Επίσκεψη Χαρδαλιά στην Κάλυμνο- Τραγική η κατάσταση στη ΜΑΦ COVID – Στα όρια του το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Share

Εκκλήσεις για ενότητα, υπευθυνότητα και στήριξη του Νοσοκομείου

Γράφει η Ειρήνη Χαλκίτη

Επιστολή Δημάρχου Δημ. Διακομιχάλη
Ανάρτηση Περ. Συμβούλου Κώστα Σταυλά
Ανάρτηση Επικεφαλής Παράταξης Γιώργου Μαύρου

Την Κάλυμνο πρόκειται να επισκεφθεί, πιθανότατα και αύριο, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες , θα επισκεφθεί το νησί για να εξετάσει ο ίδιος την κατάσταση και να δώσει λύσεις σε διάφορα προβλήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας στο νησί.

Γνωστό είναι επίσης ότι υπάρχουν στο Νοσοκομείο του νησιού διάφορα ζητήματα άλυτα εδώ και καιρό, όπως η ανάγκη στήριξης του Νοσοκομείου Καλύμνου με επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ο ορισμός νέου Διοικητή κα., και σύμφωνα με την ίδια πηγή πληροφόρησης μας, θα δοθούν άμεσα λύσεις από τους αρμόδιους και γι αυτά τα ζητήματα.
Αν και τα νέα κρούσματα παρουσιάζουν μικρή μείωση, η κατάσταση στη μονάδα covid του Νοσοκομείου Καλύμνου είναι τραγική.

Από τη μια ο τιτάνιος, όπως πολλές φορές έχουμε πει, αγώνας του προσωπικού, που έχει φτάσει στα όρια των σωματικών και ψυχικών του αντοχών και από την άλλη οι νοσηλευόμενοι που παλεύουν για τη ζωή τους και η αγωνία και η θλίψη των συγγενών τους. Ένας πραγματικός πόλεμος με έναν αόρατο εχθρό , που σιγά-σιγά φαίνεται να πείθει τους πάντες, με τον πιο οδυνηρό τρόπο, για την ύπαρξή του.

Οι καθημερινές διακομιδές και ο ήχος των ελικοπτέρων αποτελεί μια ζοφερή, για την καθημερινότητα των πολιτών, πραγματικότητα πια. Σήμερα και μέχρι το μεσημέρι, η μονάδα φιλοξενούσε 16 ασθενείς με covid 19, μία νέα γυναίκα είναι διασωληνωμένη και ετοιμάζεται να διακομισθεί σε νοσοκομείο αναφοράς και άλλα άτομα νοσηλεύονται σε αρκετά σοβαρή κατάσταση. Να τονίσουμε ότι κανείς εξ όσων νοσηλεύτηκαν στη ΜΑΦ από covid 19, δεν είχε εμβολιαστεί.

Συνεχείς είναι και οι εκκλήσεις από πολιτικά πρόσωπα του νησιού, για στήριξη του Νοσοκομείου προκειμένου να καταφέρει να διαχειριστεί την πρωτοφανή αυτή υγειονομική κρίση ,όπως επίσης και για προσοχή, τήρηση των μέτρων και ενότητα.

Ο Δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Διακομιχάλης απέστειλε σήμερα επιστολή προς τους: Υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια και Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά και ζητά «να μεταβεί στο νησί και να αναλάβει δράση άμεσα ειδική ομάδα διαχείρισης αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, στελεχωμένη από εξειδικευμένο προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ. Το νησί της Καλύμνου και όλοι εμείς εκπέμπουμε sos, λέει ο δήμαρχος στην επιστολή.

Επίσης σήμερα, ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Σταυλάς , ανάρτησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ένα κείμενο με το οποίο καλεί όλους τα Καλύμνιους να μείνουν ενωμένοι για να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη αυτή κατάσταση. Άραγε τι πρέπει να συμβεί για να πεισθούμε για το μέγεθος του προβλήματος που έχει προκύψει στο νησί μας, λέει ο κ. Σταυλάς, και καλεί όλους να κάνουν την αυτοκριτική τους για τους λόγους που έφτασε η κατάσταση ως εδώ , να ακούσουν τους επιστήμονες και να δείξουν υπευθυνότητα.

Η πανδημία δεν τελειώνει στις 24 του Μάη, τονίζει ο ίδιος.
«Οφείλουμε στο διάστημα αυτό με ΕΝΟΤΗΤΑ και με προσήλωση στον κοινό στόχο να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η Κάλυμνος πρέπει να βγει ενωμένη. Αφήνουμε στην άκρη τις αντιδικίες και προτάσσουμε το κοινό καλό. Μόνο αν επιτευχθεί το κοινό καλό θα βελτιωθεί και η ατομική μας κατάσταση», λέει ο επικεφαλής της παράταξης «Η Κάλυμνος Αλλάζει» Γιώργος Μαύρος, σε χθεσινή του ανάρτηση, την οποία κλείνει λέγοντας: «Η επόμενη μέρα ας μας βρει στην ίδια πλευρά της όχθης… Ας κάνουμε όλοι αυτό που πρέπει.

