Επισήμως τέλος ο Zaluzhny από την ηγεσία του ουκρανικού στρατού – Νέος αρχηγός ο Syrsky – Στα σκαριά κίνημα κατά Zelensky από Azov

Share

 

Να φανεί ως ένα βελούδινο διαζύγιο η αποπομπή του Ουκρανού αρχιστράτηγου Valery Zaluzhny επιχείρησε ο Volodymyr Zelensky κατά τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη (8/2/2024) με την οποία επισημοποιήθηκε το τέλος του πρώτου στην ηγεσία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων (AFU).
Νέος αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ορίστηκε ο μέχρι πρότινος διοικητής τoυ στρατού, Oleksandr Syrsky.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Zaluzhny για τα δύο χρόνια στην ηγεσία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην «υπεράσπιση της πατρίδας».
«Συναντήθηκα με τον στρατηγό Valery Zaluzhny. Τον ευχαρίστησα για τα δύο χρόνια υπεράσπισης της Ουκρανίας.
Συζητήσαμε την ανανέωση που χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Συζητήσαμε επίσης ποιος θα μπορούσε να είναι μέρος της ανανεωμένης ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Η ώρα για μια τέτοια ανανέωση είναι τώρα. Πρότεινα στον στρατηγό Zaluzhny να παραμείνει μέλος της ομάδας.
Σίγουρα θα κερδίσουμε! Δόξα στην Ουκρανία!» έγραψε ο Zelensky στον προσωπικό του λογαριασμό στην πλατφόρμα X.

Νέος αρχιστράτηγος των Ουκρανών ο SyrskyΟ Zelensky διόρισε τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας Oleksandr Syrsky , ως αρχιστράτηγο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
«Από σήμερα, μια νέα ομάδα διοίκησης αναλαμβάνει την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Διόρισα τον Στρατηγό Syrsky ως Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας» σημείωσε ο Zelensky σε μήνυμά του.
Τις τελευταίες ημέρες, οι φήμες για πιθανή παραίτηση του Valery Zaluzhny είχαν ενταθεί ευρέως στα ουκρανικά και δυτικά ΜΜΕ.
syrsky.JPGΟ Zelensky ήθελε να διώξει τον Zaluzhny αλλά δεν έβρισκε διάδοχο

Ο Zelensky σε συνέντευξή του σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης, παραδέχθηκε ότι είχε πράγματι εξετάσει το θέμα της απομάκρυνσης του Valery Zaluzhny και της «επανεκκίνησης» των υψηλότερων κλιμακίων ηγεσίας του στρατού.
Νωρίτερα, η βρετανική εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση, ανέφερε ότι ο Zelensky συναντήθηκε με τον Zaluzhny στις 29 Ιανουαρίου και του πρόσφερε μόνο τη θέση του συμβούλου των ουκρανικών αρχών μετά την παραίτησή του.
Το περιοδικό Economist, με τη σειρά του, ισχυρίστηκε ότι στον Zaluzhny προσφέρθηκε η θέση του γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, αλλά ο στρατηγός αρνήθηκε.
Το δημοσίευμα έγραψε επίσης ότι στον σημερινό επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Kirill Budanov, προσφέρθηκε η θέση του αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, αλλά αυτός «αρνήθηκε την τελευταία στιγμή».

O Zaluzhny ετοιμάζει στρατό από Azov κατά του Zelensky

Εν τω μεταξύ ο πρώην πλέον αρχιστράτηγος του ουκρανικού στρατού Valery Zaluzhny ετοιμάζει ένα είδος «ιδιωτικού στρατού» με νεοναζί μαχητές που θα στραφεί κατά του Zelensky.
Ο πρώην αναλυτής της CIA Larry Johnson εκτιμά ότι η διαφορά μεταξύ των δύο θα επιλυθεί με τα …όπλα.
Με άλλα λόγια, η πλευρά που θα λάβει μεγαλύτερη υποστήριξη από τον στρατό θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες νίκης.
Για το λόγο αυτό, ο Zaluzhny χρησιμοποίησε τη θέση του ως στρατιωτικού ηγέτη για να κερδίσει πλεονέκτημα και να προετοιμαστεί για μια πιθανή αντιπαράθεση ενάντια στις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Zelensky.
Η τακτική που χρησιμοποίησε ο στρατηγός, σύμφωνα με τον Johnson, εστιάστηκε κυρίως στην προσέλκυση των νεοναζί μαχητών, όπως οι Azov.
Ο Zaluzhny δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται πολύ για την αναζήτηση μαζικής υποστήριξης από τους στρατιώτες των τακτικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς πρόκειται για στρατεύματα που τείνουν να παραμένουν υπάκουα στην τρέχουσα κυβέρνηση.
Έτσι, καλεί τους μαχητές που συνδέονται με τα υπερεθνικιστικά τάγματα να ενωθούν μαζί του εναντίον του Zelensky.
Υπό αυτή την έννοια, τα μέλη των νεοναζιστικών οργανώσεων γλιτώνουν από τη μάχη στην πρώτη γραμμή, επισημαίνει ο στρατιωτικός αναλυτής Lucas Leiroz.

Κρατούσε τους Azov μακριά από τις αιματηρές μάχες

Σύμφωνα με τον Leiroz, o Zaluzhny στέλνει πρόσφατα στρατευμένους και ανεκπαίδευτους στρατεύσιμους στο μέτωπο, ενώ διασώζει νεοναζί που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν εάν προκύψει η ανάγκη να αντιμετωπίσει τον Zelensky.
«Ο τύπος με το όπλο συνήθως κερδίζει και την τελευταία φορά που έλεγξα διαπίστωσα ότι ο Zaluzhny έχει περισσότερα όπλα από τον Zelensky.
Δεν θέλω να παρουσιάσω τον Zaluzhny ως κάποιο είδος στρατιωτικής ιδιοφυΐας ή πραγματικά καλόκαρδο άνθρωπο.
Ασπάζεται τη νεοναζιστική ιδεολογία.
Ήταν πολύ προσεκτικός να μην στέλνει τα πιο ιδεολογικά καθοδηγούμενα στρατεύματα – τις μονάδες Azov και Kraken – στις πρώτες γραμμές όπου σκοτώνονται, επειδή θέλει να τις συντηρήσει», εκτιμά ο Larry Johnson. / bankingnews