Γ. Χαρίτος: “Πάγωμα” της δικαστικής μεταρρύθμισης στο Ισραήλ και νέες διαφωνίες (ηχητικό)

Share

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού Νετανιάχου το βράδυ της 27/3/23 “πάγωσε” την τελική ψήφιση των επίμαχων νομοσχεδίων της δικαστικής μεταρρύθμισης και σηματοδότησε την έναρξη του διαλόγου κυβέρνησης-αντιπολίτευσης με σκοπό την εξεύρεσης ενός κοινά αποδεκτού νομοθετικού πλαισίου, υπό την αιγίδα του Προέδρου του Κράτους, Ιτσχάκ Χέρτσογκ.

Ωστόσο, προκειμένου ο Νετανιάχου να διαφυλάξει την ενότητα του κυβερνητικού συνασπισμού προσέφερε στον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, Υπουργό Εθνικής Ασφαλείας και ηγέτη του εθνοθρησκευτικού ακροδεξιού κόμματος “Εβραϊκή Ισχύς”, την διοίκηση ενός νέου αστυνομικού σώματος με στρατιωτική εκπαίδευση, εντελώς ανεξάρτητου από την αστυνομία και τον στρατό. Η “Εθνοφυλακή”, για την οποία εξασφαλίσθηκε κονδύλι 2,3 δισ. ευρώ από τον, ακόμα υπό έγκριση, κρατικό προϋπολογισμό των ετών 2023 και 2024, ουσιαστικά εξασφάλισε την παραμονή της εθνοθρησκευτικής ακροδεξιάς στο κυβερνητικό σχήμα που συνεχίζει να ελέγχει την απόλυτη πλειοψηφία της κυβέρνησης στην Κνέσετ – παρά τις αντιρρήσεις που εξέφρασε για την έναρξη των διακομματικών διαπραγματεύσεων για την δικαστική μεταρρύθμιση.

Συζήτηση του δρ. Γαβριήλ Χαρίτου, ερευνητή του ΕΛΙΑΜΕΠ και του ισραηλινού Ινστιτούτου Μπεν-Γκουριόν με την δημοσιογράφο Αθηνά Δάφνη Κορλίρα, στην καθημερινή της εκπομπή “Ο γύρος του κόσμου σε μία ώρα” του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα984.

Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 28.3.2023

HXHTIKO