Ευρωεκλογές με νέο σύστημα Παραμένει ο σταυρός – Κατάτμηση της επικράτειας σε 5-7 περιφέρειες

Share

 

 

Στις 31 Αυγούστου η «Κ» έγραφε πως η συζήτηση για την παραμονή του σταυρού στις ευρωεκλογές έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος, ενώ την περασμένη Κυριακή έκανε λόγο για το σενάριο διαχωρισμού της χώρας σε περιφέρειες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αυτό είναι πλέον και το επικρατέστερο. Οι λόγοι που οδηγούν το Μαξίμου στη συγκεκριμένη απόφαση είναι αμιγώς πολιτικοί. Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν πως η κατάτμηση σε περιφέρειες αφαιρεί τη δύναμη από lifestyle υποψηφιότητες που είχαν το προβάδισμα λόγω πανελλαδικής αναγνωρισιμότητας.

Ειλημμένη απόφαση

Στην κυβέρνηση, εξάλλου, είναι ειλημμένη η απόφαση οι υποψηφιότητες για την Ευρωβουλή να είναι πρόσωπα που μπορούν να εκπροσωπήσουν με σοβαρότητα τη χώρα στο εξωτερικό.

Από την άλλη, η απόφαση παραμονής του σταυρού έχει και αυτή πολιτική στόχευση, καθώς το κυνήγι της σταυροδοσίας αυξάνει τη συσπείρωση του κόμματος και όπως λέει στην «Κ» κυβερνητική πηγή «οι ευρωεκλογές είναι πολιτικές εκλογές, που μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ».

Στη Ν.Δ. θεωρούν πως η κατάτμηση αφαιρεί τη δύναμη από lifestyle υποψηφιότητες που είχαν το προβάδισμα λόγω πανελλαδικής αναγνωρισιμότητας.

Στο διά ταύτα, η συζήτηση στο Μαξίμου επικεντρώνεται στο ποια μορφή θα πάρει τελικά το νέο σύστημα της σταυροδοσίας. Αυτή τη στιγμή συζητιούνται τρία διαφορετικά σενάρια, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένεται να ληφθούν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και σε κάθε περίπτωση πριν από τα Χριστούγεννα.

Τα τρία σενάρια

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, οι επιλογές που εξετάζονται είναι τρεις: ο διαχωρισμός της χώρας σε επτά, έξι ή πέντε περιφέρειες.

  • Στην πρώτη περίπτωση που οι εκλογικές περιφέρειες θα είναι επτά, θα είναι ακριβώς όπως και σήμερα οι αποκεντρωμένες διοικήσεις. Θα έχουμε δηλαδή την Αττική, τη Μακεδονία – Θράκη, την Ηπειρο μαζί με τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία μαζί με τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο μαζί με τη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο, και τέλος το Αιγαίο και την Κρήτη ξεχωριστά.
  • Το δεύτερο σενάριο είναι οι εκλογικές περιφέρειες να είναι έξι, με τη σύμπτυξη σε μία περιφέρεια του Αιγαίου και της Κρήτης.
  • Το τρίτο σενάριο προβλέπει οι εκλογικές περιφέρειες να γίνουν πέντε. Σε αυτή την περίπτωση θα ενωθούν σε μία περιφέρεια η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, η Ηπειρος και το Ιόνιο.
Ευρωεκλογές με νέο σύστημα-1

Τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η τελική επιλογή δεν θα είναι μόνο πληθυσμιακά, αλλά θα εμπεριέχουν και τις ανάγκες που έχει η κάθε περιφέρεια, εξ ου και δεν έχει αποφασιστεί ακόμη το οριστικό σχήμα. Το βέβαιο ωστόσο είναι πως οι ευρωβουλευτές που θα εκλέγονται σε κάθε περιφέρεια θα υπολογίζονται με βάση τον πληθυσμό της κάθε περιοχής. Στην περίπτωση δηλαδή που οι περιφέρειες είναι επτά, δεν θα εκλέγει η κάθε περιφέρεια από τρεις, όπως προκύπτει από τη διαίρεση 21 διά 7, αλλά θα υπάρξει αναλογική εκπροσώπηση. Συνεπώς είναι βέβαιο πως η Αττική, ως σχεδόν η μισή Ελλάδα, θα εκλέγει πιθανότατα επτά ευρωβουλευτές, ενώ αντίστοιχα μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός που θα εκλέγει η Κεντρική Μακεδονία ως η δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα συνολικά εκλέγει 21 βουλευτές.

Οσον αφορά τη διαδικασία, στην περίπτωση που προχωρήσει το συγκεκριμένο σενάριο, η κάθε περιφέρεια θα έχει το δικό της «αποκλειστικό» ψηφοδέλτιο. Οι υποψήφιοι δηλαδή στην Αττική θα ψηφίζουν τα πρόσωπα που είναι υποψήφια μόνο στη συγκεκριμένη περιφέρεια και θα εκλέγονται όσοι είναι πρώτοι σε σταυρό από κάθε κόμμα. Από τη στιγμή που η απόφαση για παραμονή του σταυρού είναι ειλημμένη, είναι πολύ πιθανόν κάποιοι από τους νυν ευρωβουλευτές που δεν θα ήταν στη λίστα, εφόσον αυτή επέστρεφε, να βρίσκονται τώρα στα ψηφοδέλτια διεκδικώντας την επανεκλογή τους. / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