Γ.Ματσίγκος: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την φετινή τουριστική σεζόν (video)

Share

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την φετινή τουριστική σεζόν, εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε , ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κ. Γιώργος Ματσίγκος.

«Δυστυχώς είναι πολύ νωρίς να προβλέψει κανείς το πώς θα εξελιχθεί η τουριστική κίνηση. Αυτό το οποίο έχουμε αυτή την στιγμή είναι ότι στα συστήματα υπάρχουν πτήσεις, από τέλη Μαρτίου για την Ρόδο από αρκετούς προορισμούς αλλά οι κρατήσεις είναι πάρα πολύ λίγες.

Ιδίως τον τελευταίο μήνα, από τα Χριστούγεννα που σημειώθηκε αύξηση κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη, οι κρατήσεις είναι ‘παγωμένες’. Συνεπώς, κατά το λεγόμενο ‘Early Booking’ που παίρναμε πάρα πολλές κρατήσεις –ιδίως από 26 του Δεκέμβρη και όλο τον Ιανουάριο- δεν υπάρχουν κρατήσεις.

Ωστόσο, στα συστήματα όλων των Τουρ Οπερέιτορ και των αεροπορικών εταιρειών καθώς και της Fraport Greece με την οποία έχουμε συχνά επικοινωνία, φαίνεται πως η έναρξη της σεζόν θα είναι προς τα τέλη Μαρτίου. Κανένας, όμως, δεν είναι σίγουρος εάν αυτά τα αεροπλάνα που έχουν προγραμματιστεί (με ελάχιστη πληρότητα) θα τις εκτελέσουν» όπως είπε.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΕΖΟΝ
Την ίδια ώρα, όλοι οι τουριστικοί παράγοντες και εμπλεκόμενοι με τον Τουρισμό στην περιοχή μας, δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Προετοιμάζονται πυρετωδώς για όλα τα ενδεχόμενα αφού μπορεί ακόμη να είναι όλα ‘στον αέρα’ αλλά υπάρχει το θετικό προηγούμενο της περσινής τουριστικής σεζόν, που έστω και με τρομακτικά εμπόδια, κατάφερε να λειτουργήσει.

«Πέρσι, με την ίδια πρωτόγνωρη για όλους κατάσταση που επικρατούσε, ρισκάραμε, τολμήσαμε και πετύχαμε. Ο προορισμός Ρόδος ήταν πανέτοιμος γι αυτό κι ετοιμαζόμαστε, από τώρα. Και από το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ γίνονται προετοιμασίες, ενώ ειδικά η Ρόδος, με πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου (με τον ΠΡΟΤΟΥΡ, την Διεύθυνση Τουρισμού) αλλά και με την συνδρομή όλων των φορέων και επαγγελματιών του Τουρισμού προετοιμαζόμαστε για το άνοιγμα. Είμαι σίγουρος και αισιόδοξος ότι φέτος, θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με πέρσι. Κι αυτό γιατί την περσινή σεζόν, πετύχαμε να έρθουν τουρίστες.

Στόχος μας, βέβαια, είναι να υπερ-διπλασιαστεί ο αριθμός των τουριστών φέτος, αλλά δεν εξαρτώνται όλα από εμάς. Θα γίνει στοχευμένο μάρκετινγκ και προβολή αλλά το ζητούμενο είναι εάν ο πελάτης θα ταξιδέψει, εάν θα αρθούν τα απαγορευτικά μέτρα ενώ θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι υπάρχει για δεύτερη χρονιά ανεργία, σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον, θα πρέπει να υπολογίσουμε και τον μεγάλο ανταγωνισμό. Φέτος θα είναι μεγαλύτερος, διότι και οι άλλοι προορισμοί θα είναι προετοιμασμένοι ενώ θα υπάρξει και εσωτερικός ανταγωνισμός».

