Ένας ‘Χρυσός Σκούφος’ στην Ρόδο! Ποιος είναι ο νικητής ανάμεσα στα 39 καλύτερα εστιατόρια της χώρας!

Share

 

Το Noble Gourmet Restaurant με βαθμολογία 15 / 20 και στην κατηγορία Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα κέρδισε έναν από τους 39 ‘Χρυσούς Σκούφους’ που απονεμήθηκαν σε ισάριθμα κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας, τα 22 εκτός Αθήνας!

Αναλυτικότερα: H γευσιγνωστική πυξίδα των Χρυσών Σκούφων έδειξε βορειοδυτικά και συγκεκριμένα στο Ιόνιο Πέλαγος, φέρνοντας για ακόμη μία φορά –την ενδέκατη στη σειρά– το κερκυραϊκό “Etrusco” του Έκτορα Μποτρίνι στην πρώτη θέση των εστιατορίων της επικράτειας και μάλιστα ως το μοναδικό που τιμάται με δύο Χρυσούς Σκούφους, καθώς βαθμολογήθηκε με 17/20.

Στη διάρκεια της τελετής, που έγινε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 11 Σεπτεμβρίου, στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου “Μεγάλη Βρεταννία”, βραβεύτηκαν συνολικά 39 εστιατόρια: 17 από αυτά βρίσκονται στην Αθήνα, 10 στις Κυκλάδες, 4 στα Επτάνησα, 3 στη Χαλκιδική, 2 στην Πελοπόννησο καιαπό ένα σε Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κρήτη. Τα new entries για το 2023 είναι 9: “Delta”, “Botrini’s Santorini”, “Varoulko Santorini”, “Baos”, “Fiore”, “Kooc Secrets”, “Makris Dégustation”, “Melia” και “Le Pavillon”.

Την επετειακή βραδιά επιμελήθηκε σκηνοθετικά ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και παρουσίασαν τρία ζευγάρια εξαιρετικών ηθοποιών, που είχαν μεταξύ τους κάτι κοινό: Στη διάρκεια των 30 χρόνων του θεσμού έχουν ξαναβρεθεί (κάποιοι παραπάνω από μία φορά) στη σκηνή ως masters of ceremony των Χρυσών Σκούφων. Η βραδιά άνοιξε με τον Στέλιο Μάινα και τον Άκη Σακελλαρίου, συνεχίστηκε με τη Ναταλία Δραγούμη και την Εβελίνα Παπούλια και έκλεισε με τον Γιώργο Καραμίχο και τον Κρατερό Κατσούλη.

Στη διάρκεια της τελετής, μέσα από πλούσιο οπτικό υλικό, ξεδιπλώθηκε η 30χρονη πορεία των Χρυσών Σκούφων, από εκείνη τη βραδιά του Ιανουαρίου του 1994, στο ξενοδοχείο “Πεντελικόν”, όπου απονεμήθηκαν τα πρώτα γαστρονομικά βραβεία σε δέκα εστιατόρια της Αθήνας (“τρελά πράγματα δηλαδή” για τα τότε δεδομένα, όπως ειπώθηκε από τους παρουσιαστές), μέχρι σήμερα.

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα τιμητικό που ανοίγει την 30η τελετή “ενος θεσμού που βοήθησε από την εποχή της ελληνικής κουζίνας, να περάσουμε σε αυτή της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής διεθνούς εμβέλειας. Στόχος μας είναι να εντάξουμε τη γαστρονομία ως βασική εμπειρία του τουρισμού μας, προβάλλοντάς την όσο το δυνατόν καλύτερα στο εξωτερικό”.

Ο χάρτης με τους Χρυσούς Σκούφους ανά την Ελλάδα για το 2023

Άννη Ηλιοπούλου, πώς άντεξαν για 30 χρόνια οι Χρυσοί Σκούφοι;
Η δημιουργός του θεσμού, πρόεδρος του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και επικεφαλής της επιτροπής των Χρυσών Σκούφων, Άννη Ηλιοπούλου, αναφέρθηκε στην τραγωδία που ζει η χώρα τις τελευταίες ημέρες: “Όλες και όλοι μας, με την καρδιά και με τη σκέψη μας, βρισκόμαστε κοντά στους ανθρώπους του θεσσαλικού κάμπου που βιώνουν μια σαρωτική καταστροφή πολλών διαστάσεων, σε προσωπικό, κοινωνικό, οικονομικό και παραγωγικό επίπεδο. Η θλίψη μας, όμως, δεν αφορά μόνο τους συνανθρώπους μας αλλά και τη χώρα μας, αφού μέσα από αυτές τις τριτοκοσμικές εικόνες που ζήσαμε όλοι μας, αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες και στον αγροτοδιατροφικό τομέα και στην εθνική μας οικονομία.

