Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Αρχική Βίντεο, Ηχητικά Εμφάνιση καρχαριοειδούς στη παραλία του Χαρακιού – Η ανάρτηση του Υδροβιολογικού Σταθμού...

Εμφάνιση καρχαριοειδούς στη παραλία του Χαρακιού – Η ανάρτηση του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου (video)

Share

 

Αναστάτωση προκάλεσαν οι πληροφορίες κι ένα βίντεο σχετικά με την εμφάνιση καρχαριοειδούς στην παραλία του Χαρακιού. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, το καρχαριοειδές εμφανίζεται στην περιοχή εδώ και περίπου μια εβδομάδα, κολυμπώντας σε απόσταση λίγων μέτρων από την ακτή, απέναντι από τα πρώτα καταστήματα της παραλίας.

Παρόλο που το βίντεο που κατέγραψε περαστικός και δημοσίευσε το rodosreport.gr δεν επιτρέπει την σαφή αναγνώριση του είδους, η παρουσία του προκαλεί ανησυχία στους λουόμενους, καθώς η περιοχή είναι δημοφιλής για οικογένειες και παιδιά.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως τα είδη καρχαριών που συνηθίζουν να πλησιάζουν στην ακτή δεν θεωρούνται συνήθως επικίνδυνα για τον άνθρωπο.

Ωστόσο, η όψη ενός καρχαριόμορφου ψαριού σε ρηχά νερά προκαλεί εύλογα ανησυχία, ιδιαίτερα σε λουόμενους που δεν είναι εξοικειωμένοι με τέτοιες συναντήσεις. / παραπολιτικά

Ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου – Ενυδρείο προέβη στην εξής ανακοίνωση ενώ σε ανάρτηση που έκανε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης / Social Media με μια… χιουμοριστική φωτο – γελοιογραφία:
Αγαπητοί φίλοι,

ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου – Ενυδρείο, ενημερώθηκε στις 10/5 για την εμφάνιση ενός καρχαριοειδούς στη παραλία του Χαρακιού.
Δυστυχώς από το βίντεο δε μπορεί να γίνει ακριβής ταυτοποίηση του είδουςΤο γεγονός δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη διότι η ύπαρξη καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες είναι γνωστή από την αρχαιότητα.

Στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν 35 είδη Χονδριχθύων (καρχαρίες, σκυλόψαρα) και πολλά από αυτά έχουν χαρακτηριστεί ως απειλούμενα ή κρισίμως κινδυνεύοντα και συγκαταλέγονται στη Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN). Βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και επομένως η ύπαρξή τους δείχνει ότι το συγκεκριμένο οικοσύστημα είναι υγιές!

Οι καρχαρίες βρίσκονται συνήθως σε πιο βαθιά νερά και στα ρηχά έρχονται σπάνια, όπως όταν είναι τραυματισμένοι, αν έχουν αποπροσανατολιστεί ή για να γεννήσουν.

Σε περίπτωση που συναντήσουμε έναν καρχαρία, τον παρατηρούμε πάντοτε από μακριά καθώς δε πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι άγριο ζώο και ότι εμείς έχουμε βρεθεί στο περιβάλλον του.

Εάν έχουμε κάποιο βίντεο ή φωτογραφία , στέλνουμε τη καταγραφή στον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου μέσω e-mail (hsr@hcmr.gr) ή μέσω facebook στο Rhodes Αquarium – Hydrobiological Station – HCMR

Εάν θέλετε να θαυμάσετε από κοντά διαφορα είδη καρχαριών που έχουν αλιευθεί στη Ρόδο και τα Δωδεκανησα τις τελευταίες δεκαετίες, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε το Ενυδρείο μας!

Ώρες λειτουργίας: 9:00-20:00 καθημερινά.

Και πάνω απ’ όλα, ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ! / Για όποια ερώτηση σας: +30 2241027308 – 78320