Φον ντερ Λάιεν: Να καθιερωθεί μηχανισμός παρακολούθησης εξαγωγών εμβολίων

Share

Την πρόθεση των Βρυξελλών να καθιερωθεί μηχανισμός παρακολούθησης εξαγωγών εμβολίων εξέφρασε η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι παρασκευαστές εμβολίων για την Covid-19 πρέπει να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με τις παραδόσεις.

Όπως είπε θα δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό διαφάνειας για τις εξαγωγές των εμβολίων, με στόχο να ελέγχονται οι δόσεις που παράγονται στην ΕΕ και εξάγονται σε χώρες εκτός του μπλοκ.

Σημειώνεται πως η Astrazeneca είπε στην Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τους συμφωνημένους στόχους για την παράδοση εμβολίων έως τα τέλη Μαρτίου, προκαλώντας ντόμινο αντιδράσεων.

«Η Ευρώπη επένδυσε δισεκατομμύρια για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων παγκοσμίως για την Covid-19. Για να δημιουργήσει πραγματικά ένα παγκόσμιο αγαθό. Τώρα οι εταιρίες πρέπει να το παραδώσουν. Πρέπει να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους», υπογράμμισε είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ψηφιακή συνάντηση στο Παγκόσμιο Οικονομικού Φόρου.

Με πληροφορίες από Reuters