Eπιτυχής η ολοκλήρωση της 9ης αξιολόγησης της Ελλάδας από το Eurogroup

Share

Συνέχιση της στήριξης των οικονομιών της ΕΕ μέχρι να ξεπεραστεί οριστικά η υγειονομική κρίση

Γράφει η Ειρήνη Χαλκίτη

Για «καλή πρόοδο» από την πλευρά της Ελλάδας, έκανε λόγο ο επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, και παράλληλα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι σημείωσε ότι η 9η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η Ελλάδα κατέγραψε σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση σειράς μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων, αν και η δυναμική των μεταρρυθμίσεων έχει σημειώσει σχετική επιβράδυνση, γεγονός που αποδίδεται στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας».

Όπως διευκρίνισε η χώρα μας σημείωσε πρόοδο κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης, της εταιρικής διακυβέρνησης, των ιδιωτικοποιήσεων και της ενεργειακής πολιτικής.

“Στη συνεδρίαση του Eurogroup επισφραγίστηκε η επιτυχής ολοκλήρωση της 9ης αξιολόγησης της Ελλάδας και επαναβεβαιώθηκε η συνέχιση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ωσότου ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση και διασφαλιστεί η επίτευξη βιώσιμης ανάκαμψης των οικονομιών της Ευρωζώνης, θέση που έχει, εξαρχής, στηρίξει σθεναρά η χώρα μας” τόνισε στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Τρεις βασικές προτεραιότητες έθεσε το Eurogroup οι οποίες, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις που έχει εκφράσει η ελληνική κυβέρνηση.

• Τη συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022, αφού σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος του επόμενου έτους.
• Τη διατήρηση των μέτρων στήριξης μέχρι την ουσιαστική εδραίωση βιώσιμης ανάκαμψης, η οποία θα οδηγήσει σε δημοσιονομική ισορροπία. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η δημοσιονομική ισορροπία θα επιστρέψει μέσω της ανάπτυξης, και όχι με μέτρα λιτότητας.
• Την ταχεία εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αναφορικά με την 9η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα:
Επικροτήθηκε, για ακόμα μία φορά, από όλους τους συμμετέχοντες, η ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της.
Επαινέθηκε η πρόοδος, παρά τις αντίξοες συνθήκες, σε σειρά μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, και επισημάνθηκαν οι προοπτικές σημαντικής ανάκαμψης, μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με βάση το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα.

Η ΕΕ φαίνεται πεπεισμένη ότι δεν μπορεί παρά να συνεχίσει να στηρίζει όχι μόνο τη χώρα μας αλλά όλες τις χώρες της Ευρωζώνης να αντέξουν το πλήγμα από την Covid 19. Η απόφαση αυτή φαίνεται πως λύνει τα χέρια της Ελληνικής κυβέρνησης και της δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά της, για τον υπόλοιπο χρόνο αλλά και για τον επόμενο, με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας, εν μέσω αβεβαιότητας και κόπωσης που έχει επιφέρει η πανδημία, σε όλα τα επίπεδα.

Έτσι το οικονομικό επιτελείο της θα μπορέσει να επανασχεδιάσει τα μέτρα στήριξης και να προχωρήσει σε προσωρινές στοχευμένες παρεμβάσεις, φορολογικές και άλλες , για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που έχουν πληγεί.

Αυτό άλλωστε διαφαίνεται και μέσα από τα όσα είπε ο υπουργός οικονομικών κλείνοντας της δήλωσή του: «Η κυβέρνηση με το οικονομικό επιτελείο της, αξιοποιώντας τις ευρωπαϊκές αποφάσεις- στη διαμόρφωση των οποίων συμβάλλει εποικοδομητικά- και την εμπιστοσύνη που δείχνουν εταίροι και αγορές, συνεχίζει και θα συνεχίσει, με σύνεση, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, την προσπάθεια για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας, την ταχύτερη δυνατή ανάταξή τους και τη διαμόρφωση των συνθηκών που θα καταστήσουν την πατρίδα μας, ολόπλευρα, ακόμη πιο ισχυρή και την κοινωνία, στο σύνολό της, πιο ευημερούσα».