News&

Εμμαν. Κουλλιάς: Συνέντευξη για τα προβλήματα των αλιέων, το νέο ΕΠΑΛΘ, τις τσιπούρες και τα Ίμια, τις αποζημιώσεις  λόγω της πανδημίας (ηχητικό)

Share

Τα προβλήματα των αλιέων, το νέο ΕΠΑΛΘ, οι αποζημιώσεις για την πανδημία, τα Ίμια, η περίοδος της τσιπούρας και οι λαγοκέφαλοι, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήσαμε με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας και Πρόεδρο Αλιευτικού Συλλόγου Καλύμνου κ. Εμμανουήλ Κουλλιά, ο οποίος με πολύ προθυμία απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που του θέσαμε. 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Αφορμή για την τηλεφωνική επικοινωνία μας με τον κ. Κουλλιά στάθηκε ΔΤ το οποίο εκδόθηκε από το γραφείο του Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μάνου Κόνσολα, όπου ανέφερε ότι θα συζητηθούν στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής μετά από πρόσκληση του Προέδρου της, κ. Μάνου Κόνσολα προς τον αρμόδιο Υφυπουργό, κ. Σίμο Κεδίκογλου, τα προβλήματα και οι νέες μεγάλες ευκαιρίες που διανοίγονται για την ελληνική αλιεία μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πόρων.

Ο κ. Κουλλιάς, μας ενημέρωσε ότι πράγματι επικοινώνησαν από το γραφείο του Βουλευτή και  ότι κλήθηκαν, ως Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας, να καταθέσουν τις προτάσεις τους οι οποίες στη συνέχεια θα προωθηθούν και στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα οι αλιείς ζήτησαν, όπως μας είπε ο ίδιος,  να συμμετέχουν στην τηλεδιάσκεψη που θα γίνει.

Στην πραγματικότητα, εξηγεί ο κ. Κουλλιάς, η συζήτηση αφορά το νέο ΕΠΑΛΘ (Ε.Π. «Αλιεία, Θάλασσα και Υδατοκαλλιέργεια»), ένα πρόγραμμα μέσα από το οποίο μπορούν οι αλιείς να αντλήσουν πόρους για διάφορους σκοπούς, όπως εκσυγχρονισμό σκαφών, αποζημιώσεις από θηλαστικά ή λαγοκέφαλους αλλά και τη συνέχιση της χρηματοδότησης των αλιέων από τις αποσύρσεις των σκαφών τους.

Για το θέμα των αποζημιώσεων από τη ζημιά που έχουν υποστεί από την πανδημία, ενημέρωσε ότι ήταν αναμενόμενη μια μικρή καθυστέρηση μια και τελικά αξιολογούνται 7000 αιτήσεις και όχι μόνο τα 660 σκάφη τα οποία διαθέτουν VMS, όπως απαιτείτο αρχικά. Τόνισε ότι τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα και ότι από δω και πέρα θα αρχίσουν να δίνονται οι αποζημιώσεις και θα έχει ολοκληρωθεί η καταβολή μέχρι το Πάσχα.

Για την «περίοδο της τσιπούρας» και την αλίευση της στην περιοχή των Ιμίων είπε ότι ολοκληρώθηκε ομαλά και ότι φέτος κύλησε η χρονιά πολύ ήρεμα και δεν είχαν οχλήσεις από τους «γείτονες μας» τους Τούρκους, όπως παλιότερα. Ωστόσο, όπως σχολίασε, η αλίευση γίνεται μόνο μέχρι 1200-1300 μέτρα από τα Ίμια και προς την Κάλυμνο και δεν μπορούν να πλησιάσουν περισσότερο διότι δημιουργείται πρόβλημα.

Ο Πρόεδρος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το Λιμενάρχη και το πλήρωμα των δυο πλωτών που ήταν ανά πάσα ώρα και στιγμή  δίπλα τους όταν αλίευαν και αυτό έκανε τους αλιείς μας να αισθάνονται ασφάλεια και ότι το κράτος τους προστατεύει, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας τη συζήτησή μας, ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Κουλλιά στους λαγοκέφαλους, οι οποίοι τείνουν να αποτελέσουν το μείζον πρόβλημα, διότι αναπαράγονται ραγδαία χωρίς να έχουν φυσικό αντίπαλο, καταστρέφουν αλιευτικά εργαλεία, δίχτυα κλπ αλλά κυρίως καταστρέφουν το γόνο και κινδυνεύουμε να μην έχουμε αποθέματα , θέτοντας σε κίνδυνο το ίδιο το μέλλον του επαγγέλματος των αλιέων.

Ακούστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Εμμαν. Κουλλιά:

Εμμαν. Κουλλιάς: Συνέντευξη για τα προβλήματα των αλιέων by Peggy Dokoy

 

 

Exit mobile version