Παράλληλα με τις κύριες εκδηλώσεις του συνεδρίου Aeolus Science Conference 2023, που διεξάγεται με μεγάλη επιτυχία στην Ρόδο (στο ξενοδοχείο Rodos Palace) 150 μαθητές της ΣΤ’ τάξης από το 1ο, 12ο και 13ο Δημοτικό σχολείο της Ρόδου είχαν την ευκαιρία την περασμένη Τετάρτη, να ζήσουν μια εκπληκτική εμπειρία και να εμβαθύνουν στο κόσμο της παρατήρησης της Γης και του δορυφόρου Aeolus (Αίολος).
Η κα Γιώτα Ασημακοπούλου (δασκάλα και υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών) και οι κ.κ. Μαρία Τσίχλα και Ιωάννα Τσικουδή (διδακτορικές φοιτήτριες στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, και μέλη της ομάδας NOA – ReACT) με την βοήθεια του εκπαιδευτικού γραφείου της ESA – European Space Agency και του ελληνικού γραφείου ESERO Greece, σχεδίασαν ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του οποίου οι μαθητές συμμετείχαν σε πειράματα, όπου ανακάλυψαν την περιπλοκότητα της μέτρησης του ανέμου και εξερεύνησαν τα διάφορα εργαλεία και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται από ειδικούς σε αυτόν τον τομέα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι έννοιες που σχετίζονται με τον άνεμο συνδέονται με πολλά σχολικά θέματα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν γιατί φυσάει ο άνεμος, πώς μετράει ο δορυφόρος Aeolus τους ανέμους από το διάστημα με προηγμένους αισθητήρες, όπως το Doppler Wind Lidar, και γιατί η αποστολή Aeolus είναι τόσο σημαντική.
Oι μαθητές συναντήθηκαν και συνομίλησαν με μέλη της ESA – European Space Agency, με επιστήμονες και ειδικούς για τον δορυφόρο Aeolus οι οποίοι, τους πρόσφεραν πολύτιμες γνώσεις για την εξερεύνηση του διαστήματος αλλά και καθοδήγηση για μία καριέρα σε αυτόν τον μαγευτικό κλάδο.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ‘δημοκρατική’ η κα Ασημακοπούλου με αφορμή το πρωτοπόρο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Σε αυτό το συνέδριο συμμετέχω ως δασκάλα, δηλαδή εκείνη που εκλαϊκεύει την επιστήμη και την μεταφέρει στα σχολεία. Έχουμε χιλιάδες δορυφόρους που περιστρέφονται γύρω από την γη και παράγουν μετεωρολογικά δεδομένα, πλοήγηση κ.λπ. τα οποία χρησιμοποιούνται πολλούς κλάδους –αλλά όχι στην εκπαίδευση. Συνεπώς, είναι ένας τομέας που εξελίσσεται πάρα πολύ δυναμικά κι έχουμε μεγάλη ανάγκη από νέο ‘αίμα’, νέους επιστήμονες. Η Ελλάδα συμμετέχει όπως και πολλές άλλες χώρες, στην ESA (European Space Agency) Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Εκεί λοιπόν απαιτείται ανθρώπινο δυναμικό για να συμμετέχουμε ενεργά. Γι αυτό και ενθαρρύνουμε τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν σε τέτοια συνέδρια με πολύ σημαντικό περιεχόμενο ώστε να υπάρχει η επαφή των παιδιών και με τους διάφορους κλάδους της επιστήμης.
Ειδικά η Ρόδος, πρωτοπόρησε! Ήταν η πρώτη φορά που κάναμε ένα πρόγραμμα για τον δορυφόρο ‘Αίολος’ με την συμμετοχή μαθητών από σχολεία μιας περιοχής. Είναι σημαντικό, το γεγονός πως η ESA θα πάρει το παράδειγμα της Ρόδου (στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα) και θα το προωθήσει για αναπαραγωγή σε άλλες χώρες. Στόχος μας είναι να έχουν τα παιδιά επαφή με τις εξελίξεις της επιστήμης και να συνομιλήσουν με κορυφαίους επιστήμονες από την ESA, τη NASA και άλλες χώρες». / δημοσιεύτηκε: ‘δημοκρατική’