Exit Poll: Ιστορική και καθαρή νίκη της ΝΔ με 40-44%, ΣΥΡΙΖΑ 16,1-19,1%, ΠΑΣΟΚ 10-13%

Share

Ιστορική νίκη της ΝΔ σκιαγραφεί το πρώτο exit poll, δίνοντάς της ποσοστό 40 με 44%. Στη βουλή με βάση αυτό το exit poll υπάρχει θρίλερ για 4 κόμματα. Τα αποτελέσματα του πρώτου exit poll – Αναλυτικά, βάσει το exit poll τα κόμματα λαμβάνουν:

ΝΔ: 40-44%, μέσος όρος 42%
ΣΥΡΙΖΑ:16,1-19,1%, μέσος όρος 17,6%
ΠΑΣΟΚ 10-13%, μέσος όρος 11,5%
ΚΚΕ: 7,2-9,2%, μέσος όρος 8,2%
Ελληνική Λύση: 2,3-4,3%, μέσος όρος 3,3%
Νίκη: 2,3-4,3%, μέσος όρος 3,3%
Πλεύση Ελευθερίας: 2-4%, μέσος όρος 3%
ΜέΡα 25: 2-4%, μέσος όρος 3%
Σπαρτιάτες: 4-6%, μέσος όρος 5%
Αλλο: 2,1-4,1%

Θρίλερ για την είσοδο στη Βουλή για 4 κόμματα
Το αποτέλεσμα του exit poll δείχνει τα εξής:

Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαιώνει την κυριαρχία της στο πολιτικό σκηνικό, καθώς εξασφαλίζει ασφαλή αυτοδυναμία, ανεξαρτήτως του αριθμού των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή τελικά. Στη χειρότερη περίπτωση της εννιακομματικής Βουλής η ΝΔ συγκεντρώνει 158 έδρες, ενώ στην καλύτερη μπορεί να φτάσει και 162-166.
Συνεχίζεται η πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος πέφτει ακόμη και 4 μονάδες σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου.

Θρίλερ με τα μικρότερα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή. Το μόνο βέβαιο θεωρείται, σύμφωνα με τα exit poll το κόμμα «Σπαρτιάτες»

Στελέχη της ΝΔ σημείωναν: «Aναμένουμε τα αποτελέσματα. Φαίνεται ότι η ΝΔ εξασφαλίζει ασφαλή αυτοδυναμία. Αυτό μάς κάνει να νιώθουμε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών που έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι επόμενες μέρες δεν είναι ημέρες πανηγυρισμών αλλά ημέρες δουλειάς. Δεν υπάρχει ούτε πίστωση χρόνου, ούτε μέρες για χάσιμο».

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Το εκλογικό αποτέλεσμα αν επιβεβαιωθούν τα exit poll είναι προφανώς αρνητικό
Μετά την ανακοίνωση των exit polls για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου. κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν πως το εκλογικό αποτέλεσμα αν επιβεβαιωθούν τα exit poll είναι προφανώς αρνητικό και για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και για το σύνολο της προοδευτικών δυνάμεων.

Παράλληλα από την Κουμουνδούρου σημειώνουν πως «σε μεγάλο βαθμό αυτό είχε προεξοφληθεί από το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών.
Ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί μια τόσο μεγάλη διαφορά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Ειδικότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμη πιο δύσκολο, καθώς ως δύναμη εναλλακτικής διακυβέρνησης στη ΝΔ δεν ήταν εφικτό να έχει αφήγημα εκλογικής νίκης.

Πολύ ανησυχητικό σημάδι όμως, είναι η ενίσχυση της ακροδεξιάς που φαίνεται να έχει μεγάλη επιρροή στη Νέα Βουλή, σημάδι συντηρητικής μετατόπισης της ελληνικής κοινωνίας.
Ο τρόπος που η ΝΔ έθεσε τα ζητήματα κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η τοξικότητα και ανευθυνότητα που επέδειξε στα ζητήματα της Θράκης και της μειονότητας, είχαν ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωση των πιο σκοτεινών δυνάμεων, της άκρας δεξιάς.

Η άνοδος της ακροδεξιάς αποτελεί μια επικίνδυνη εξέλιξη για τη δημοκρατία μας, και δυστυχώς η ΝΔ έχει την κύρια ευθύνη για αυτό. Όχι μόνο επειδή όπως αποδείχτηκε η νομοθετική παρέμβαση για Κασιδιάρη αποδείχτηκε κενό γράμμα αλλά και επειδή επιπλέον η ΝΔ μετέφερε το πεδίο της αναμέτρησης σε τοξικά ζητήματα με την διολίσθηση σε ένα σκληρό εθνικιστικό λόγο.

Σημασία έχει πως σταθήκαμε όρθιοι, τόσο εμείς όσο και οι πολίτες που συντάχθηκαν μαζί μας και έδωσαν τη μάχη, σε ένα τοπίο δυσμενές που μετά το αποτέλεσμα της προηγουμένης κάλπης, στέρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ το αφήγημα νίκης.

Οι πολίτες μας έδωσαν εντολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως βασικός κορμός της προοδευτικής παράταξης, θα αγωνιστούμε από την επόμενη ημέρα ως ισχυρή αντιπολίτευση και θα σταθούμε δίπλα στους πολίτες».

Χ. Τρικούπη για exit poll: Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ δεν ήταν συγκυριακή, επόμενο στοίχημα να γίνουμε η αξιόπιστη αντιπολίτευση
«Αν το αποτέλεσμα του exit poll αποτυπωθεί και στο επίσημο αποτέλεσμα της κάλπης, επιβεβαιώνει ότι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόσο στις εκλογές του Μαΐου όσο και σήμερα δεν ήταν καθόλου συγκυριακή επιλογή», σχολίασαν στελέχη στη Χαριλάου Τρικούπη.

«Η ψήφος αυτή δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει κι επανακτά δεσμούς εμπιστοσύνης με τους προοδευτικούς πολίτες», ανέφεραν μετά τα exit poll.

Τόνισαν ότι «επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι να καταστεί το ΠΑΣΟΚ η αξιόπιστη προοδευτική αντιπολίτευση». Επιπλέον υπογραμμίζουν το γεγονός πως «με τη αυξημένη παρουσία τόσων ακροδεξιών σχημάτων ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ, ως δημοκρατικού αναχώματος, είναι ακόμη μεγαλύτερος».

Υπενθύμισαν ότι ποτέ δεν μπήκε στη διαδικασία και δεν έκανε μικροπολιτική, «όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές» με την αναφορά-πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για “παραστρατημένους” της Χ.Α. «Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε πει ότι αυτές τις ψήφους εμείς δεν τις θέλουμε», καταλήγουν πηγές της Χ. Τρικούπη. / iefimerida