Η ευχή όλων μας είναι να επιτευχθεί, το συντομότερο δυνατόν, μια στιβαρή ανασυγκρότηση σε εθνικό επίπεδο, με τις πλέον θετικές εξελίξεις και για την προσωπική ζωή των ανθρώπων και για την οικονομία της χώρας”. Στη συνέχεια στάθηκε στους παράγοντες της επιτυχίας και της καθολικής αναγνώρισης του θεσμού: “Μπαίνουμε στην τέταρτη δεκαετία”, τόνισε. “Δεν είναι απλό ένας αξιολογητικός θεσμός να παραμένει επί 30 χρόνια στην κορυφή, εδραιωμένος στη συνείδηση όλων ως ο σημαντικότερος, ο πλέον αξιόπιστος, ο πιο επιδραστικός και πάντα αιχμηρός, δυναμικός και στον αφρό της επικαιρότητας. Έχω ερωτηθεί πολλές φορές για τους λόγους αυτής της επιτυχίας. Φυσικά παίζουν ρόλο πολλές παράμετροι, η σημαντικότερη όμως είναι η εγκυρότητά του. Και η εγκυρότητά του έχει άμεση σχέση με τη γευσιγνωστική του επιτροπή”.

Τέλος, σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της βραδιάς, η Άννη Ηλιοπούλου παρουσίασε στο κοινό –για πρώτη φορά στην ιστορία των 30 χρόνων του θεσμού– όλα τα μέλη της αξιολογητικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων, από το 1993 μέχρι σήμερα, τα οποία και καταχειροκροτήθηκαν.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς παρουσιάστηκε στο κοινό η 30χρονη πορεία του θεσμού, οι 19 πρωτοπόροι επιχειρηματίες και σεφ, που στη διάρκεια αυτών των ετών άνοιξαν καινούργιους γαστρονομικούς δρόμους, οι μεγάλοι διάστεροι και τριάστεροι σεφ του εξωτερικού, οι οποίοι ήρθαν προκειμένου να δημιουργήσουν τα ανεπανάληπτα dîner de gala των τελετών απονομής, αλλά και οι μεγάλοι μας Έλληνες σεφ οι οποίοι, στις τελετές απονομής αυτών των 30 χρόνων, μας ενθουσίασαν με τα μοναδικά τους μενού.

Επίσης, οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν μια ευρηματική συρραφή από τα καλύτερα στιγμιότυπα των παρουσιάσεων των τελετών απονομής, με πρωταγωνιστές την αφρόκρεμα των Ελλήνων ηθοποιών και υπό τησκηνοθετική μπαγκέτα κορυφαίων δημιουργών του θεάτρου μας.

Το δείπνο της φετινής τελετής δημιούργησαν οι 11 επιδραστικότεροι σεφ της Ελλάδας, έτσι όπως τους ανέδειξαν μέσα από μια μεγάλη ψηφοφορία οι 220 βραβευμένοι με Χρυσό Σκούφο (ή υποψήφιοι για Χρυσό Σκούφο) σεφ αυτών των 30 χρόνων. Είναι οι: Έκτορας Μποτρίνι, Σωτήρης Ευαγγέλου, Αθηναγόρας Κωστάκος, Τάσος Μαντής, Λευτέρης Λαζάρου, Γιάννης Μπαξεβάνης, Χριστόφορος Πέσκιας, Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, Παύλος Κυριάκης, Ερβέ Προνζάτο και Θάνος Φέσκος. Και οι 11 σεφ, μαζί με τον executive chef της “Μεγάλης Βρεταννίας” Αστέριο Κουστούδη, καταχειροκροτήθηκαν στο τέλος του δείπνου, τόσο για τη διάκριση που απέσπασαν (η οποία σηματοδοτείται επιπλέον από το γεγονός ότι δόθηκε έπειτα από επιλογή των συναδέλφων τους) όσο και για τα πιάτα που δημιούργησαν, αποδεικνύοντας ότι δικαίως βρέθηκαν τόσο ψηλά στην εκτίμηση των επαγγελματιών της γαστρονομίας.

