Σε διακοπή της 3ης Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής που διεξάγεται από το μεσημέρι, οδήγησε η ένταση που επικράτησε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.
Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί διαξιφισμοί τόσο μεταξύ του δήμαρχου Ρόδου και του επικεφαλής της μείζονος, τ. δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη καθώς και με τον τ. αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Τάσο Σπανό, με αποκορύφωμα την επεισοδιακή αποχώρηση του τελευταίου, αλλά και του μέλους της ελάσσονος κ. Δημήτρη Ζανεττούλλη.
Αφορμή στάθηκε η τοποθέτηση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου κ.Βαγγέλη Μανδρακού επί της έκθεσης των ελεγκτών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τη διαχείριση του οικονομικού έτους 2022. (info: rodiaki)
Με εντάσεις και συγκρούσεις σε πολύ υψηλούς τόνους άνευ προηγουμένου ανάμεσα στον νυν Δήμαρχο Ρόδου κ. Αλέξανδρο Κολιάδη και τον τέως, κ. Αντώνη Καμπουράκη διεξάγεται αυτή την ώρα, η 3η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής.
Αφού προηγήθηκαν επιθέσεις και επί προσωπικού, με σημείο αιχμής την υπογραφή της σύμβασης των Πηγών Καλλιθέας από την προηγούμενη δημοτική αρχή, για την οποία ο κ. Κολιάδης είπε απευθυνόμενος στον τέως Δήμαρχο:
«Υπογράψατε μια παράνομη σύμβαση, κάνατε παράνομη ανανέωση, με όρους χωρίς προσυμβατικό έλεγχο, με άλλους όρους και ημερομηνίες… σας εύχομαι καλή επιτυχία στο δικαστήριο –και για παράβαση καθήκοντος ίσως και δόλο. Δεν μας χαροποιεί ότι ο πρώην Δήμαρχος, σέρνεται στα δικαστήρια… Ας πρόσεχε».
Απαντώντας ο κ. Καμπουράκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Αυτό που κατάλαβα είναι ότι δεν θέλετε να απαντήσετε, πώς εκταμίευσε η ΔΕΡΜ ΑΕ, 14 – 20εκ. ευρώ από το 2010 με μια σύμβαση που εσείς θεωρείτε παράνομη ή ατελή. Ο ισχυρισμός ότι δεν υπέγραψε κάποιος επειδή δεν το ήθελε, προσκρούει στην αδυναμία να υπογράψει από την στιγμή που δεν ήταν Έλληνας ή Ευρωπαίος υπήκοος. Εμείς πάντως ελεγχθήκαμε και μας βρήκαν καθαρούς σαν διαμάντι. Ωστόσο, η έκθεση έχει εξετάσει εάν ένας Βρετανός υπήκοος ήταν στην οικονομική επιτροπή του Δήμου, υπέγραφε αποφάσεις και συμβάσεις και λειτουργούσε σαν διοίκηση όντας μη-Έλληνας;»
Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του κ. Κολιάδη που απάντησε κατηγορηματικά:
«Έχει αντιληφθεί ο κ. Καμπουράκης ότι ήταν εντολέας, της οποιασδήποτε θέσης ήμουν εγώ; (!!!) αφού ήταν τότε, ο Δήμαρχος; Κύριε Καμπουράκη, εσείς με κάνατε πρόεδρο της ΔΕΡΜ ΑΕ, εσείς με κάνατε πρόεδρο του ΠΡΟΤΟΥΡ, εσείς με κάνατε πρόεδρο του ΔΟΠΑΡ… Εγώ απλά εκλέχθηκα ως δημοτικός σύμβουλος της Δημοτικής Ενότητας Λινδίων! Εγώ τράβηξα κουπί, και προσπάθησα να αναδειχθώ μέσα από τον ΔΟΠΑΡ, γιατί εσείς το κρίνατε να πάρω τις άλλες θέσεις και να γίνω αντιδήμαρχος Λινδίων. Εγώ υπέγραφα πάντα, και με το διαβατήριο δίπλα…»
Ο κ. Χαλκιάς πάντως, ειρωνεύτηκε τον κ. Καμπουράκη, λέγοντας του ότι ‘δεν έχετε παρασταθεί ποτέ σε δικαστήριο, σε καμία δίκη’ με τον δεύτερο να του επιτίθεται ενώ, τοποθετήθηκε και η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΡΜ ΑΕ, κα Στεφανία Στάγκα, κατηγορώντας τον τέως δήμαρχο για μια σειρά από πρακτικές, που την βρήκαν αντίθετη και την οδήγησαν σε παραίτηση.
Δεν υπάρχει πρόβλημα με την Βρετανική υπηκοότητα Κολιάδη
Απαντήσεις και διευκρινίσεις σχετικά με το κώλυμα ή μη του κ. Κολιάδη (όσο ήταν στην παράταξη της προηγούμενης δημοτικής αρχής σε θέσεις ευθύνης) έδωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κώστας Χαλκιάς:
«Για την συμμετοχή στον ΔΟΠΑΡ ή στην ΔΕΡΜ ΑΕ και στον ΠΡΟΤΟΥΡ δεν απαιτείται να έχεις την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου και κατ’ επέκταση να έχεις και τα προσόντα εκλογιμότητας –μπορείς να είσαι αλλοδαπός υπήκοος ή τρίτης χώρας, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον διαμένεις νόμιμα στην χώρα. Συνεπώς, οι πράξεις αυτές δεν πάσχουν από καμία ακυρότητα και βεβαίως, δεν υπήρξε πρόβλημα για να υπογράψει την σύμβαση της Καλλιθέας και τις άλλες.
Ο κ. Κολιάδης δεν έχει επίκτητη ιθαγένεια με την έννοια της πολιτογράφησης. Δεν έγινε Έλληνας που πολιτογραφήθηκε, αλλά ‘καθορίστηκε’ ως Έλληνας, ως τέκνο Έλληνα πατέρα που είχε συνάψει πολιτικό γάμο κατά ένα χρονικό διάστημα (δεκαετία 1970 όπου ακόμη δεν αναγνωριζόταν ο πολιτικός γάμος στην Ελλάδα και θεωρούνταν ανυπόστατοι).
Ο Νόμος 1250 επί Ανδρέα Παπανδρέου, ήρθα να εγκυροποιήσει τον πολιτικό γάμο και μεταγενέστερα νομοθετήματα όπως είναι ο Νόμος 3254/2004 περί του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, ήρθε να διορθώσει τα κακώς κείμενα για τέτοιες περιπτώσεις και τα τέκνα απέκτησαν το δικαίωμα ‘εκ της γεννήσεώς τους’».
Πέγκυ Ντόκου