Φάουτσι για παραλλαγή Όμικρον: Σχεδόν σίγουρα δεν είναι πιο σοβαρή από τη Δέλτα

Share

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η παραλλαγή Όμικρον δεν είναι χειρότερη από τις προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού και ενδεχομένως να είναι πιο ήπια, τόνισε ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Σχεδόν σίγουρα δεν είναι πιο σοβαρή από τη Delta», είπε ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων, προσθέτοντας: «Yπάρχει κάποια ένδειξη ότι μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρή».

Ωστόσο, εκτίμησε ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για να κριθεί το επίπεδο σοβαρότητας της Όμικρον.

«Θα χρειαστούν άλλες δύο εβδομάδες τουλάχιστον στη Νότια Αφρική και στη συνέχεια, καθώς λαμβάνουμε περισσότερες μολύνσεις στον υπόλοιπο κόσμο, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να δούμε ποιο είναι το επίπεδο σοβαρότητας» για την παραλλαγή Όμικρον, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Άντονι Φάουτσι υπογράμμισε πως το νέο στέλεχος του κορονοϊού είναι «σαφώς εξαιρετικά μεταδοτικό», πολύ πιθανόν περισσότερο από το στέλεχος Δέλτα, που κυριαρχεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανέφερε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλο τον κόσμο δείχνουν ότι οι επαναμολύνσεις είναι περισσότερες στην παραλλαγή Omicron.

Σημείωσε, επίσης, ότι εντός των επόμενων ημερών και το αργότερο σε μία εβδομάδα θα διαπιστωθεί από τις έρευνες αν τα υφιστάμενα εμβόλια για τον κορονοϊό αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και την παραλλαγή Όμικρον.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο / ERT