ΕΡΕΥΝΑ: Το μονοδοσικό J&J είναι αποτελεσματικό κατά της παραλλαγής Delta στην ευρύτερη Ν.Αφρική

Share

Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του COVID-19 είναι 71 % αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλείας και 96 % αποτελεσματικό στην πρόληψη θανάτου από την παραλλαγή Delta, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία μιας μεγάλης μελέτης στη Νότια Αφρική.

Στην έρευνα που ονομάζεται Sisonke, συμμετείχαν πάνω από 477.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης οι οποίοι έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του COVID-19 στο διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου του τρέχοντος έτους. Οι εργαζόμενοι εκτέθηκαν τόσο στις παραλλαγές Beta όσο και στο Delta του COVID-19 που εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα.

Το μονοδοσικό Johnson & Johnson παρείχε προστασία και από τις δύο παραλλαγές, αλλά υπήρχε ελαφρώς “μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έναντι της Delta από ό, τι κατά της Beta” -όπως αναφέρθηκε, σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους πληθυσμούς (ήταν όμως κατά 67% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νοσηλείας από την παραλλαγή Beta).

Η ανάλυση της μελέτης, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε περιοδικό επίσημα, δεν εντόπισε επιπλέον ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβολίου. Από όλους τους εμβολιασμένους συμμετέχοντες, μόνο δύο άτομα βίωσαν το σοβαρό ανεπιθύμητο συμβάν θρόμβων αίματος με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, αλλά και οι δύο ανέρρωσαν πλήρως.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η βολή της Johnson & Johnson είναι μία από τις τρεις που επιτρέπονται για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη στρατηγική εμβολιασμού της Νότιας Αφρικής. Η εταιρεία συμφώνησε να παράσχει 400 εκατομμύρια δόσεις σε χώρες της Αφρικανικής Ένωσης έως το 2022.

Με πληροφορίες από: politico