Γ.Γ. Αιγαίου και Ιδρυμα Ευγενιδου ενώνουν δυνάμεις για τη Γαλάζια Οικονομία και Νησιωτικότητα

Share

Το Ιδρυμα Ευγενίδου ορίζεται θεσμικός εταίρος της ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, για την προώθηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο, παρουσία του Προέδρου του Ιδρύματος κ. Λεωνίδα Δημητριαδη – Ευγενίδη, του Διοικητού του Ιδρύματος Καθηγητή Γιάννη Γκόλια και του ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανωλη Κουτουλακη.

Υπεγράφη τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2023, Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και του Ιδρύματος Ευγενίδου, το οποίο έρχεται και επισφραγίζει μια επιπλέον θεσμική συνεργασία που ήδη έχει εδραιωθεί, σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό τον ορισμό – εκ μέρους του Υπουργείου Ναυτιλιας και Νησιωτικής Πολιτικής – του Ιδρύματος ως τον επίσημο θεσμικό εταίρο για τη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο νησιωτικό χώρο.

Φιλοδοξία όλων των μερών, αποτελεί η ανάδειξη και δημιουργία μιας Κοινότητας Γνώσης και Καινοτομίας στον τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας και της Νησιωτικοτητας, που θα συνιστά de facto μια αναγκαία δεξαμενή σκέψης (think tank) για την εδραίωση του Island literacy και αναβάθμισης της γνώσης και των δεδομένων που προσδιορίζουν τους τομείς της γαλάζιας οικονομίας και των νησιών μας.

Ταυτόχρονα η συνεργασία αυτή, συνιστά τη σημαντική διεύρυνση του οικοσυστήματος των φορέων της νησιωτικοτητας, ιδίως σε ότι αφορά το συντονισμό των φορέων της θαλάσσιας οικονομίας, την προώθηση της Εθνικής Ατζέντας των Δεξιοτήτων και Ικανοτήτων στα γαλάζια επαγγέλματα, αλλά και στη χαρτογράφηση, συστηματοποίηση και θεσμική ενδυνάμωση των κοινωνικών εταίρων στα πεδία της γαλάζιας οικονομίας, της νησιωτικοτητας και της κοινωνικής καινοτομίας στην υλοποίηση εμβληματικών δράσεων για την σύνδεση Ναυτιλιας, ναυτοσύνης των Ελλήνων και των νησιών.

Η συνεργασία των δύο φορέων αφορά στην ανάληψη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών για την προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας και τη διευκόλυνση της διάχυσης νέων ιδεών και μεθόδων στους τομείς της γαλάζιας οικονομίας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η ναυτιλία, οι θαλάσσιες μεταφορές, οι λιμενικές δραστηριότητες, η ναυπηγική, ο παράκτιος τουρισμός, οι θαλάσσιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.α. με βασικό πυλώνα της δραστηριοποίησης μία βιώσιμη και ανθεκτική γαλάζια οικονομία στην οποία η προστασία του περιβάλλοντος θα συμβαδίζει με τις οικονομικές δραστηριότητες και με έμφαση στην εφαρμογή τους στις νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Μεταξύ άλλων κατά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας συμμετείχαν ο Καθηγητής Γιαννης Γκόλιας, πρωην Πρύτανης ΕΜΠ, Διοικητής Ιδρύματος Ευγενίδου, ο κος Δημήτρης Συξέρης, Προεδρος ΔΣ ΕΟΑΕΝ, ο κος Sakis Zlatoudis, μελος ΔΣ ΕΟΑΕΝ, ο κ. Nikos Reizakis, μελος ΔΣ ΕΟΑΕΝ, ο κ. Βαγγέλης Μυρσινιάς, Αντιπρόεδρος INSULEUR και προεδρος Επιμελητηρίου Λέσβου – Λήμνου , ο κος Nick Tsipiras, Οικονομικός Επόπτης Insuleur και μελος ΔΕ Επιμελητηριου Ζακύνθου, ο κος Φώτης Κόττης, μελος ΔΣ ΕΟΑΕΝ, προεδρος Επιμελητηριου Ζακύνθου, ο κος Γιάννης Ρουσσος, Προεδρος Επιμελητηρίου Κυκλαδων, ο κος Eleftherios Kechagioglou, Προεδρος ΔΣ Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών (ΕΔΜΙΝ), η κα Μαρια Μποιλέ, Καθηγητρια Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής τομέα Θαλάσσιων Μεταφορών Ινστιτούτου Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ο κος Ilias Bissias, Διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net, η κα Athena Foka, Προϊσταμένη Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Δρ. Triantafyllos Pnevmatikos, επιστημονικός Συνεργατης ΓΓΑΙΝΠ για θέματα Ερευνων και περιφερειακής ανάλυσης και συνοχής, η Myrevi Nasiou, επιστημονική συνεργάτιδα ΓΓΑΙΝΠ για θέματα πολιτιστικής διαχείρισης και κοινωνίας πολιτών, η κα Maria Koufou νομική συμβουλος ΓΓΑΙΝΠ, ο κος Fotis Vrahas, οικονομολόγος και επιστημονικός Συνεργατης του ΓΓΑΙΝΠ καθώς και ο κος Dimitris Smetis, ναυτιλιακός οικονομολόγος Παν. Αιγαίου και σπουδαστής ΑΕΝ Σχολής Πλοιάρχων Οινουσσών, μελος ομάδας έργου της ΓΓΑΙΝΠ.