Ο κ. Ματσίγκος, εκτίμησε ότι ‘φέτος θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία διότι όποιος δεν το κάνει θα μείνει στα… αζήτητα’. Συνεπώς, χρειαζόμαστε πολλές αφίξεις: «Δύσκολο να πετύχουμε τα νούμερα του 2018 και του 2019 διότι τόσο οι Τουρ Οπερέιτορ όσο και οι αεροπορικές εταιρείες έχουν κάνει περικοπές συνεπώς θα πρέπει να κρατάμε… μικρό καλάθι. Αυτό στο οποίο έχουμε στοχεύσει είναι η ‘Επιμήκυνση’. Αυτό είναι θεμιτό, διότι και πέρσι -με τα τότε δεδομένα- πετύχαμε να επιμηκυνθεί μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου. Συνεπώς, φέτος μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι διότι οι Τουρ Οπερέιτορ και των αεροπορικές εταιρείες, γνωρίζουν ότι η αρχή θα είναι δύσκολη (είτε η έναρξη είναι τον Μάρτιο, είτε τον Απρίλιο, είτε τον Μάιο) από τώρα, προγραμματίζουν και πτήσεις για τον Νοέμβρη. Άρα, εάν χάσουμε πτήσεις στην αρχή θα έχουμε στην συνέχεια».

«ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ»
Πρόσθετο όπλο στην φαρέτρα του τουρισμού φέτος είναι και το εμβόλιο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου «θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με πέρσι. Αφενός έχουμε σύμμαχό μας και το εμβόλιο, αφετέρου τηρούμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, εφαρμόζουμε τα αυστηρά πρωτόκολλα στα ξενοδοχεία κ.λπ. στοχεύοντας στην ασφάλεια και στην ποιότητα. Αυτό, πάντα που μας κάνει να ξεχωρίζουμε είναι η Ροδίτικη φιλοξενία στην οποία θα εστιάσουμε.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΛΟΓΩ BREXIT
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αγορά της Αγγλίας λόγω του BREXIT, ο κ. Ματσίγκος εκτίμησε πως δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα ο τουρισμός:
«Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αυτή την περίοδο, υπάρχει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων. Έχουμε μια μικρή ελπίδα με το δεδομένο ότι ο εμβολιασμός άρχισε νωρίτερα και εξελίσσεται θετικά.

Είναι μία αγορά την οποία εξετάζουμε». Επίσης αναφέρθηκε στις τελευταίες έρευνες που έδειξαν ότι ένα ποσοστό μικρότερο από 10% σκέφτεται να κάνει υπερ-ατλαντικά ταξίδια. Συνεπώς όποιος επιλέξει να ταξιδέψει θα προτιμήσει τις κοντινές διαδρομές με πτήσεις μέχρι 4 ώρες. Όσον αφορά τις κρουαζιέρες, ανεπίσημα έχουν ακυρωθεί όλες μέχρι και τον Ιούλιο.

ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΙΕΣΗ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ
Ο κ. Ματσίγκος, είπε ακόμη ότι αναμένεται ‘πίεση’ των τιμών: «Την τιμή, θα την ρυθμίσει η αγορά. Δεν θα μας πιέσουν μόνον οι Τουρ Οπερέιτορς και οι πράκτορες. Την τιμή θα την καθορίσει η αγορά. Κάθε χρόνο, το λεγόμενο ‘Early Booking’ είναι σταδιακό. Οι μεγάλες εκπτώσεις δίδονται έως τέλος Ιανουαρίου με έκπτωση της τάξεως του 20-30%.

Από 1η Φεβρουαρίου είναι 5-10% μικρότερη ενώ από τώρα, αρκετοί Τουρ Οπερέιτορς, μας πιέζουν να κρατήσουμε το 20-30% και τον Φεβρουάριο. Εκτιμώ ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη σεζόν, τα οικονομικά θα είναι περιορισμένα και θα υπάρχει ανταγωνισμός…»
Τέλος, υπογράμμισε πως ένα από τα φετινά κριτήρια των ταξιδιωτών για να κάνει διακοπές (έως και 23%) θα επιλέξει προορισμούς οι οποίοι θα είναι ασφαλείς και οι κάτοικοι θα είναι εμβολιασμένοι. πηγή: dimokratiki .gr / PHTO: Theo Trapezalidis

BINTEO