Ένας χρόνος από την εμφάνιση του Covid-19: Τι δείχνουν τα στοιχεία σήμερα

Share

Ακριβώς ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, από τις 11 Μαρτίου 2020 όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την αναπνευστική λοίμωξη του Sars-Cov2 ως πανδημία. Είχε προηγηθεί στις 30 Ιανουαρίου έπειτα και από την συνεδρίαση της επιτροπής εκτάκτων αναγκών υγείας του Π.Ο.Υ, η δήλωση για το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού λόγω του νέου παθογόνου χαρακτηρίζοντας τη διάδοση του Sars-CoV2 ως «έκτακτη ανάγκη διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία».

Και ενώ εκείνη την εποχή καταγράφονταν 118.000 κρούσματα και σχεδόν 4.300 θάνατοι παγκοσμίως, σήμερα και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Π.Ο.Υ έχουν εκτιναχθεί αγγίζοντας πλέον 120 εκ. κρούσματα και τους 2,6 εκ. θανάτους.

Ποια είναι τα στοιχεία
Μετά την εμφάνιση των μεταλλάξεων, τα δεδομένα σε διεθνές επίπεδο αλλάζουν συνεχώς και καθημερινά, από χώρα σε χώρα.

Τα πράγματα είναι ακόμη πολύ κρίσιμα λόγω των μεταλλάξεων και της συνεχιζόμενης μετάδοσης, αφού τα lockdown δεν αποδίδουν πλέον τα αναμενόμενα αποτελέσματα ενώ ο κόσμος έχει κουραστεί από την φρενίτιδα της πανδημίας και κυρίως από την κατάρρευση της αγοράς και την κρίση στην οικονομία που λαμβάνει πολλαπλές διαστάσεις (κοινωνικές, ψυχολογικές κ.λπ.)

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις το μόνο σχόλιο που μπορούμε να κάνουμε είναι πως σε κάθε περίπτωση, ο κορωνοϊός είναι ακόμη… εδώ και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ας ρίξουμε όμως, μια πιο προσεκτική και ψύχραιμη ματιά στα επίσημα νούμερα και στα στοιχεία:

-Μέχρι αυτή την ώρα είναι καταμετρημένα σε όλο τον κόσμο (συνολικά) 118,933,123 κρούσματα, με 2,636,818 θανάτους σε διεθνές επίπεδο.

-Από τους 21,808,524 ασθενείς, οι 21,719,437 (δηλαδή το… 99,6%) βρίσκονται σε ελαφριά κατάσταση.

-Το 0,4% δηλαδή 90,038 ασθενείς, βρίσκονται σε κρίσιμη ή βαριά κατάσταση.

-ΕΠΙΣΗΣ από τις περιπτώσεις που έκλεισαν (97,123,648 ασθενείς) το 97% έχει αναρρώσει πλήρως (94,486,830 –ασθενείς).

Το ποσοστό των θανάτων παραμένει στο 3% (2,636,818).

Τα νούμερα αυτά είναι ενδεικτικά ότι το πρόβλημα εστιάζεται στην εύκολη μετάδοση και φυσικά ποιοι άνθρωποι μπορεί να νοσήσουν πιο βαριά από άλλους ή να απειληθεί σοβαρά η ζωή τους για διάφορους λόγους.

Στην φαρέτρα της επιστήμης έχουν προστεθεί τα εμβόλια και κάποια άλλα φάρμακα που δοκιμάζονται ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ταχύτητα των εμβολιασμών.

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα στοιχεία είναι από τον επίσημο ιστότοπο – https://www.worldometers.info/coronavirus/

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα νούμερα αλλάζουν συνεχώς)

Π.Ντ. / ert / worldometers.info/coronavirus