Επικίνδυνα Παιχνίδια: Πού το πάει ο Ζελένσκι με τον Ερντογάν και το ΝΑΤΟ; – Οι ισορροπίες της Ελλάδας στο Ουκρανικό

Share

Την ενόχληση της Ρωσικής Ομοσπονδίας προκάλεσε η στάση της Αθήνας απέναντι στο νέο παιχνίδι που παίζει ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο επισκέπτεται για συνομιλίες.

«Είναι προφανές ότι η καταναγκαστική ‘ευρω-αλληλεγγύη’ προκαλεί ζημιά στα πραγματικά συμφέροντα της Ελλάδας» αναφέρει σε ανάρτησή της η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα αναφερόμενη στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που ανέφερε: «Η Ελλάδα στηρίζει τη διαδικασία του Μινσκ για την επίλυση του Ουκρανικού ζητήματος, σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Ουκρανό πρέσβη Sergii Shutenko. Πρόσθεσε δε ότι τα διεθνή προβλήματα πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης αφού αναφέρθηκε στους μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας που ενώνουν τους λαούς των δύο χωρών, επισήμανε στον Ουκρανό πρέσβη ότι η ενίσχυση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χώρες της Ανατολικής Γειτονίας αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων. Υπενθύμισε, τέλος, ότι η χώρα μας, έχει πληρώσει μεγάλο οικονομικό τίμημα, συνεπεία των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στις εξαγωγές των προϊόντων της».

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός Πρόεδρος επιχειρεί μια προσπάθεια προσέγγισης της Τουρκίας, της Ευρώπης αλλά και του ΝΑΤΟ με απώτερο στόχο –προφανώς- να διεθνοποιήσει το ζήτημα με την Κριμαία και το Ντονμπάς. Η Ρωσία δεν βλέπει καθόλου θετικά τις κινήσεις Ζελένσκι απευθύνοντας επανειλημμένως προειδοποιήσεις.

Σε ανάρτησή του στο twitter ο Β.Ζελένσκι από την Τουρκία αναφέρει: «Η Ουκρανία είναι στην ευχάριστη θέση να έχει έναν αξιόπιστο γείτονα, ακόμα κι αν τα σύνορά μας είναι η θάλασσα. Η σημαία της Ουκρανίας και η σημαία της Τουρκίας ανοίγουν νέους ορίζοντες συνεργασίας: πιθανή ανάπτυξη επενδύσεων σε υποδομές, αύξηση του κύκλου εργασιών του εμπορίου, εταιρική σχέση στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας».

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS: «Ο Τούρκος πρόεδρος Τ.Ερντογάν είπε στον Β. Ζελένσκυ, ότι η Άγκυρα δεν θα αναγνωρίσει την «προσάρτηση της Κριμαίας.

Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Επαναλάβαμε τις αρχές μας και την απόφαση να μην αναγνωρίσουμε την προσάρτηση της Κριμαίας. Είπαμε ότι υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία της Ουκρανίας για την πλατφόρμα της Κριμαίας με στόχο την ενοποίηση της διεθνούς κοινότητας γύρω από την Κριμαία. Ελπίζουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα για όλους Λαοί της Κριμαίας, συμπεριλαμβανομένων των Τάταρων της Κριμαίας, και για την Ουκρανία», είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνομιλίες με τον Ζελένσκι που μεταδόθηκε από την TRT TV.

(ρεπορτάζ σε εξέλιξη) / news-politics