Επιστολή Δημάρχου Δημήτρη Διακομιχάλη
Κύριοι Υπουργοί
Με την κατάσταση στο Νοσοκομείο Καλύμνου να βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο λόγω της συνεχιζόμενης πίεσης, που έχει προκαλέσει ο ιός covid 19, σας απευθύνω αγωνιώδη έκκληση για άμεση στήριξη της Καλύμνου.

Το Νοσοκομείο μας και το υγειονομικό προσωπικό, παρότι ακόμα δεν έχει ορισθεί διοικητής πλήρους απασχόλησης, δίνουν καθημερινά ένα τιτάνιο αγώνα, ωστόσο το σύστημα έχει φθάσει στα όρια του και είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσει, προκαλώντας δραματικές συνέπειες για την υγεία όλων όσων ζούμε στην Κάλυμνο.

Παρακαλούμε το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και εντός της σημερινής ημέρας, να δοθεί εντολή από εσάς, ούτως ώστε να μεταβεί στο νησί και να αναλάβει δράση άμεσα ειδική ομάδα διαχείρισης αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, στελεχωμένη από εξειδικευμένο προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ.
Το νησί της Καλύμνου και όλοι εμείς εκπέμπουμε sos.

Ανάρτηση Περιφερειακού Συμβούλου Κώστα Σταυλά
Άραγε τι άλλο πρέπει να μας συμβεί για να πεισθούμε για το μέγεθος του προβλήματος που έχει προκύψει στο νησί μας. Δυστυχώς με τις τόσες διακομιδές από αέρος και θαλάσσης η κατάσταση είναι σοβαρή και η πίεση που δέχεται το Νοσοκομείο μας είναι μεγάλη . (Ευχαριστούμε το προσωπικό του για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει για την υγειονομική περίθαλψη των ασθενών μας). Ας σταματήσουμε λοιπόν να βλέπουμε εξωτερικούς εχθρούς και ας προσγειωθούμε στην σκληρή πραγματικότητα. Κάνοντας την αυτοκριτική μας θα βρούμε τους λόγους για τους οποίους φτάσαμε εδώ. Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν δείξαμε τους προηγούμενους μήνες την δέουσα υπευθυνότητα Ατομική και Συλλογική.

Σίγουρα υπήρχε το ποσοστό των συμπολιτών μας που λειτούργησαν υπεύθυνα, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Υπήρξε όμως και το ποσοστό εκείνων που δεν τα τήρησαν και η κατάσταση οδηγήθηκε εκτός ελέγχου. Ας αποδεχτούμε την πραγματικότητα! Ας σταματήσουμε τις υπερβολές! Ας ακούσουμε τους επιστήμονες! Ας εμβολιαστούμε! Ας σεβαστούμε αυτούς που νοσούν και τις οικογένειες τους! Ας σεβαστούμε την μνήμη αυτών που έφυγαν! Η Πανδημία δεν τελειώνει στις 24 του Μάη. (πιθανή ημερομηνία άρσης των περιοριστικών μέτρων). ΑΣ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

Ανάρτηση επικεφαλής παράταξης ¨Η Κάλυμνος Αλλάζει», Γιώργου Μαύρου
Φίλοι και φίλες, ξεκίνησε μια πολύ σημαντική εβδομάδα για το νησί μας! Μια εβδομάδα που θα κρίνει το άνοιγμα της Καλυμνου σε όλα τα επίπεδα. Πέρα από τα λάθη του κεντρικού κράτους και των εκπροσώπων του εδώ, πέρα από την αδράνεια και την διακοσμητική παρουσία των τοπικών αρχών και πέρα από την λανθασμένη συμπεριφορά μερίδας του απλού κόσμου, οφείλουμε στο διάστημα αυτό με ΕΝΟΤΗΤΑ και με προσήλωση στον κοινό στόχο να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η Καλυμνος από την Δευτέρα πρέπει να βγει ενωμένη.

Αφήνουμε στην άκρη τις αντιδικίες και προτάσσουμε το κοινό καλό.. Μόνο αν επιτευχθεί το κοινό καλό θα βελτιωθεί και η ατομική μας κατάσταση. Συνεχίζεται και πρέπει να επιτευχθεί η διεκδίκηση αποζημίωσης για κλάδους που επλήγησαν το τελευταίο διάστημα, συνεχίζεται η προσπάθεια για την διεκδίκηση καλύτερων προϋποθέσεων συμμετοχής των παιδιών μας στις πανελλαδικές εξετάσεις αλλά κάνουμε και άμεσα πράξη αυτό που μας χαρακτηρίζει ως Καλύμνιους : Το φιλότιμο, την συμπαράσταση στον αδύνατο και την άοκνη προσπάθεια επιβίωσης.

Η πανδημία δεν θα τελειώσει, αν δεν συστρατευθούμε στον κοινό σκοπό! Ας είναι αυτή η εβδομάδα η τελευταία με κλειδωμένες επιχειρήσεις και συνειδήσεις. Ο αγώνας αυτός έχει στάση μόνο αυτήν την εβδομάδα, δεν ολοκληρώνεται θα συνεχιστεί… στην έλλειψη έγκαιρων πρωτοβουλιών από κεντρικό κράτος και την τοπική εξουσία απαντάμε με αγώνα και σεβασμό στον συνάνθρωπο… η επόμενη μέρα ας μας βρει στην ίδια πλευρά της όχθης… Ας κάνουμε όλοι αυτό που πρέπει …