, που έπαιρνε έργα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από το Δήμο Ρόδου.

Η δικαστική απόφαση επικαλείται το άρθρο 10 του Νόμου 4804/2021 και κρίνει ένα ξεκάθαρα νομικό και ακόμα περισσότερο ηθικό και δεοντολογικό θέμα, το οποίο και έχει αναδείξει, όπως θεσμικά οφείλει η παράταξή μας, τους τελευταίους μήνες.

Επισημαίνουμε ότι ο κύριος Καλοπήτας (υποψήφιος Δήμαρχος, μέχρι να αποφασίσει ότι θα συνεργαστεί με την παράταξη του κου Κολιάδη), έχει εκλεγεί πρώτος δημοτικός σύμβουλος του κ. Κολιάδη και έχει λάβει 1.951 ψήφους, σε μία εκλογική αναμέτρηση, όπου σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση του Δικαστηρίου, η παράταξή μας δεν εκλέχθηκε για μόλις 48 ψήφους.

Η σημερινή απόφαση αναδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, σε κάθε καλόπιστο πολίτη, ανεξάρτητα από τον ποιο ψήφισε, ότι η “εκλογή” της σημερινής δημοτικής αρχής, οφείλεται σε παραβίαση νομικών, δεοντολογικών και ηθικών κανόνων.

Ειδικά δε όταν αποδεικνύεται ότι, ο πρώτος σε ψήφους Δημοτικός Σύμβουλος, παραβίασε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τον νόμο και ενσυνείδητα ( ; ) έλεγε ψέμματα, στους συμπολίτες μας, για να υφαρπάξει τη ψήφο τους.

Προσπάθησε να κάνει μία «μπλόφα» και να τεθεί ο ίδιος υπεράνω του νόμου, εκτιμώντας ότι δεν θα τον καταλάβουν… Δυστυχώς δεν είναι μόνος ο κος Καλοπήτας, που από ότι φαίνεται, εκτιμά ότι είναι υπεράνω των νόμων.

Εμείς από την πλευρά μας, σεβόμαστε τις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης και συνεχίζουμε σε κάθε επίπεδο, να διεκδικούμε να αποτυπωθεί, η πραγματική ετυμηγορία των συμπολιτών μας.
Είναι θέμα δικαιοσύνης.
Είναι θέμα σεβασμού στην αλήθεια.
Είναι θέμα υπακοής στη λαϊκή ετυμηγορία.
Είναι θέμα Δημοκρατίας.

Νίκος Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

«Πληροφορήθηκα, όπως όλη η κοινωνία της Ρόδου, για την απόφαση της Δικαιοσύνης περί έκπτωσης του αναπληρωτή δημάρχου – αντιδημάρχου Βάιου Καλοπήτα από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου Ρόδου. Η Δικαιοσύνη αναγνώρισε την ύπαρξη εκλογικού κωλύματος στην ανακήρυξη της υποψηφιότητας του, απόφαση με την οποία ενημερώθηκα ότι διαφωνεί η νομική εκπροσώπηση του κ. Καλοπήτα γι’ αυτό και προετοιμάζει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Για το θέμα της εκλογιμότητας ή όχι του κ. Βάιου Καλοπήτα είχε γίνει αρκετή συζήτηση κατά την προεκλογική περίοδο και κορυφώθηκε τον Αύγουστο του 2023, όταν ολόκληρη η Ρόδος μετρούσε τις ατελείωτες πληγές από τη μεγάλη πυρκαγιά.

Ο ίδιος ο κ. Βάιος Καλοπήτας διαβεβαίωνε τότε ότι είχε προβεί εμπρόθεσμα σε όλες οι απαραίτητες παραιτήσεις από τις εργοληπτικές του εταιρείες και συνεπώς είχε διασφαλίσει το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές.

Εμείς, ως παράταξη «Αρχή Οργάνωσης» για το νησί μας, έχουμε πάντα ξεκάθαρο και κυρίως ειλικρινή δημόσιο λόγο. Κατά τον ίδιο τρόπο θεωρήσαμε ότι και οι διαβεβαιώσεις του επικεφαλής της αντίπαλης παράταξης, κ. Καλοπήτα ήταν ειλικρινείς.

Αποδεχθήκαμε τις διαβεβαιώσεις και συνεχίσαμε τότε τον προεκλογικό μας αγώνα, τον εστιασμένο στο πρόγραμμα «30 τομές για μια πενταετία» και κυρίως στην προσπάθεια επούλωσης των πληγών της Ρόδου από την καταστροφική πυρκαγιά. Οι ανάγκες του νησιού μας ήταν τότε (και παραμένουν) πολύ μεγάλες, ώστε να ασχοληθούμε με το στενό, παραταξιακό μας συμφέρον.

Για τους λόγους αυτούς, η απόφαση της Δικαιοσύνης μας έχει γεμίσει πικρία για την πιθανή ανειλικρίνεια του κ. Καλοπήτα και αν τελικώς το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο επισφραγίσει την σημερινή δικαστική απόφαση, τότε η επίπτωση θα είναι συνολική για τη νέα Δημοτική Αρχή Ρόδου».

Νίκος Ιακ. Γερονικόλας
Επικεφαλής ελάσσονος μειοψηφίας
Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου

Δήλωση του Δημάρχου Ρόδου Αλέξανδρου Κολιάδη για τον Βάιο Καλοπήτα

Η παράταξή μας έχει συνοχή, η Δημοτική Αρχή έχει συνέχεια.

Σεβόμαστε την απόφαση της Δικαιοσύνης και την οδό της Δικαιοσύνης θα ακολουθήσουμε.

Ο Βάιος Καλοπήτας παραμένει αναπόσπαστο μέλος της παράταξής μας η οποία είναι πιο ενωμένη από ποτέ όσο κι αν αυτό στενοχωρεί κάποιους που επενδύουν στον διχασμό και στη διάσπαση. Δεν θα τα καταφέρουν.

Στους τρεις μήνες της θητείας του ως Αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης έχει να επιδείξει σημαντικό έργο κι αυτό το έργο θα συνεχιστεί.

Η διαφορά που διέπει το επίπεδο του πολιτικού μας πολιτισμού είναι τεράστια. Από σήμερα είναι χαοτική, αλλά κατέστη απολύτως ξεκάθαρη η διαφορετική αντίληψη που πρεσβεύουμε στον τρόπο διοίκησης και στην άσκηση πολιτικής.

Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία.

Εμείς μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για την παράταξή μας και για τον τρόπο που επιλέγουμε να πορευόμαστε.