Επιμένει ο Ανδρουλάκης: Δούρειος Ίππος της ΝΔ η Εύα Καϊλή – Εύα Καϊλή: Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες – Εν αναμονή ανακοινώσεων από τη Βελγική εισαγγελία (video)

Share

Στη σκιά της εμπλοκής της Εύας Καϊλή στο σκάνδαλο διαφθοράς στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, με αντικείμενο τις επερχόμενες εθνικές εκλογές και το πρόγραμμα του κόμματος.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την εισήγηση του Νίκου Ανδρουλάκη, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η υπόθεση της Εύας Καϊλή έχει προκαλέσει αντιπαράθεση ανάμεσα στη Χαριλάου Τρικούπη και το μέγαρο Μαξίμου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγόρησε δημοσίως στην κυρία Καϊλή ότι αποτελούσε «Δούρειο Ίππο» της ΝΔ, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος τον κατηγόρησε για επίδειξη θράσους.

Η Εύα Καϊλή, με εντολή του Νίκου Ανδρουλάκη, διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ανάλογη ήταν και η απόφαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Την ίδια ώρα, με αγωνία αναμένονται οι ανακοινώσεις των εισαγγελικών αρχών του Βελγίου αναφορικά με το σκάνδαλο χρηματισμού από το Κατάρ, για το οποίο κρατείται η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή. Σε έξι ανέρχεται ο αριθμός των ατόμων που ανακρίνονται από τις βελγικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων ωρών αναμένεται μία ανακοίνωση από την εισαγγελία, μολονότι νωρίτερα υπήρξε πληροφορία για συνέντευξη Τύπου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανακοίνωση θα αφορά στο εάν θα υπάρξουν συλλήψεις ή εάν ορισμένοι ή όλοι όσοι κρατούνται για ανάκριση θα αφεθούν ελεύθεροι.

Οι βελγικές αρχές έχουν δώσει ελάχιστες πληροφορίες για την υπόθεση, καθώς οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Η αντίδραση του ευρωκοινοβουλίου

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Καϊλή βρίσκεται υπό κράτηση από το βράδυ της Παρασκευής. Το Σάββατο, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, ανακοίνωσε την αναστολή όλων των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή που απορρέουν από την θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, έστειλε επιστολή στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή με την οποία ανακοινώνει ότι την παύει από τα καθήκοντα της στον απόηχο των ερευνών. «Υπό το πρίσμα της εν εξελίξει δικαστικής έρευνας, αποφάσισα να αναστείλω με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες, τα καθήκοντα και τις εργασίες που σας έχω αναθέσει υπό την ιδιότητά σας ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Την καθαίρεση της κ. Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, ζητά η πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στο Τwitter, οι Σοσιαλδημοκρατές θα επικαλεστούν στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων το άρθρο 21 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να καθαιρεθεί από τη θέση η κ. Καϊλή.

Επίσης, η κ. Πέρεζ τονίζει ότι όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες των Αρχών, πρέπει να αντικατασταθεί η Εύα Καϊλή, προκειμένου να προστατευθεί η αξιοπιστία του θεσμού και να μη χάσουν την εμπιστοσύνη τους οι πολίτες.

Είχε προηγηθεί η διαγραφή της κ. Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ και από την ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Εύα Καϊλή: Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες – Εν αναμονή ανακοινώσεων από τη Βελγική εισαγγελία-1

Οι προσαχθέντες

Πέραν της Εύας Καϊλή, πέντε άτομα προσήχθησαν και κρατούνται από τις βελγικές αρχές στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες από το Γραφείο Καταστολής

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσά τους βρίσκεται ο σύντροφος της κ. Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, και ο πατέρας της.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη βελγική L’Echo, η κ. Καϊλή συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, καθώς αυτός είναι ο μόνος δυνατός τρόπος να καταρριφθεί η βουλευτική ασυλία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο σπίτι της βρέθηκαν «τσάντες με χαρτονομίσματα».

Πληροφορίες αναφέρουν η κ. Καϊλή φαίνεται πως βρισκόταν υπό παρακολούθηση από το περασμένο καλοκαίρι, όταν οι αρχές άρχισαν αν έχουν στοιχεία στα χέρια τους. Σύμφωνα με βελγικά και ιταλικά ΜΜΕ, το κουβάρι των αποκαλύψεων άρχισε να ξετυλίγεται από τον πρώην σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Πανκέρι και κάποιες συνομιλίες που είχε με την οικογένειά του.

Οι προσαγωγές έγιναν στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες από το Γραφείο Καταστολής Διαφθοράς, για μια υπόθεση διαφθοράς και χρηματισμού από αξιωματούχους του Κατάρ, εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συνελήφθη επίσης ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Λούκα Βιντσεντίνι, ο οποίος επί 11 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC). Το πέμπτο πρόσωπο είναι ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice».

Χθες το βράδυ έγινε έφοδος στο σπίτι του ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα – ο ίδιος δεν βρίσκεται υπό κράτηση. / info: parapolitika / kathimerini

Εύα Καϊλή: Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες – Εν αναμονή ανακοινώσεων από τη Βελγική εισαγγελία-2

ΒΙΝΤΕΟ