ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ OVERBOOKING ΣΤΗ ΡΟΔΟ! – Θα φτάσουμε τα 2,5εκ. σε αφίξεις μέχρι το τέλος της σεζόν

Share

Η μεγάλη ζήτηση στον τουρισμό, δημιούργησε καταστάσεις ‘Overbooking’ στην Ρόδο! Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τοπικών τουριστικών παραγόντων το φαινόμενο αυτό εμφανίσθηκε λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης που υπάρχει και μάλιστα θα συνεχιστεί και για τους επόμενους μήνες. 

Της Πέγκυς Ντόκου

«Σε κάποια ξενοδοχεία παρατηρείται Overbooking από τον Ιούνιο. Όταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση, δημιουργείται αυτή η κατάσταση. Οι ξενοδόχοι, βέβαια, ξέρουν πώς να το διαχειριστούν, γι αυτό και δεν είναι ένα θέμα που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Σε κάποια ξενοδοχεία με περιορισμένο αριθμό κλινών, μπορεί να εμφανιστεί πρόβλημα αλλά και πάλι θα βρεθεί λύση» ανέφερε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Μιχαλάκης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το Overbooking στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα εμφανίσθηκε ξαφνικά μιας και δεν το περίμενε…. κανείς! Όλα άρχισαν από τον περασμένο Μάρτιο που ξεκίνησε η φετινή τουριστική σεζόν κι έφτασε να ανέβει στα ύψη ξεπερνώντας τις εποχές του 2018 και του 2019.

Ήδη ο Ιούνιος έκλεισε με άνοδο του 9% ενώ η σεζόν αναμένεται να κλείσει με αύξηση από 5 – 8% σε σχέση με το 2019 (συνολικά).

Μεγάλη ζήτηση παρουσιάζει η Ρόδος με τους τουρίστες να την ανεβάζουν σε υψηλή θέση ανάμεσα στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας

«Σε απόλυτους αριθμούς, είναι πολύ μεγάλα νούμερα. Φέτος είναι μια διαφορετική σεζόν. Δεν υπάρχουν αγορές όπως η Ρωσία και η Ουκρανία, ενώ η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Ισπανία παρουσιάζουν προβλήματα. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα, ήταν έτοιμη από νωρίς. Κατάφερε να εμφανιστεί ως ασφαλής προορισμός έχοντας δημιουργήσει πολύ θετική εικόνα την δύσκολη διετία της πανδημίας 2020 – 2021 και να μην έχει ανταγωνιστές στον τρόπο διαχείρισής της. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, υπολογίζουμε ότι η Ρόδος θα φτάσει τα 2,5εκ. αφίξεις μέχρι το τέλος του Οκτώβρη…» ανέφερε ο κ. Μιχαλάκης.

Η ζήτηση για προορισμούς όπως η Ρόδος εκτοξεύτηκε από τον Ιούνιο. Οι κρατήσεις συνεχίζονται με σταθερό ρυθμό και φέτος, παρουσιάζεται το φαινόμενο Last LastMinute (που ήταν και την προηγούμενη διετία). Αυτό συνέδραμε και στην κατάσταση Overbooking που παρατηρείται.

Και τι γίνεται για το 2023; Όλα τα βλέμματα στρέφονται στην επόμενη σεζόν. Αν και πολλοί θεωρούν ότι είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για εκτιμήσεις, ο ρυθμός των συμβολαίων που έχουν ξεκινήσει να υπογράφονται από τώρα, δείχνει πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία. Οι αυξήσεις δείχνουν να φέρνουν καλά μηνύματα για την επόμενη σεζόν -αλλά τίποτε ακόμη δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο. Η εικόνα θα είναι καθαρή μετά το πέρας της φετινής σεζόν, προς τα μέσα Νοεμβρίου.

Να σημειώσουμε ότι οι καθυστερήσεις και οι ακυρώσεις στις πτήσεις από τα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια –ευτυχώς- δεν έχουν επηρεάσει πολύ την Ρόδο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο αεροδρόμιο ‘Διαγόρας’ Ρόδου, σημειώνονται κάποιες καθυστερήσεις, όχι όμως σε σημείο ανησυχητικό. Επειδή η Ρόδος είχε πολύ καλές πληρότητες είναι από τις τελευταίες περιοχές που τις αγγίζει το πρόβλημα. Π.χ. η εταιρεία Easy Jet έχει ακυρώσει ολόκληρο το πρόγραμμά της για την Αίγυπτο (!) Ευτυχώς, σε αυτά δεν περιλαμβάνεται η Ρόδος.

Η φετινή σεζόν, είναι τελικά μια… έκπληξη. Ο κόσμος, κουρασμένος από την διετή ταλαιπωρία της πανδημίας του κορωνοϊού, ήθελε να ταξιδέψει. «Η πίτα από την Ευρώπη, τελικά μεγαλώνει. Η επιθυμία των πελατών κρίθηκε πολύ μεγαλύτερη για να ταξιδέψει, να δει ήλιο και θάλασσα. Η χώρα μας, είναι από τις χώρες που θεωρούνται ασφαλείς, είναι στις πρώτες επιλογές και όταν κάποιος επιλέγει να ταξιδέψει δεν φοβάται την καραντίνα. Είμαστε από τις χώρες που πήραμε πολύ μεγαλύτερο μερίδιο από τις άλλες αγορές. Η Ελλάδα έχει και το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης στην διαχείριση της πανδημίας. Ήμασταν όμως καλύτεροι, πιο προσεκτικοί και σίγουρα πιο οργανωμένοι κατά την διετία. Αυτό μας λένε οι ίδιοι οι πελάτες…» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μιχαλάκης.

Τέλος να σημειωθεί ότι η φετινή τουριστική σεζόν, αναμένεται να κλείσει περί τα τέλη Οκτωβρίου ενώ υπάρχουν και κρατήσεις για το Νοέμβρη. (δημοσιεύτηκε: dimokratiki .gr)