Emancipation: Μήπως είναι η σειρά που θα χαρίσει στον Γουίλ Σμιθ το δεύτερό του Όσκαρ;

Share

Κάτι ανάμεσα σε prestige drama, πολεμικό έπος και survival θρίλερ, το φιλόδοξο πρότζεκτ διά χειρός Αντουάν Φούκουα (Training Day) αποτελεί ένα από τα μεγάλα κινηματογραφικά στοιχήματα της χρονιάς. Στο επίκεντρό του βρίσκεται η ιστορία πίσω από την εμβληματική φωτογραφία του Whipped Peter (ο Μαστιγωμένος Πίτερ), ενός σκλάβου σε φυτεία στη Λουιζιάνα του 1863, η πλάτη του οποίου ήταν σημαδεμένη εξ ολοκλήρου από αλλεπάλληλες ουλές, αποτέλεσμα του ανελέητου μαστιγώματος που είχε υποστεί σε όλη τη ζωή του.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε σε ένα στρατόπεδο του Στρατού της Ένωσης, όπου ο Πίτερ, αφού δραπέτευσε, κατάφερε να καταφύγει, με σκοπό να καταταγεί, να σταματήσει να τρέχει και να αρχίσει να πολεμά. Αυτή η φωτογραφία κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου κυκλοφορούσε ευρέως στα ΜΜΕ και στα χαρακώματα ως ζωντανή υπενθύμιση του τι σημαίνει σκλαβιά. Ουσιαστικά, το Emancipation εμπνέεται από αυτή τη φωτογραφία, αφού για τον Πίτερ δεν είναι γνωστές πολλές πληροφορίες Ο Γουίλ Σμιθ ερμηνεύει τον ρόλο της ζωής του. Θυμωμένος, λιγομίλητος, πληγωμένος, αλλά και αλύγιστος, με το στοιχειωτικό βλέμμα του να λέει τα πάντα καθώς προσπαθεί να ξεφύγει από τον σαδιστικό κυνηγό σκλάβων Μπεν Φόστερ (έξοχος, όπως πάντα) και τα πεινασμένα σκυλιά του.

Ο Φούκουα, που έχει όντως μπερδέψει –όπως τον κατηγορούν– τα κινηματογραφικά είδη που μας παρουσιάζει, αντιπαραθέτει συνταρακτικές σκηνές ωμής βίας με εκπληκτικά γαλήνια πλάνα από τους βάλτους. Και προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να μας δείξει ότι ο χρόνος καλύπτει ως πέπλο ομίχλης την ωμή ιστορική αλήθεια, η οποία αποκαλύπτεται μόνο μέσα από δυνατές εικόνες (βλέπε η πλάτη του Πίτερ) που κανείς δεν μπορεί να διαψεύσει.

Ο ίδιος ο Γουίλ Σμιθ εμφανίζεται παντού και, μεταμελημένος, δηλώνει ότι δεν θα ήθελε το χαστούκι που τον στοιχειώνει ακόμη (αυτό στον Κρις Ροκ, στα περσινά Όσκαρ) να εμποδίσει τους υπευθύνους από το να αναγνωρίσουν την εξαιρετική δουλειά του σκηνοθέτη και των συμπρωταγωνιστών του. Ελπίζει βέβαια στα κρυφά ότι ο συγκεκριμένος ρόλος θα τον βοηθήσει να ζευγαρώσει το Όσκαρ που κέρδισε πέρυσι για το King Richard. Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Άλλωστε, τι είναι ένα χαστούκι μπροστά σε 1.000 ουλές;

ΙΝFO
Δημιουργός: Αντουάν Φούκουα
Βαθμολογία στο Rotten Tomatoes: 46%
Η ταινία στριμάρεται από το AppleTV+

VIDEO