Εμανουέλ κ Μπριζίτ Μακρόν σε διακοπές στο Fort Brégançon, την αγαπημένη κατοικία των Γάλλων προέδρων – Οι φωτος στο instagram

Share

Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν στο νησί των προέδρων, Brégançon, μαζί με τον σκύλο τους Nero. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια χερσόνησο στη νότια Γαλλία, την Μπρεγκανσόν. Μαζί του εκτός από τη σύζυγό του θα βρίσκεται και όλη τους η οικογένεια, δηλαδή οι κόρες, οι γαμπροί και τα εγγόνια της Μπριζίτ.

Στο σύνολο 14 άνθρωποι για το κόστος της διαμονής των οποίων εγείρονται ερωτήματα καθώς η έπαυλη στο οχυρό του Brégançon καλύπτεται από χρήματα των φορολογουμένων.

Το νησάκι μετατρέπεται σε αληθινό φρούριο κατά την παραμονή εκεί του Γάλλου προέδρου. Πρόκειται για μια έπαυλη που παραδοσιακά ήταν στη διάθεση των Γάλλων προέδρων για τις διακοπές τους από το 1968 όταν ο Ντε Γκωλ το μετέτρεψε σε μια εκ των “προεδρικών κατοικιών”.

Πέρασαν τα χρόνια και επί προεδρίας Φρανσουά Ολάντ μετατράπηκε σε μνημείο επισκέψιμο για το κοινό κάτι που εξασφάλισε έσοδα για τη συντήρησή του. Το 2017 όμως, ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε ότι το χρειάζεται ως τόπο διακοπών μακριά από αδιάκριτα βλέμματα αλλά και ως τόπο συναντήσεων με ξένους ηγέτες.

Όπως γράφει η Le Figaro: Ο στρατηγός ντε Γκωλ και ο Φρανσουά Μιτεράν έμειναν εκεί μόνο για ένα βράδυ και οι Σαρκοζί προτίμησαν το Lanterne -την πρώην κατοικία των πρωθυπουργών στην άκρη του πάρκου των Βερσαλλιών- και, πάνω απ’ όλα, το σπίτι Μπρούνι-Τεντέσκι στο Cap Negro.

Όμως οι Πομπιντού, Ζισκάρ ντ’ Εστέν και Σιράκ πέρασαν μεγάλες διακοπές εκεί. Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εσταίν είπε ότι μπορεί «να γευτείς την τέλεια ευτυχία εκεί», ο Ζακ Σιράκ παραδέχθηκε ότι «είναι να βαριέσαι μερικές φορές εκεί».

Στον απόηχο της εκλογής του, ο Φρανσουά Ολάντ επέλεξε να περάσει το πρώτο του καλοκαίρι εκεί με την πρώην κοπέλα του, Βαλερί Τριερβάιλερ. Θέλοντας να είναι ένας «κανονικός» πρόεδρος, πόζαρε στον Τύπο με ένα casual μπλουζάκι πόλο, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις. Στο ζευγάρι δεν άρεσε το Brégançon και ο Φρανσουά Ολάντ δεν πάτησε ποτέ ξανά το πόδι του εκεί. «Το Μπρεγκανσόν είναι πολύ καλό, εκτός από το ότι είσαι κλεισμένος εκεί όπως στα Ηλύσια. Αλλά το να είσαι σε διακοπές σημαίνει να μπορείς να δραπετεύσεις, να είσαι ελεύθερος», είχε δηλώσει.

«Ο πρόεδρος και η σύζυγός του θέλουν να μπορούν να περάσουν μεγάλα Σαββατοκύριακα εκεί και να δέχονται αρχηγούς ξένων κρατών», δηλώνει επίσημα το Elysée για το ζεύγος Μακρόν. «Το μέρος, απόμερο και ασφαλές. Μετά από δύο καλοκαίρια (λόγω covid) οι επισκέψεις  ξεκίνησαν εκ νέου το 2020».

info: The Toc / Le Figaro / photos instagram