Τα βραβεία στους ιδιοκτήτες των βραβευμένων εστιατορίων παρέδωσαν ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, η γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Μαρία Γάτσου, o Αλέξανδρος Θάνος, εντεταλμένος σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η Σοφία Δήμτσα, διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΔΕΗ, ο Ορέστης Μαρκόπουλος, Junior Brand Manager – Mythos Family & Kaiser Brands, η Αγγελίνα Δελή, Β2Β Marketing manager της Συνέργια Α.Ε. (αποκλειστικού αντιπρόσωπου της Nespresso Professional), ο Νίκος Γραμματικός, αναπληρωτής γενικός διευθυντής Γενικής Εμπορικής Διεύθυνσης της The Mart, ο Αναστάσης Καραφουλίδης, Brand ambassador Flor de Cana, o Γρηγόρης Μανωλέλης, Bars & Restaurants Sales manager της Nestlé Waters, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αντωνόπουλος εκ μέρους της γευσιγνωστικής επιτροπής του “Αθηνοράματος”, ο εκδότης του “Αθηνοράματος” Δημήτρης Ηλιόπουλος και η πρόεδρος του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και επικεφαλής της επιτροπής των Χρυσών Σκούφων Άννη Ηλιοπούλου.

Τα βραβεία Top Notch, στα εστιατόρια που συγκέντρωσαν βαθμολογία 14,5 στα 20 και βρίσκονται ένα σκαλοπάτι πριν τον Χρυσό Σκούφο, θα απονεμηθούν στις 2 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο “Grand Hyatt Athens”.

Η τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων “Χρυσοί Σκούφοι 2023” πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς επίσης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων.

Χορηγοί των Χρυσών Σκούφων 2023 είναι: ΔΕΗ, S.Pellegrino – Acqua Panna, Kaiser, The Mart, Nespresso Professional, Δωδώνη, Οινοποιία Μπουτάρη, Flor de Cana. (ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ)

Το Noble Gourmet Restaurant

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΣΚΟΥΦΟΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ!

Noble Gourmet Restaurant – Χρυσοί Σκούφοι
Το εστιατόριο που πυροδότησε την αναγέννηση της ροδίτικης κουζίνας βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου «Elysium Resort & Spa» με εκπληκτική θέα στη θάλασσα και κομψή ατμόσφαιρα. Ο Ροδίτης σεφ Γιώργος Τρουμούχης και η ομάδα του, με επικεφαλής τον Σπύρο Κουγιό, πειραματίζονται με βάση τις μαγειρικές παραδόσεις του νησιού και δημιουργούν ένα σύγχρονο ροδίτικο «ιδίωμα», που ξεδιπλώνεται μέσα από τέσσερα μενού γευσιγνωσίας.

Noble Gourmet Restaurant 15 / 20
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Δωδεκάνησα – Ρόδος – Καλλιθέα, Ξεν. «Elysium Resort & Spa»
www.noble.gr/

Σεφ: Σπύρος Κουγιός
Executive Σεφ: Γιώργος Τρουμούχης

Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ 

Ο Σπύρος Κουγιός γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1997 στην Ρόδο. Σπούδασε στο Ι.Ε.Κ Ρόδου και ξεκίνησε την πρακτική του στο ξενοδοχείο Elysium δίπλα στο chef Γιώργο Τρουμούχη και στο chef Σταμάτη Μισομικέ.

Από την πρώτη μέρα που μπήκε στην κουζίνα, εντυπωσιάστηκε από το πόσο πραγματικά δημιουργικό επάγγελμα μπορεί να γίνει η μαγειρική, και έτσι αποφάσισε να παρακολουθήσει την κουζίνα του Noble, του εστιατορίου που βρίσκεται στο τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου.

Τον χειμώνα επιλέγει να δουλεύει σε εστιατόρια που είναι βραβευμένα με αστέρια Michelin όπως το ‘Maaemo, το Kontrast και άλλα. Συμμετείχε στον διαγωνισμό European Young Chef του IGCAT, αλλά και ως ambassador chef στην γαστρονομική βραδιά που διοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο James Beard Foundation της Νέας Υόρκης.

Πλέον κάνει το όνειρα του πραγματικότητα, ως ο Head Chef στο Noble, με την ομάδα του στο πλευρό του για να συνεχίσουν το έργο των chef και του πολυβραβευμένου εστιατορίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΧΡΥΣΩΝ ΣΚΟΥΦΩΝ ΕΔΩ 

https://www.xrysoiskoufoi.gr/awards/best_greek_restaurants.aspx