Ευρωεκλογές 2024 και επιστολική ψήφος: Τι περιλαμβάνει ο φάκελος και πώς είναι το ψηφοδέλτιο

Share

 

Την Μεγάλη Δευτέρα (29 Απριλίου 2024) εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων άσκησης του εκλογικού δικαιώματος μέσω επιστολικής ψήφου για τις Ευρωεκλογές 2024 της 9ης Ιουνίου.

Η επιστολική ψήφος καθιερώνεται για πρώτη φορά στην χώρα μας ως μέσο διευκόλυνσης των εκλογέων, αφού δεν απαιτείται η φυσική τους παρουσία στο εκλογικό κέντρο που είναι εγγεγραμμένοι, συνεπώς, αρκετοί αναζητούν πως μπορούν να εγγραφούν στην σχετική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ, παράλληλα, αναρωτιούνται τι περιλαμβάνει ο φάκελος και πως είναι το ψηφοδέλτιο.

Σε περίπτωση που είστε εκλογέας του εσωτερικού, τότε, μπορείτε να συνδεθείτε στην εφαρμογή epistoliki.ypes.gov.gr κάνοντας χρήση των προσωπικών σας κωδικών στο taxisnet και επιβεβαιώνοντας το κινητό του τηλέφωνο και το email σας με κωδικό μίας χρήσης (OTP).

Εάν, όμως, είστε εκλογέας του εξωτερικού, τότε, μπορείτε να συνδεθείτε στην εφαρμογή epistoliki.ypes.gov.gr:

Είτε κάνοντας χρήση των προσωπικών σας κωδικών στο taxisnet, είτε κάνοντας χρήση συνδυασμού των στοιχείων σας του εν ισχύ ελληνικού διαβατηρίου και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του αριθμού δημοτολογίου σας (από πρόσφατο πιστοποιητικό γέννησης ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης), και επιβεβαιώνοντας το κινητό σας τηλέφωνο και το email σας με κωδικό μίας χρήσης (OTP).

Εναλλακτικά, οι αιτήσεις δύνανται να υποβάλλονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή (πλατφόρμα) του υπουργείου Εσωτερικών και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ή των ελληνικών Προξενικών Αρχών (Έμμισθα Γενικά Προξενεία, Προξενεία, Προξενικά Γραφεία Πρεσβειών).

Ο εκλογέας δηλώνει τη διεύθυνση κατοικίας ή διαμονής του και την επιθυμητή διεύθυνση παραλαβής του εκλογικού υλικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φάκελος της επιστολικής ψήφου θα αποσταλεί από το αρμόδιο υπουργείο τον επόμενο μήνα.

Tι περιλαμβάνει ο φάκελος και πότε θα τον παραλάβουν οι εκλογείς

Ο φάκελος αποστέλλεται στους εκλογείς από το Υπουργείο Εσωτερικών το αργότερο 15 ημέρες πριν από τις εκλογές με υποχρέωση παραλαβής είτε από τον εκλογέα είτε από τρίτο πρόσωπο που έχει ρητή εξουσιοδότηση για την παραλαβή του, με θεώρηση γνησίου υπογραφής μέσω gov.gr ή από δημόσια αρχή, δηλαδή την αρμόδια ελληνική Προξενική Αρχή.

Ο εκλογέας ενημερώνεται με ηλεκτρονικό μήνυμα για την αποστολή του φακέλου και με σύνδεσμο για την παρακολούθηση της πορείας (tracking).

Ο φάκελος περιλαμβάνει: φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, ψηφοδέλτιο, φάκελο ψηφοφορίας, έντυπο οδηγιών, κατάλογο υποψηφίων, αίτηση – υπεύθυνη δήλωση. Οι φάκελοι ψηφοφορίας είναι πλήρως ανωνυμοποιημένοι και φέρουν ειδικό γνώρισμα γνησιότητας.

Πώς είναι το ψηφοδέλτιο της επιστολής ψήφου

Το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο και τυπώνεται με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών. Στην πρώτη σελίδα, εμφανίζονται όλα τα κόμματα, συνδυασμοί και συνασπισμοί κομμάτων που είναι υποψήφια και ο εκλογέας βάζει σταυρό σε αυτό που επιλέγει. Σε αυτή την σελίδα υπάρχει και η διακριτή επιλογή «Δεν επιλέγω κανέναν από τους ανωτέρω – Ψηφίζω λευκό».

Στη δεύτερη σελίδα, εμφανίζεται πίνακας με αριθμούς από το 1 έως το 42. Ο εκλογέας επιλέγει από κανέναν (0) έως τέσσερεις (4) υποψηφίους ευρωβουλευτές του κόμματος ή συνδυασμού προτίμησής του σημειώνοντας ευδιάκριτα τον αριθμό που αντιστοιχεί στον κάθε υποψήφιο της επιλογής του, όπως αυτός αναγράφεται στον κατάλογο υποψηφίων. Στο τέλος, ο εκλογέας σημειώνει τον συνολικό αριθμό των υποψηφίων που έχει επιλέξει, δηλαδή 0 ή 1 ή 2 ή 3 ή 4.

Στην περίπτωση που ο εκλογέας κάνει λάθος επιλογή ή το ψηφοδέλτιο υποστεί φθορά, ο εκλογέας έχει τη δυνατότητα να εκτυπώσει ένα μόνο νέο ψηφοδέλτιο από την σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, να το συμπληρώσει εκ νέου και να το βάλει στον φάκελο ψηφοφορίας.

Πώς ψηφίζετε

Ο εκλογέας διαβάζει προσεκτικά το έντυπο των οδηγιών που του περιήλθε με τον φάκελο επιστολικής ψήφου. Συμπληρώνει την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση έγχαρτα ή ηλεκτρονικά μέσω gov.gr και γράφει τα στοιχεία του στον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου.

Επιλέγει τον συνδυασμό που επιθυμεί και τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές ή ψηφίζει λευκό.

Βάζει το ψηφοδέλτιο στον ειδικό φάκελο ψηφοφορίας, τον κλείνει και τον βάζει στον φάκελο επιστροφής. Σε περίπτωση που έχει συμπληρώσει την αίτηση –υπεύθυνη δήλωση έγχαρτα την βάζει στον φάκελο επιστροφής, μαζί με φωτοαντίγραφο ελληνικής ταυτότητας, ελληνικού διαβατηρίου ή ελληνικού διπλώματος οδήγησης.

Αποστέλλει τον φάκελο προς την προσυμπληρωμένη διεύθυνση του κέντρου διαλογής επιστολικής ψήφου στην Ελλάδα. / newsit