Γ.Χατζημάρκος: Η ΠΝΑι θ’ ανοίξει πρώτη στην Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός

Share

Για το νέο ΕΣΠΑ, στο οποίο η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το διάστημα 2021-2017 θα έχει μεγαλύτερο προϋπολογισμό, για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και για τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας μιλά σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Χάρη Ντιγριντάκη, Τρίποντο στην οικονομία, στον Alpha 98,9 o Γιώργος Χατζημάρκος, περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.

Κάνοντας έναν απολογισμό για το 2020 ο Γιώργος Χατζημάρκος επισημαίνει: «Τα νησιά άντεξαν και δεν έμειναν απλώς όρθια. Τα νησιά πέτυχαν πολύ σημαντικά πράγματα το 2020 και με αυτή την πολύ μεγάλη εμπειρία, αλλά και κληρονομιά του 2020 μπαίνουμε στο 2021, τολμώ να πω, αισιόδοξα.

Αισιόδοξα αφενός γιατί η επιστήμη δίνει την απάντηση, είναι ζήτημα χρόνου η εφαρμογή της, αναφέρομαι στον εμβολιασμό του πληθυσμού. Μέσα στο 2021 πιστεύουμε ότι η οικονομία μας θα ανακτήσει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του εδάφους που έχασε το 2020 γιατί στις χώρες από τις οποίες αντλούμε επισκέπτες ο εμβολιασμός επίσης προχωράει, αλλού με μεγαλύτερο ρυθμό, αλλού με μικρότερο, αλλά προχωράει. Αναφέρομαι στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης από τις οποίες αντλούμε και τους περισσότερους επισκέπτες μας εμείς».

Και προσθέτει: «Τολμώ να πω -το ξέρω ότι ακούγεται πάρα πολύ ριψοκίνδυνο- γιατί δουλεύουμε πάρα πολύ επαγγελματικά στο κομμάτι του τουρισμού, ότι πολύ νωρίτερα από τον Ιούλιο θα ανοίξει ο τουρισμός. Και αυτός είναι ο στόχος μας, αυτά είναι τα πλάνα μας, αυτές είναι, όμως, και οι συμφωνίες που κάνουμε με τους συνεργάτες μας. Travel agents, αεροπορικές εταιρείες, tour operators, είμαστε σε καθημερινή επαφή μαζί τους. Πολύ νωρίτερα θα ανοίξουμε, θα φέρουμε το χαμόγελο και την αισιοδοξία ξανά. Πιστεύω πρώτοι στην Ελλάδα θα ανοίξουμε πάλι σαν τουριστικός προορισμός και με καλές ειδήσεις».

«Σχεδόν 20 χρόνια τώρα η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει έναν πολύ χαμηλό προϋπολογισμό σε ό,τι αφορά το περιφερειακό πρόγραμμα το δικό της, το επιχειρησιακό, από ευρωπαϊκούς πόρους κι αυτό γιατί ήταν στην κατηγορία των πιο αναπτυγμένων περιφερειών της Ευρώπης και ζητείτο, ήταν πάγιο αίτημα της κοινωνίας των νησιών να μπορέσουμε να σπάσουμε αυτά τα δεσμά και να αποκτήσουμε έναν κανονικό προϋπολογισμό. Και αυτό έγινε.

Στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο, στο ΕΣΠΑ 2021-2027 το Νότιο Αιγαίο έχει πετύχει τη μεγαλύτερη αύξηση δικαίως, δεν είναι κάτι που έχει να κάνει με διεκδικητικό πλαίσιο. Κατ’ αρχήν άλλαξε ο ευρωπαϊκός κανονισμός, σύμφωνα με τον οποίο γίνεται η κατάταξη των περιφερειών και πετύχαμε υπερδιπλασιασμό των ευρωπαϊκών πόρων που θα έχουμε το 2021-2027, αυτή ήταν η πρώτη παράμετρος.

Η δεύτερη παράμετρος είναι γιατί είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση άκουσε και κατάλαβε και έδειξε και τα αντανακλαστικά», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η περιφέρεια έχει ήδη ιδρύσει τον δικό της αναπτυξιακό οργανισμό για την ταχύτερη και καλύτερη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου.

tourismtoday